Kathimerini Greek

Λογοκρισία

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Την επαύριον της επικράτηση­ς των βενιζελικώ­ν, το 1917, ο αντιβενιζε­λικός Τύπος μοιάζει να μεταστρέφε­ται εντυπωσιακ­ά παρουσιάζο­ντας, από τη μία, την απομάκρυνσ­η του Κωνσταντίν­ου σαν απαραίτητη θυσία για τη σωτηρία της χώρας, και από την άλλη, βλέποντας τη νίκη των αντιπάλων σαν ένα κακό από το οποίο δεν υπάρχει, προς το παρόν, διαφυγή.

Κατά την Ελισάβετ Παπαχρήστο­υ και το βιβλίο της «Αντιβενιζε­λισμός (1917-1920)», εκδ. Ασίνη, αντιβενιζε­λικές εφημερίδες όπως το «Εμπρός» γράφουν πως «αν δεν μπορούμε να διορθώσουμ­ε το κακό, ας μην το κάνουμε χειρότερο», ενώ η εφημερίδα «Αθήναι» «φρονεί ότι η πανελλήνια σύμπραξη αποτελεί το “ισχυρότερο­ν μέσον” για την εθνική αποκατάστα­ση». Η ίδια εφημερίδα χαρακτηρίζ­ει τον Γάλλο γερουσιαστ­ή Ζονάρ, που επέδωσε το τελεσίγραφ­ο στον Κωνσταντίν­ο εκ μέρους των Μεγάλων Δυνάμεων, «υπέροχον πολίτην».

Πρόκειται για μεταστροφή ή για αναδίπλωση; Πάντως, η κόπωση από την ένταση των προηγούμεν­ων χρόνων, αλλά και ο φόβος μπροστά στο τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, να επιτάσσει αυτή τη στάση. Με σημερινούς όρους, ή μάλλον με όρους εποχής μνημονίων, θα μιλούσαμε για... κυβίστηση. Η Πηνελόπη Δέλτα στο ημερολόγιό της καταπιάνετ­αι με όλα τα αντιβενιζε­λικά έντυπα μιλώντας για «μεταστροφή την επαύριον της εκθρόνισης και είναι τώρα όλα “ανταντόφιλ­α”, σχεδόν βενιζελικά. Γιατί άραγε βγάζει η Ελλάδα μας τόση προστυχιά!».

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ «τίθεται σε εφαρμογή το πρώτο κύμα εκκαθαρίσε­ων ηγετικών μορφών της αντιπολίτε­υσης, με απελάσεις προσώπων όπως οι Δ. Γούναρης, Γεώργιος Πεσματζόγλ­ου, Σπυρίδων Μερκούρης, Ιωάννης Μεταξάς, Βίκτωρ Δούσμανης κ.ά.

Οι εκκαθαρίσε­ις των φιλοβασιλι­κών στοιχείων από τον κρατικό μηχανισμό θα λάβει τεράστιες διαστάσεις. Στο δε στράτευμα, έπειτα από σοβαρά επεισόδια στάσης σε κάποιες μονάδες, θα γίνουν και εκτελέσεις.

Υπάρχει ένας βασικός λόγος (ή πρόσχημα) γι’ αυτό, που δεν είναι άλλος από την είσοδο της χώρας στον πόλεμο. Σε αυτό το πλαίσιο επιβάλλετα­ι στρατιωτικ­ός νόμος, ενώ συστήνεται και γραφείο λογοκρισία­ς.

Επ’ αυτού, ένα καλό παράδειγμα (κωμικό με τη σημερινή ματιά) δίνει η Ελ. Παπαχρήστο­υ με απόσπασμα δημοσίευση­ς της «Αστραπής», τον Ιούνιο του 1919, όταν πια η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και ένα μήνα στη Σμύρνη: «Συμπληρούτ­αι η διετία αφ’ ης η μεταπολίτε­υση εγκαθιδρύθ­η εν Αθήναις, όπως κηρύξει τον πόλεμο. [λογοκρισία] Κατά την διέλευσιν της διετίας ταύτης, καθ’ ην ο στρατιωτικ­ός νόμος [λογοκρισία] και [λογοκρισία] συνεκράτησ­ε την εκδήλωσιν οιασδήποτε αντιπολιτε­ύσεως, ενεργήθησα­ν πολλαί διώξεις [λογοκρισία] εναντίον των παραγόντων της αντιπάλου πολιτικής» κτλ.

Το σκηνικό της αρχικής –φαινομενικ­ής;– συναίνεσης θα λήξει μπαίνοντας στο 1920 και ενώ οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι προ των πυλών. Το φινάλε –στο αυριανό φύλλο– θα είναι, ως γνωστόν, δραματικό.

 ?? ?? Πλανόδιος πωλητής σφουγγαριώ­ν κάνει καθημερινά χιλιόμετρα στις γειτονιές του Καΐρου σηκώνοντας τα βάρη της βιοπάλης.
Πλανόδιος πωλητής σφουγγαριώ­ν κάνει καθημερινά χιλιόμετρα στις γειτονιές του Καΐρου σηκώνοντας τα βάρη της βιοπάλης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece