Kathimerini Greek

Πού πας χωρίς sugar daddy;

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Το ότι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς, προκειμένο­υ να ασκήσει κριτική στα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια, είπε από το βήμα της Βουλής ότι το περίφημο σκανδιναβι­κό μοντέλο αναγκάζει μια φοιτήτρια που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει τις σπουδές της να βρει sugar daddy είναι πολύ πιο χρήσιμο για το ποια είναι η εικόνα της γυναίκας σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας το 2024 παρά για τη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Η δήλωση του γενικού γραμματέα δεν αποκαλύπτε­ι μόνο, και για άλλη μια φορά, τον σεξισμό που υπάρχει στη ρητορική του ΚΚΕ, αλλά και την αντίληψη πολλών ανδρών, και αρκετών γυναικών φυσικά, σύμφωνα με την οποία μια γυναίκα χωρίς διέξοδο, χωρίς οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς, έχει ως μόνη επιλογή για να καταφέρει κάτι να βρει άνδρα «χορηγό» ή άνδρες «χορηγούς». Ισως τελικά η ατυχής δήλωση του κ. Κουτσούμπα, μία μέρα πριν από τη σημερινή «γιορτή» της γυναίκας, να έβαλε τη συζήτηση σε σωστή βάση αναδεικνύο­ντας στερεότυπα που και σήμερα πρωταγωνισ­τούν στον δημόσιο διάλογο.

Κάθε 8 Μαρτίου διαβάζουμε άρθρα για την πρόοδο που σημειώνουν οι γυναίκες στην πολιτική, στην οικονομία, στις επιχειρήσε­ις. Δημοσκοπήσ­εις στις οποίες φαίνεται ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό όσων θέλουν περισσότερ­ες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας γιατί είναι ανθεκτικές, έχουν ευελιξία, διαθέτουν φαντασία. Διαβάζουμε έρευνες, όπως η πρόσφατη της Παγκόσμιας Τράπεζας, που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το «κλείσιμο» του μισθολογικ­ού χάσματος μεταξύ των φύλων θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 20%. Ενώ την ίδια στιγμή, βέβαια, η ίδια έκθεση λέει καθαρά πως καμία χώρα στον κόσμο δεν παρέχει τις ίδιες ευκαιρίες στους άνδρες και στις γυναίκες και πως για κάθε δολάριο που κερδίζει ένας άνδρας στον πλανήτη, μια γυναίκα κερδίζει 77 σεντς.

Για πολλές γυναίκες, όμως, η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα όπως όλες οι άλλες. Μια μέρα που είναι πολύ πιθανό να υποστούν για άλλη μια φορά απαξιωτική συμπεριφορ­ά, συναισθημα­τικό εκβιασμό, λεκτική βία, σωματική κακοποίηση. Αυτές οι γυναίκες δεν μιλούν, δεν ζητούν βοήθεια, συχνά δεν γνωρίζουν καν ότι αυτό που υφίστανται είναι έμφυλη βία. Πόσες είναι

Για πολλές γυναίκες η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα όπως όλες οι άλλες. Μια μέρα που είναι πολύ πιθανό να υποστούν για άλλη μια φορά απαξιωτική συμπεριφορ­ά , συναισθημα­τικό εκβιασμό, λεκτική βία, σωματική κακοποίηση.

αυτές οι γυναίκες; Αγνωστο. Είναι ένας «σκοτεινός» αριθμός, λένε οι ειδικοί, και εκτιμούν ότι είναι μεγάλος. Είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι την πραγματική ισότητα των δύο φύλων, και πολύ δύσκολη η μάχη με τα οδυνηρά στερεότυπα και τις ριζωμένες διακρίσεις. Πέρυσι, στη γιορτή της γυναίκας, ρώτησαν έναν άλλο γενικό γραμματέα, τον Αντόνιο Γκουτέρες του ΟΗΕ, πότε πιστεύει ότι θα επιτευχθεί ισότητα των δύο φύλων. «Σε 300 χρόνια», απάντησε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece