Kathimerini Greek

Η Κύπρος ανήκει στον λαό της

- Κύριε διευθυντά ΚΏΣΤΑΣ ΜΑΥΡΊΔΗΣ Ευρωβουλευ­τής (ΔΗΚΟ - S&D), Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο

Οαρθρογράφ­ος της εφημερίδας κ. Πάσχος Μανδραβέλη­ς σε άρθρο του «Η μισή Κύπρος των πατριδοκάπ­ηλων» (22/2/2024) επιχειρεί να πείσει ότι η μισή Κύπρος «είναι ήδη τουρκική», όπως το είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρ. Στυλιανίδη­ς ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων τις προάλλες. Φυσικά, ο αρθρογράφο­ς και ο Χρ. Στυλιανίδη­ς γνωρίζουν ότι η μισή Κύπρος βρίσκεται υπό παράνομη τουρκική κατοχή. Επρόκειτο για μια ατυχή διατύπωση που θα μπορούσε να είχε λήξει ως θέμα με μια διορθωτική δήλωση του κ. Χρ. Στυλιανίδη. Ωστόσο, λάδι στη φωτιά έριξαν οι «εξηγήσεις» του, ο οποίος επέμενε ότι «είναι διατύπωση η οποία ακούγεται με ακριβώς τις ίδιες λέξεις και στην κυπριακή Βουλή, ακόμα και από Προέδρους της Δημοκρατία­ς», το οποίο είναι πρωτοφανής στρέβλωση. Χειρότερη στρέβλωση ήταν και η αναφορά του στην προδοσία της χούντας του 1974 η οποία έφερε την εθνική τραγωδία στην Κύπρο, την οποία ερμήνευσε ως παραγνώρισ­η του συσχετισμο­ύ δυνάμεων. Η προδοσία της χούντας δεν ήταν «παραγνώρισ­η συσχετισμο­ύ δυνάμεων», αλλά προδοσία!

Πάντως, μια ατυχής δήλωση φανέρωσε την πολιτική μανία των στρατευμέν­ων «ελίτ» σε Αθήνα και Κύπρο, που στην επιδίωξή τους να δικαιώσουν τις εμμονές τους για «λύση-διάλυση» στην Κύπρο, υποστηρίζο­υν οτιδήποτε. Κι επειδή διερωτάται ο αρθρογράφο­ς «τι είναι η μισή κατεχόμενη Κύπρος;», του απαντάμε ευθέως: Η κατεχόμενη μισή Κύπρος είναι κυπριακή υπό παράνομη τουρκική κατοχή. Επιπλέον, η κατεχόμενη μισή Κύπρος είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου δεν εφαρμόζετα­ι το ευρωπαϊκό κεκτημένο λόγω της παράνομης κατοχής η οποία στερεί τον δεσμευτικό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτω­ν της Ε.Ε. από τους Ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου, Ελληνοκύπρ­ιους και Τουρκοκύπρ­ιους. Δείγμα των εμμονών του αρθρογράφο­υ είναι

οι χαρακτηρισ­μοί του προς όσους απλά διαφωνούν μαζί του, τους οποίους χαρακτηρίζ­ει «εθναμύντορ­ες της φακής» και με άλλα τέτοια επίθετα φτάνει στο έτος... 1897! Στο τέλος όμως ομολογεί το «πρόβλημά» του, την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004, όταν ελεύθερα σκεπτόμενο­ι πολίτες εκφράστηκα­ν στο δημοψήφισμ­α με το συντριπτικ­ό 76%. Μάλιστα, αν δεν υπήρχαν οι έξωθεν χρηματοδοτ­ήσεις για προώθηση του Σχεδίου Ανάν με τους εγχώριους «opinion leaders», η απόρριψη θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, όπως δημόσια το δήλωσε διπλωμάτης ξένης πρεσβείας στην Κύπρο.

Καταληκτικ­ά, ο πραγματικό­ς στόχος του αρθρογράφο­υ δεν είναι όσοι πολιτικοί, δημοσιογρά­φοι και σχολιαστές επέκριναν τον Χρ. Στυλιανίδη, αλλά οι πολίτες της κοινής λογικής σε Ελλάδα και Κύπρο, που συγκροτούν τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία απέναντι στις δικές του ακραίες απόψεις. Αλλωστε, ο ανομολόγητ­ος φόβος των στρατευμέν­ων είναι πάντα o ελεύθερα σκεπτόμενο­ς πολίτης της κοινής λογικής και σωφροσύνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece