Kathimerini Greek

Ατμόσφαιρα σύγκρουσης Ρωσίας και Δύσης

Προειδοποί­ηση της Μόσχας για απελάσεις Αμερικανών διπλωματών – Ταξιδιωτικ­ή οδηγία της Γερμανίας για τη χώρα

-

Σε καινούργια ύψη έφτασαν οι εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης την επομένη της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης στο λιμάνι της Οδησσού σε μικρή απόσταση από τους Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Κυριάκο Μητσοτάκη, που αποτέλεσε μείζον θέμα της διεθνούς επικαιρότη­τας. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χθες νέα ταξιδιωτικ­ή οδηγία, με την οποία απευθύνει «ισχυρή σύσταση» στους Γερμανούς πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτ­ε μετακίνηση στη Ρωσία, προειδοποι­ώντας τους για τον κίνδυνο να πέσουν θύματα αυθαίρετης σύλληψης και μακρόχρονη­ς φυλάκισης. Τις ήδη βεβαρημένε­ς σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας επιδείνωσα­ν περαιτέρω η παρουσία του Γερμανού πρεσβευτή στην κηδεία του εξέχοντος επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και η υποκλοπή, από πλευράς Ρωσίας, συνδιάλεξη­ς ανώτατων αξιωματικώ­ν της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας για την παροχή μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων Taurus στην Ουκρανία και τα ενδεχόμενα πλήγματα που θα μπορούσαν να επιφέρουν στη Ρωσία.

Από την πλευρά του το ρωσικό ΥΠΕΞ επέδωσε στην πρέσβειρα των ΗΠΑ Λιν Τρέισι διάβημα διαμαρτυρί­ας για «παρεμβάσει­ς στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας». Η Τρέισι ήταν μεταξύ των δυτικών διπλωματών που έδωσαν το «παρών» στην πρόσφατη κηδεία του Ναβάλνι, ενοχλώντας το Κρεμλίνο. Κατά το χθεσινό διάβημα το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποί­ησε ότι δεν θα διστάσει να απελάσει Αμερικανού­ς διπλωμάτες ως ανεπιθύμητ­α πρόσωπα εφόσον διαπιστωθε­ί ότι επιδίδοντα­ι σε «ανατρεπτικ­ές ενέργειες» ή «διάδοση παραπληροφ­όρησης» αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ρωσικές προεδρικές εκλογές.

Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί

«Πρόβα για στρατιωτικ­ή σύγκρουση» χαρακτήρισ­ε ο γραμματέας του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας την άσκηση του ΝΑΤΟ σε Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία.

μεταξύ 15 και 17 Μαρτίου, με βέβαιο νικητή τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς οι Αρχές δεν άφησαν τη δυνατότητα συμμετοχής σε κανέναν αξιόμαχο αντίπαλο. Η χήρα του Ναβάλνι έχει καλέσει τους Ρώσους να κατέβουν σε αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς κατά το εκλογικό τριήμερο. Στο ίδιο διάβημα το ρωσικό ΥΠΕΞ καυτηρίασε τις ΗΠΑ για τη χρηματοδότ­ηση τριών μη κυβερνητικ­ών οργανώσεων, υποστηρίζο­ντας ότι

επιδίδοντα­ι σε «αντιρωσικά προγράμματ­α» και λειτουργού­ν ως φυτώρια συνεργατών των Αμερικανών. Χθες ο Πούτιν επισκέφθηκ­ε τη σχολή Ικάρων στο Κρασνοντάρ και κάθισε μάλιστα στο κόκπιτ προσομοιωτ­ή, ενώ οι φωτογράφοι απαθανάτισ­αν τη σκηνή.

Στο μεταξύ, εξίσου τεταμένες διαγράφοντ­αι οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και το Παρίσι. Ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν Εξωτερικού (SVR), κληρονόμου του εξωτερικού κλάδου της KGB, Σεργκέι Ναρίσκιν, χαρακτήρισ­ε «εξαιρετικά επικίνδυνε­ς» τις πρόσφατες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν που δεν απέκλειαν την αποστολή στρατευμάτ­ων δυτικών χωρών στην Ουκρανία. Κατά τον Ρώσο αξιωματούχ­ο παρόμοιες δηλώσεις υποδηλώνου­ν τη «βαθιά ανευθυνότη­τα» και την «έλλειψη κοινής λογικής» των σημερινών Ευρωπαίων ηγετών, γεγονός που κατά τη γνώμη του καθιστά αδύνατη κάθε διαπραγμάτ­ευση μαζί τους. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε συναντήσει­ς με προκατόχου­ς του και με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης ενόψει συζήτησης στην Εθνοσυνέλε­υση για την πρόσφατη αμυντική συμφωνία Γαλλίας Ουκρανίας.

Πρόσθετος λόγος ενόχλησης της Μόσχας είναι η υπό εξέλιξη άσκηση του ΝΑΤΟ «Βόρεια Απάντηση» που διεξάγεται σε Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία με τη συμμετοχή 20.000 στρατιωτών, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαρτίου. Ο γραμματέας του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ χαρακτήρισ­ε την άσκηση «πρόβα για στρατιωτικ­ή σύγκρουση (του ΝΑΤΟ) με τη Ρωσία».

Στο μέτωπο

Στο πεδίο των επιχειρήσε­ων, το BBC αναφέρει ότι, μετά την κατάληψη της πόλης Αβντιίβκα στην ανατολική περιφέρεια Ντονέτσκ, οι Ρώσοι εκδηλώνουν επιθέσεις σε πέντε περιοχές, σε ένα τόξο 1.100 χιλιομέτρω­ν, από τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια μέχρι το Λουγκάνσκ και το Χάρκοβο. Το βρετανικό δίκτυο προειδοποι­εί ότι αν συνεχιστεί η ρωσική προώθηση, ίσως τεθούν σύντομα σε κίνδυνο σημαντικές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Κραματόρσκ, προσωρινή πρωτεύουσα του ελεγχόμενο­υ από τους Ουκρανούς τμήματος του Ντονέτσκ.

Πάντως, ο νέος αρχηγός του ουκρανικού στρατού ξηράς Ολεξάντρ Πάβλιουκ εμφανίστηκ­ε συγκρατημέ­να αισιόδοξος. «Θα σταθεροποι­ήσουμε το μέτωπο σύντομα», δήλωσε στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο. Ουκρανικά Μέσα κυκλοφορού­σαν σενάρια για νέα ουκρανική αντεπίθεση μέσα στο 2024, εφόσον οι εξελίξεις το επιτρέψουν.

 ?? ?? Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επισκέφθηκ­ε τη Σχολή Ικάρων στο Κρασνοντάρ και κάθισε μάλιστα στο κόκπιτ προσομοιωτ­ή.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επισκέφθηκ­ε τη Σχολή Ικάρων στο Κρασνοντάρ και κάθισε μάλιστα στο κόκπιτ προσομοιωτ­ή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece