Kathimerini Greek

Απανωτά ρεκόρ θερμοκρασι­ών τον Φεβρουάριο

-

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ασυνήθιστα θερμός ήταν ο φετινός χειμώνας, με τους επιστήμονε­ς να αποδίδουν το γεγονός στην καύση ορυκτών καυσίμων, αλλά και στο φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κλιματολογ­ικό πρόγραμμα «Κοπέρνικος», ο Φεβρουάριο­ς υπήρξε ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, και ο ένατος κατά σειρά μήνας που σπάει ρεκόρ θερμοκρασί­ας. Ιδιαίτερα ανησυχητικ­ή είναι επίσης η διαπίστωση του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος για το ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασί­ας που κατέγραψαν τον Φεβρουάριο οι ωκεανοί του κόσμου.

«Τα αέρια του θερμοκηπίο­υ είναι ο κύριος υπαίτιος», λέει η καθηγήτρια Σελέστ Σάουλο, γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογ­ίας του ΟΗΕ. Οι συγκεντρώσ­εις διοξειδίου του άνθρακα βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εκατομμυρί­ων ετών, σύμφωνα με τον οργανισμό. Τα αέρια αυτά έκαναν τον Φεβρουάριο να είναι κατά 1,77 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από την προβιομηχα­νική εποχή.

Το 2015, σχεδόν 200 κράτη του κόσμου είχαν συμφωνήσει στο Παρίσι να διατηρήσου­ν την άνοδο της μέσης θερμοκρασί­ας της Γης κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου, προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν ορισμένες από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Παρότι το όριο αυτό δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη, η αλληλουχία ρεκόρ δείχνει πόσο κοντά βρισκόμαστ­ε.

Πολλές μετρήσεις, πέρα από τη θερμοκρασί­α του αέρα, αποδεικνύο­υν την κρισιμότητ­α της κατάστασης. Η δραματική άνοδος της θερμοκρασί­ας των υδάτων στην επιφάνεια των θαλασσών είναι πρωτοφανής και δεν οφείλεται μόνο στο πρόσφατο φαινόμενο Ελ Νίνιο.

«Η θερμοκρασί­α στην επιφάνεια των υδάτων στην ισημερινή ζώνη του Ειρηνικού αντικατοπτ­ρίζει

Για τον ήπιο χειμώνα στην Ευρώπη ευθύνονται οι εκπομπές καυσαερίων, αλλά και το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό.

πιστά το φαινόμενο Ελ Νίνιο. Οι θερμοκρασί­ες των θαλασσών σε άλλα μέρη του κόσμου, όμως, είναι επίμονα και ασυνήθιστα υψηλές τους τελευταίου­ς δέκα μήνες. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικ­ό και δεν μπορεί να ερμηνευθεί αποκλειστι­κά ως επίπτωση του Ελ Νίνιο», εξηγεί η δρ Σάουλο. Η υπερθέρμαν­ση των ωκεανών έχει προκαλέσει φόβους για ταχεία λεύκανση και εξαφάνιση των κοραλλιογε­νών υφάλων, άνοδο της στάθμης των ωκεανών σε όλο τον πλανήτη και ενίσχυση της έντασης των τυφώνων. Το ασυνήθιστα θερμό θαλάσσιο νερό ενδέχεται να έπαιξε ρόλο σε έναν ακόμη μήνα τήξης-ρεκόρ των πάγων της Ανταρκτική­ς.

Η πρόσφατη μεταβολή που σημειώνετα­ι παράλληλα με την κατάρριψη πολλών άλλων ρεκόρ θερμοκρασι­ών σε όλη τη Γη, δημιουργεί φόβους ότι οι πάγοι της Ανταρκτική­ς αρχίζουν να υποχωρούν απέναντι στην κλιματική αλλαγή, όπως ήδη έγινε με τους πάγους της Αρκτικής. «Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι πρόκειται για σύμπτωση. Είναι τρομακτικό. Τα ρεκόρ καταρρίπτο­νται το ένα μετά το άλλο», λέει ο καθηγητής κλιματολογ­ίας Μάρτιν Σίγκερτ του Πανεπιστημ­ίου του Εξετερ της Βρετανίας.

Η επιστημονι­κή κοινότητα όμως εκτιμά ότι τα αλλεπάλληλ­α ρεκόρ θα σταματήσου­ν μέσα στους ερχόμενους μήνες. Το Ελ

Νίνιο του 2023-24 υπήρξε ένα από τα ισχυρότερα στην καταγεγραμ­μένη ιστορία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που επισημαίνε­ι ότι το φαινόμενο εξασθενεί σταδιακά.

«Αναμένουμε το Ελ Νίνιο να συνεχίσει να διατηρεί τις θερμοκρασί­ες σε υψηλά επίπεδα για το πρώτο μισό του χρόνου», λέει ο Βρετανός μετεωρολόγ­ος δρ Κόλιν Μόρις. Η μετάβαση σε ουδέτερες κλιματικές συνθήκες αναμένεται να σημειωθεί στον Ειρηνικό μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, ενώ η εναλλαγή στην ψυχρή φάση του φαινομένου, γνωστή ως Ελ Νίνια, αναμένεται να συμβεί μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου στην ισημερινή περιοχή του Ειρηνικού.

 ?? ?? Μέρος παγόβουνου που αποκολλήθη­κε πλέει στα νερά της Ανταρκτική­ς. Η κατάρριψη πολλών ρεκόρ θερμοκρασι­ών σε όλη τη Γη το τελευταίο διάστημα δημιουργεί φόβους ότι οι πάγοι της Ανταρκτική­ς αρχίζουν να υποχωρούν απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Μέρος παγόβουνου που αποκολλήθη­κε πλέει στα νερά της Ανταρκτική­ς. Η κατάρριψη πολλών ρεκόρ θερμοκρασι­ών σε όλη τη Γη το τελευταίο διάστημα δημιουργεί φόβους ότι οι πάγοι της Ανταρκτική­ς αρχίζουν να υποχωρούν απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece