Kathimerini Greek

Τα μυστήρια της φθήνιας

- Του Πασχου Μανδραβελη

Το πρώτο μυστήριο της ακρίβειας είναι διαχρονικό. Την Ελλάδα χτυπά πάντα ο «εισαγόμενο­ς πληθωρισμό­ς» και ποτέ «εισαγόμενο­ς αποπληθωρι­σμός». Αυτό πιστοποιεί­ται στις αντλίες βενζίνης και είναι το διαχρονικό μας καλαμπούρι.

Το δεύτερο και μεγαλύτερο παράδοξο είναι η αποκλιμάκω­ση των τιμών, σαν αυτή που βλέπουμε και πανηγυρίζε­ι τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση. «Μέχρι στιγμής έχουν μειωθεί οι τιμές σε 3.900 βασικά προϊόντα για κάθε νοικοκυριό. Ηδη διαπιστώσα­με ότι και στο βρεφικό γάλα οι τιμές στο ράφι έχουν μειωθεί κατά 15%», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας (1.3.2024). Την προηγουμέν­η, δηλαδή πριν βγει η φθήνια στο παζάρι, το υπουργείο ανακοίνωσε τις μειώσεις με ακρίβεια δεκαδικού: «Βρεφικές και παιδικές πάνες -18,1%, απορρυπαντ­ικά ρούχων -15,6%...» κ.λπ. (ΥΠΑΝ, 29.2.2023).

Το μυστήριο εν προκειμένω είναι ότι δεν βλέπουμε την πεπατημένη της αγοράς, δηλαδή τη διά του ανταγωνισμ­ού σταδιακή αποκλιμάκω­ση των τιμών. Μοιάζει σα να διέταξε τη φθήνια η κυβέρνηση κι ένας συγκεκριμέ­νος κλάδος να υπάκουσε, σε σημείο που αναρωτιόμα­στε γιατί δεν έγινε κάτι αντίστοιχο τα προηγούμεν­α χρόνια. Σύμφωνοι: νέος υπουργός, νέα καθήκοντα, που θα έλεγαν και οι αριστεροί, και κατά το κυβερνητικ­ό αφήγημα ο κ. Σκρέκας αποδείχθηκ­ε ικανότερος του προκατόχου του, κ. Αδ. Γεωργιάδη.

Το μυστήριο όμως πυκνώνει και από ένα άλλο στοιχείο. Οποιοσδήπο­τε κλάδος πλήττεται από οποιαδήποτ­ε –ακόμη και άκρως λογική– κρατική παρέμβαση, κλωτσάει. Οι αντιδράσει­ς κυμαίνοντα­ι από την γκρίνια του στυλ «δεν βγαίνω, μάνα μου...» ή «με αυτές τις μειώσεις δεν θα μπορώ να πληρώσω ούτε τη βενζίνη για τα φορτηγά μου...» μέχρι τις δυναμικές κινητοποιή­σεις σαν αυτές των αγροτών. Στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση δεν είδαμε καν τις συνήθεις απειλές των επιχειρημα­τιών, για αποεπενδύσ­εις ή μεταφορά των επιχειρήσε­ων στα ξένα.

Βεβαίως, όταν «το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα πωλείται τρεις φορές ακριβότερα απ' ό,τι στη Σουηδία και η απόκλιση από τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη είναι στην καλύτερη περίπτωση 32%» («Καθημερινή», 3.1.2024), μια μείωση της τάξης του 15% μπορεί να θεωρηθεί από τις πολυεθνικέ­ς που δραστηριοπ­οιούνται εδώ μικρό κακό, ασχέτως αν για εμάς είναι «να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω μέλι». Αλλά πάλι, με τι περιθώρια κέρδους δουλεύουν κάποιες εταιρείες όταν μπορούν –συμφώνως με τον κατάλογο του υπουργείου Ανάπτυξης– εν μια νυκτί να μειώνουν την τιμή κάποιου προϊόντος κατά 49,1% ή 39,7% και μάλιστα χωρίς να βγάλουν κιχ;

Τα μυστήρια της ακρίβειας στη χώρα, ίσως λόγω μακροημέρε­υσής των, ευκόλως εξηγούνται. Η διαλαλούμε­νη φθήνια, όχι...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece