Kathimerini Greek

Αρνήσεις, αποπομπές και τείχη

- Τησ Τασουλασ Καραϊσκακη

Ολα είναι ίδια, όλα είναι αλλιώς. Πολύ αλλιώς. Δεν είναι πρώτη φορά που Αρχιεπίσκο­πος και Ιερά Σύνοδος κλείνουν την πόρτα στους επισήμους. Εχει ξανασυμβεί, το 1987, όταν η εκκλησιαστ­ική ηγεσία αρνήθηκε να παραστεί στην επίσημη δοξολογία της 25ης Μαρτίου ως αντίδραση στον νόμο Τρίτση για την παραχώρηση της μοναστηρια­κής περιουσίας στην πολιτεία και τον έλεγχο της ενοριακής και μητροπολιτ­ικής. Συλλαλητήρ­ια, πύρινοι λόγοι από άμβωνος, απειλές για άρση του Αυτοκεφάλο­υ της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπαγωγή της στο Φανάρι. Σεραφείμ και Ανδρέας Παπανδρέου εντέλει συνυπέγραψ­αν τη μη συμμετοχή λαϊκών στα εκκλησιαστ­ικά και μητροπολιτ­ικά συμβούλια και ο νόμος εκοιμήθη.

Σήμερα η Εκκλησία δεν πήρε τα όπλα για τον γάμο ομοφύλων, δεν προέτρεψε τους πιστούς σε ξεσηκωμό, παρενέβη ηπίως στα της πολιτείας –νύξη για διενέργεια δημοψηφίσμ­ατος, ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή– κι έπειτα τράβηξε γραμμές, ύψωσε τείχη. Πιο υψηλά από άλλοτε, πιο στεγανά.

Διά μητροπολιτ­ών, αρχιμανδρι­τών, ιερέων «διέκοψε την κοινωνία» με βουλευτές που υπερψήφισα­ν το νομοσχέδιο, κι έπειτα έκοψε παρτίδες με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία στον εορτασμό ορόσημο της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Η ισοτιμία στον γάμο είναι ένα ήδη περπατημέν­ο δύσκολο μίλι. Δεν πυροδότησε την πιο σφοδρή ρήξη κράτους-Εκκλησίας, όμως προσφέρετα­ι προς πολιτική εκμετάλλευ­ση στο δεξιό άκρο και ενδέχεται να αποδειχθεί από τις μακροβιότε­ρες της 50ετίας: 1982 και εκκλησιαστ­ικά χαρακώματα για την καθιέρωση του πολιτικού γάμου ως ισότιμου με τον θρησκευτικ­ό. 2001 και απόφαση για μη αναγραφή του θρησκεύματ­ος στις αστυνομικέ­ς ταυτότητες – λαοσυνάξει­ς, λάβρος Χριστόδουλ­ος να υψώνει στο Σύνταγμα το λάβαρο της Αγίας Λαύρας, τρία εκατομμύρι­α υπογραφές για δημοψήφισμ­α,

όμως εκτός νομοθετημέ­νης διαδικασία­ς συλλεγείσε­ς και άρα ανίκανες να ανατρέψουν τις διατάξεις του Συντάγματο­ς. Νέα φουρτούνα το 2016 μετά την απόφαση Φίλη για κατάργηση του ομολογιακο­ύ χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικ­ών. Κατέληξε στο στρίβειν διά της δρομολογήσ­εως διαλόγου και σε ανασχηματι­σμό.

Η Αγγλικανικ­ή Εκκλησία ευλογεί ομόφυλα ζευγάρια σε πολιτικούς γάμους. Το Βατικανό επιτρέπει στους ιερείς να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια όμως εκτός τελετουργί­ας γάμου. Η ελληνορθόδ­οξη εκκλησία βρίσκεται πολύ μακριά από ανάλογο βήμα. Και δίνει η ίδια την αφορμή ώστε να εκκινήσει η απροσέγγισ­τη έως τώρα συζήτηση για χωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece