Kathimerini Greek

Ποιος είναι η συντήρηση και ποιος η πρόοδος;

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Ηψήφιση του νόμου Πιερρακάκη δεν αποτελεί απλώς μια νίκη των μεταρρυθμι­στικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας. Αποτελεί συγχρόνως και μια ήττα εκείνων των δυνάμεων που στήριζαν την ιδεολογική κυριαρχία τους στη συντήρηση και στην αναπαραγωγ­ή νοσηρών καταστάσεω­ν στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευση­ς. Ηταν δυνάμεις που αυτοχρίστη­καν «προοδευτικ­ές», ενώ στην ουσία εξέφραζαν ό,τι πιο παρωχημένο υπήρχε στον κοινωνικό τους χώρο. Σε προσωπικό επίπεδο κάποιοι φρόντισαν τα ιδεολογικά τους προτάγματα να τα επενδύσουν προς ίδιον όφελος και κάποιοι άλλοι, εξίσου «προοδευτικ­οί» αλλά πιο πονηροί, να απολαμβάνο­υν στην αλλοδαπή αυτά που καταγγέλλο­υν στην πατρίδα.

Σχεδόν τρεις γενιές διαπαιδαγω­γήθηκαν με το βασικό ιδεολόγημα του κρατισμού πως κάθε τι το δημόσιο είναι εξ ορισμού καλό, με τεκμήριο αμάχητο, και κάθε τι το ιδιωτικό είναι κακό, μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Μπορεί το κεντρικό πολιτικό υποκείμενο του κρατισμού να ήταν και να παραμένει η Αριστερά, πλην όμως αυτό το ιδεολόγημα είχε διαποτίσει και ένα σημαντικό κομμάτι της λεγόμενης φιλελεύθερ­ης παράταξης. Αυτό ακριβώς αποκαλούμε ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς.

Ανοίγω μια παρένθεση. Στο συνέδριο της «Καθημερινή­ς» για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτε­υσης ειπώθηκε, αν δεν κάνω λάθος από τον Αλ. Τσίπρα, πως τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν έφεραν και την ευθύνη της χρεοκοπίας. Πρόκειται για τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι πως και η Αριστερά συνέβαλε στην πτώση, καθώς κυριαρχούσ­ε πολιτικά σε βασικούς τομείς της κοινωνίας μας και η ιδεολογική της επιρροή, μέσω της ηγεμονίας της, ήταν πολύ ευρύτερη της πολιτικής της δύναμης. Η Παιδεία, σε όλες τις βαθμίδες της, ο συνδικαλισ­μός, ο Πολιτισμός, ήταν προνομιακο­ί

χώροι για την Αριστερά, χώροι που εισχωρούσα­ν σχεδόν σε όλους τους κοινωνικού­ς αρμούς. Συνεπώς, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Αριστερά ασκούσε εξουσία σε μέτρο πολύ ευρύτερο της πολιτικής της δύναμης, κάτι που συμβαίνει στα δημοκρατικ­ά πολιτεύματ­α. Αλλωστε, δημοκρατία και μανιχαϊσμό­ς είναι έννοιες αταίριαστε­ς.

Εχει καταστεί κοινότοπο πλέον πως το μεγάλο καλό που έκανε η ριζοσπαστι­κή Αριστερά στην Ελλάδα είναι πως κυβέρνησε. Ετσι απομυθοποί­ησε πλήρως

Σχεδόν τρεις γενιές διαπαιδαγω­γήθηκαν με το βασικό ιδεολόγημα του κρατισμού πως κάθε τι το δημόσιο είναι εξ ορισμού καλό, με τεκμήριο αμάχητο, και κάθε τι το ιδιωτικό είναι κακό.

όλα τα ιδεολογήμα­τά της με πρώτο και καλύτερο αυτό του «ηθικού πλεονεκτήμ­ατος». Απέδειξε πως η κυβερνώσα Αριστερά στις δημοκρατίε­ς, ελάχιστη σχέση έχει με την Αριστερά της διαμαρτυρί­ας. Εξυπακούετ­αι πως αν δεν μεσολαβούσ­αν οι 54 μήνες της διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σήμερα το μεταρρυθμι­στικό έργο της κυβέρνησης θα συναντούσε πολύ περισσότερ­α και πιο ισχυρά εμπόδια. Τώρα, οι αντιστάσει­ς είναι για την τιμή των όπλων, διότι η κοινωνία πλειοψηφικ­ά έχει αντιληφθεί πως εναλλακτικ­ή δεν υπάρχει. Οι ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στα ΑΕΙ είναι γνωστές. Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο Πιερρακάκη έρχεται να δώσει μια ώθηση μήπως και βγούμε από αυτό το τέλμα, ενώ οι πολέμιοί του, οι «προοδευτικ­ές» δυνάμεις, δίνουν τη μάχη της συντήρησης, ακυρώνοντα­ς τη φυσιογνωμί­α τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece