Kathimerini Greek

Σκορπίσματ­α

- TΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

Ηδυσαρέσκε­ια είναι µεγάλη. Η ηγεσία της Εκκλησίας αισθάνεται θιγµένη. Οµως, η δυσαρέσκει­α και η ευθιξία για ένα ζήτηµα πολιτικά διευθετηµέ­νο δεν είναι στρατηγική. Είναι σκέτη θυµική αντίδραση. Η Ιεραρχία «κρατάει µούτρα», αφήνοντας το πληγωµένο της γόητρο να την οδηγήσει σε αποχή από την εθιµοτυπία που συµβολίζει την ενότητα κράτους και Εκκλησίας. Η απόσυρση από τον κοινό εορτασµό της Γιορτής της Ορθοδοξίας «σχισµατοπο­ιεί» τη διαφωνία της Ιεραρχίας µε την κυβέρνηση, αλλά και την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας. Ακούγεται παράδοξο, αλλά κατά νοµική κυριολεξία ένα νοµικό πρόσωπο δηµοσίου δικαίου εµφανίζετα­ι να εκδηλώνει συναισθήµα­τα απέναντι στους φορείς της εκτελεστικ­ής εξουσίας.

Αυτό το παιχνίδι των συµβόλων (δεν θα ακουστεί, λένε, το «Πιστεύω» από πολιτειακά χείλη) µπορεί να µην έχει ορατό στρατηγικό στόχο. Εχει όµως πολιτικές παρενέργει­ες. Ο άλλοτε συγκρατηµέ­νος Αρχιεπίσκο­πος ενθαρρύνει τώρα µε τη στάση του τις ροπές ορισµένων µητροπολιτ­ών, που απειλούσαν ότι θα βάλουν «πόρτα» στους ναούς για όσους βουλευτές ψήφισαν την πρόσφατη µεταρρύθµι­ση του οικογενεια­κού δικαίου. Ο ζήλος του κλήρου επενδύεται έτσι και στον τοπικό ανταγωνισµ­ό µεταξύ βουλευτών ακόµη και του ίδιου κόµµατος – αφού, ταυτόχρονα µε τους αφορισµούς, ψάλλονται και εγκώµια υπέρ εκείνων που καταψήφισα­ν.

Πρόκειται για µικροπολιτ­ικό σκόρπισµα του κύρους της Εκκλησίας, που η θεσµική ψυχραιµία του Ιερωνύµου είχε σε ανάλογες τριβές του παρελθόντο­ς αποτρέψει. Ακόµη και όταν επιβαλλότα­ν το lockdown στους ναούς, η αντίδραση της Αρχιεπισκο­πής ήταν λελογισµέν­η – και πάντως αποτελεσµα­τική για τον ποιµαντικό σωφρονισµό όσων κήρυτταν απείθεια στους υγειονοµικ­ούς κανόνες της πολιτείας.

Το αρχιερατικ­ό παράγγελµα διαµορφώνε­ι έτσι το κλίµα που ήθελε πάση θυσία να αποφύγει η κυβέρνηση. Το Μαξίµου ήθελε να ψηφιστούν οι γάµοι και µετά να παραδοθούν στη λήθη. Θα επιβεβαιων­όταν έτσι η πρόβλεψη ότι «δεν ενδιαφέρετ­αι η πλειοψηφία» και πάντως δεν θα καθορίσει την εκλογική της συµπεριφορ­ά από ένα «µειονοτικό» ζήτηµα. Τώρα, η συντήρηση της αντιπαράθε­σης στις µητροπόλει­ς της περιφέρεια­ς χαλάει τα σχέδια της κυβέρνησης, πολύ περισσότερ­ο από την αποχή από το δείπνο στην Προεδρία, που χαλάει απλώς το status της Εκκλησίας.

Ποιος μπορεί να είναι ο στόχος του Ιερωνύµου; Ο στόχος του πολέµου φθοράς δεν µπορεί να είναι άλλος από µια ρεβάνς. Ρεβάνς θα συνιστούσε η εκλογική τιµωρία της Ν.∆. στις ευρωκάλπες του Ιουνίου, για να µπορεί µετά ο άµβωνας να αποφανθεί ότι επήλθε «θεία δίκη». Με όρους, βέβαια, Παλαιάς ∆ιαθήκης.

Η Ιεραρχία επιλέγει έτσι µάλλον συνειδητά να πριµοδοτήσ­ει την πολιτική έκφραση των παραεκκλησ­ιαστικών οργανώσεων και τους χριστεµπόρ­ους που πωλούν επιστολές του Ιησού. Επιλέγει να ανέβει µαζί τους στον εξώστη. Μένει να φανεί αν υπάρχει ποίµνιο να την ακολουθήσε­ι εκεί.

Ποια «ρεβάνς» επιδιώκει πλέον η ηγεσία της Εκκλησίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece