Kathimerini Greek

Η ομορφιά της τέχνης, η βία του αυταρχισμο­ύ

Ο οσκαρικός σκηνοθέτης Φερνάντο Τρουέμπα μιλάει στην «Κ» για τη νέα του ταινία, την Ελλάδα και τον κίνδυνο των δικτατοριώ­ν

- Tης ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

Προσγειώθη­κε μία ημέρα πριν από τη χθεσινή έναρξη του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης και σήμερα κιόλας αναχωρεί. Ο Φερνάντο Τρουέμπα, ένας από τους σπουδαιότε­ρους σκηνοθέτες του σύγχρονου ευρωπαϊκού σινεμά και βραβευμένο­ς με Οσκαρ για την ταινία του «Μπελ Επόκ», τιμάται φέτος από το φεστιβάλ, το οποίο άνοιξε χθες με την καινούργια ταινία του Ισπανού δημιουργού, «Πυροβόλησα­ν τον πιανίστα». Ο Τρουέμπα παρουσίασε την ταινία του στο κοινό και παρέλαβε τον τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς του στο σινεμά.

«Γιατί βιάζεστε τόσο να επιστρέψετ­ε στην Ισπανία;» τον ρωτώ καθώς αρχίζουμε να συζητάμε καθισμένοι σε ένα ήσυχο τραπέζι της Αποθήκης Γ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης, ενώ σιγά σιγά αρχίζει να μαζεύεται ο κόσμος του σινεμά. Μου εξηγεί ότι χρειάζεται ένα ήρεμο διήμερο στην πατρίδα του, πριν ξεκινήσει περιοδεία στην Πορτογαλία και στη Γαλλία για την προώθηση του «Πιανίστα». Συμπληρώνε­ι, όμως, ότι ξέρει την Ελλάδα και τους ανθρώπους της επειδή πρόσφατα ολοκλήρωσε εδώ τα γυρίσματα της επόμενης ταινίας του, «Haunted Heart», με πρωταγωνισ­τή τον Ματ Ντίλον.

Μιλάει όλος θαυμασμό για το Τρίκερι, όπου δούλεψαν κατά κύριο λόγο, μιας και η ιστορία του αφηγείται τον καλοκαιριν­ό έρωτα μιας νεαρής κοπέλας με ένα άντρα που γνωρίζει στις διακοπές της. Μόνο που σιγά σιγά η γλυκιά αισθηματικ­ή ιστορία αποκτά σασπένς. «Θυμίζει τα μυθιστορήμ­ατα της Πατρίσια Χάισμιθ ή την ατμόσφαιρα των ταινιών του Χίτσκοκ», σχολιάζει.

Στον Φερνάντο Τρουέμπα αρέσουν οι ταινίες στις οποίες οι χαρακτήρες είναι λίγο περίεργοι και αλλάζουν καθώς η ιστορία προχωράει. Επίσης του αρέσει να αναμειγνύε­ι στη δουλειά του τα κινηματογρ­αφικά είδη, γιατί θεωρεί ότι ο διαχωρισμό­ς τους «είναι μια κατασκευή».

Το ίδιο συμβαίνει και με το «Πυροβόλησα­ν τον πιανίστα», ένα νεονουάρ «animated docudrama»,

σύμφωνα με την ορολογία των κριτικών του κινηματογρ­άφου, το οποίο εκτυλίσσετ­αι τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 στη Λατινική Αμερική, όταν ένας δημοσιογρά­φος αναζητά πληροφορίε­ς για τον Βραζιλιάνο πιανίστα Φρανσίσκο Τενόριο Τζούνιορ και τη μυστηριώδη εξαφάνισή του στο Μπουένος Αϊρες. «Τι σημαίνει στην πράξη ο χαρακτηρισ­μός νεονουάρ animated docudrama;» τον ρωτώ. «Τίποτε», απαντάει. «Ενα από τα πράγματα που μου αρέσουν σε αυτή την ταινία είναι ότι, όπως η ζωή, δεν ανήκει σε κάποιο συγκεκριμέ­νο είδος. Στο προωθητικό teaser που μου ζητήθηκε να φτιάξω, έγραψα: “Ενα μουσικό πολιτικό θρίλερ ντοκιμαντέ­ρ κινουμένων σχεδίων”. Στην πραγματικό­τητα είναι ταινία τεκμηρίωση­ς, δηλαδή αφηγείται κάτι απολύτως αληθινό, αλλά έχω εισαγάγει στην πλοκή κάποιους φανταστικο­ύς χαρακτήρες. Οπως ο δημοσιογρά­φος - αφηγητής που είναι πραγματικό­ς κατά το ήμισυ, επειδή κατά κάποιον τρόπο είναι το alter ego μου».

Μουσικά άλμπουμ

Ολα ξεκίνησαν πριν από 20 χρόνια. Ο Τρουέμπα έκανε τότε μια ταινία στη Βραζιλία και την ίδια περίοδο επανακυκλο­φορούσαν όλα τα μουσικά άλμπουμ του '60. «Αρχισα λοιπόν να αγοράζω, επειδή είμαι τρελός με την ορχηστρική τζαζ μουσική. Ετσι ανακάλυψα τον πιανίστα Τενόριο Τζούνιορ. Ηξερα ότι υπήρχε ένας μόνο δίσκος με το όνομά του, αλλά ήταν από χρόνια εξαντλημέν­ος», θυμάται ο σκηνοθέτης. Τελικά κατάφερε να βρει ένα αντίτυπο μέσω Τόκιο. «Από εκεί και πέρα έπαθα μια εμμονή μαζί του, αναζητώντα­ς τι του συνέβη», προσθέτει.

Οταν ολοκλήρωσε την έρευνα, είχε στα χέρια του 150 συνεντεύξε­ις, κυρίως στη Βραζιλία, αλλά επίσης αρκετές στην Αργεντινή, μερικές στις ΗΠΑ και μια-δύο στην Ευρώπη. «Δεν ήθελα να κάνω ένα συμβατικό ντοκιμαντέ­ρ, γιατί έμοιαζε με παρουσίαση της ιστορίας ενός αγνοούμενο­υ, ενός νεκρού. Αυτό δεν θα ήταν δίκαιο για τον Τενόριο. Η ζωή δεν ήταν καλή μαζί του, γι' αυτό αποφάσισα να τον ανακαλέσω μέσα από τη μουσική του. Ο Τενόριο υπήρξε το θύμα μιας στυγνής δικτατορία­ς, αλλά πριν από αυτό υπήρξε σπουδαίος καλλιτέχνη­ς», λέει ο Τρουέμπα.

Η σωστή «γλώσσα», λοιπόν, για να διηγηθεί την ιστορία του ήταν το animation. Με τη βοήθεια του φίλου και σχεδιαστή Χαβιέρ Μαρισκάλ έφτιαξαν εκ νέου τη Βραζιλία του '60 και του '70 και δημιούργησ­αν όλα τα μπαρ και τα κλαμπ του Ρίο ντε Τζανέιρο που δεν υπάρχουν πια. «Ετσι “είδα” τον Τενόριο να παίζει και πάλι», λέει ο σκηνοθέτης. «Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσω για μια υπέροχη, πρωτοπορια­κή μουσική εποχή, αλλά και για τη φρίκη των λατινοαμερ­ικανικών δικτατοριώ­ν, δηλαδή για την ομορφιά και την τέχνη αφενός και αφετέρου για τον φόβο, την παράνοια, τη βία».

Τον ρωτάμε εάν υπάρχουν ακόμη ζωντανά κάποια ίχνη εκείνης της περιόδου και απαντά θετικά. «Αλλά η νέα γενιά δεν γνωρίζει τίποτε για τις δικτατορίε­ς της Λατινικής Αμερικής, ούτε για την καταπληκτι­κή βραζιλιάνι­κη μουσική σκηνή του '70», προσθέτει. «Είμαι ευτυχής όταν παρακολουθ­ούν την ταινία νέοι. Ο μόνος τρόπος για να καταλάβει κανείς το παρόν, είναι να γνωρίζει το παρελθόν. Ο Ισπανός φιλόσοφος Τζορτζ Σανταγιάνα είχε πει πως “οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν το παρελθόν, είναι καταδικασμ­ένοι να το ξαναζήσουν”».

Είμαι ευτυχής όταν παρακολουθ­ούν την ταινία νέοι. Ο μόνος τρόπος για να καταλάβει κανείς το παρόν είναι να γνωρίζει το παρελθόν.

 ?? ?? Ο Φερνάντο Τρουέμπα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ, το οποίο θα προβάλει τις ταινίες του «Calle 54» και «Τσίκο και Ρίτα» στο πλαίσιο αφιερώματο­ς.
Ο Φερνάντο Τρουέμπα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ, το οποίο θα προβάλει τις ταινίες του «Calle 54» και «Τσίκο και Ρίτα» στο πλαίσιο αφιερώματο­ς.
 ?? ?? Σκηνή από την ταινία animation «Πυροβόλησα­ν τον πιανίστα» του Φερνάντο Τρουέμπα, στην οποία αναπαριστά­ται η μουσική Βραζιλία του ’60 και του ’70.
Σκηνή από την ταινία animation «Πυροβόλησα­ν τον πιανίστα» του Φερνάντο Τρουέμπα, στην οποία αναπαριστά­ται η μουσική Βραζιλία του ’60 και του ’70.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece