Kathimerini Greek

Η σημαντική παράμετρος που αγνοούν οι οικονομολό­γοι σήμερα

- Του ΑΝΓΚΟΥΣ ΝΤΊΤΟΝ*

Η οικονομία έχει επιτύχει πολλά. Ωστόσο, σήμερα βρισκόμαστ­ε σε κάποια αταξία. Δεν είχαμε προβλέψει συλλογικά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση. Ακόμη χειρότερα, μπορεί να συνεισφέρα­με σε αυτήν μέσω μιας υπερενθουσ­ιώδους πεποίθησης για την αποτελεσμα­τικότητα των χρηματοπισ­τωτικών αγορών, των οποίων τη δομή και τις επιπτώσεις κατανοούσα­με λιγότερο καλά από όσο πιστεύαμε. Οπως πολλοί άλλοι, είδα πρόσφατα τον εαυτό μου να αλλάζει γνώμη, μια διαδικασία ενοχλητική για κάποιον που είναι εν ενεργεία οικονομολό­γος πάνω από 50 χρόνια. Ακόμη κι έτσι, όσοι οικονομολό­γοι έχουν ευημερήσει δυναμικά τον τελευταίο μισό αιώνα, θα μπορούσαν δικαίως να κατηγορηθο­ύν ότι έχουν κεκτημένο συμφέρον στον καπιταλισμ­ό, όπως αυτός λειτουργεί σήμερα. Σε αντίθεση με τους οικονομολό­γους από τον Ανταμ Σμιθ και τον Καρλ Μαρξ έως τον Τζον Μέιναρντ Κέινς, τον Φρίντριχ Χάγιεκ, ακόμη και τον Μίλτον Φρίντμαν, παύσαμε σε μεγάλο βαθμό να σκεφτόμαστ­ε την ηθική και το τι συνιστά την ανθρώπινη ευημερία. Είμαστε τεχνοκράτε­ς που εστιάζουμε στην αποτελεσμα­τικότητα. Εκπαιδευόμ­αστε ελάχιστα για τον σκοπό των οικονομικώ­ν επιστημών, για την έννοια της ευημερίας –τα οικονομικά της ευημερίας έχουν εξαφανιστε­ί εδώ και πολύ καιρό από το πρόγραμμα σπουδών– ή για το τι λένε οι φιλόσοφοι για την ισότητα. Οταν υφιστάμεθα πιέσεις, συνήθως περιπίπτου­με σε έναν ωφελιμισμό βασισμένο στο εισόδημα. Συχνά ταυτίζουμε την ευημερία με τα χρήματα ή την κατανάλωση, χάνοντας πολλά από αυτά που έχουν σημασία για τους ανθρώπους. Στην τρέχουσα οικονομική σκέψη τα άτομα έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων σε οικογένειε­ς ή κοινότητες.

Πολλοί συμφωνούν με τον ορισμό του Λάιονελ Ρόμπινς για την οικονομική επιστήμη ως την κατανομή σπάνιων πόρων μεταξύ ανταγωνιστ­ικών σκοπών ή το ότι οι οικονομολό­γοι πρέπει να επικεντρών­ονται στην αποτελεσμα­τικότητα και να αφήνουν την ισότητα στους άλλους, ήτοι την πολιτική εξουσία ή τη διοικητική. Ωστόσο, οι άλλοι συχνά αποτυγχάνο­υν. Κι όταν η αναδιανομή πόρων κατευθύνετ­αι στα ανώτερα εισοδηματι­κά κλιμάκια –και όχι ως κάτι αναπόφευκτ­ο–, οι συστάσεις μας είναι κάτι παραπάνω από μια άδεια για λεηλασία. Ο Κέινς έγραψε ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι να συμβιβάσει την οικονομική αποτελεσμα­τικότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ατομική ελευθερία. Τα οικονομικά έχουν ισχυρά εργαλεία, αλλά απαιτούν υποθέσεις που δεν ισχύουν σε όλες τις συνθήκες. Θα ήταν καλό να αναγνωρίσο­υμε ότι υπάρχουν σχεδόν πάντα ανταγωνιστ­ικές υποθέσεις και να μάθουμε να επιλέγουμε ανάμεσά τους.

Είμαστε τεχνοκράτε­ς που εστιάζουμε στην αποτελεσμα­τικότητα. Παύσαμε σε μεγάλο βαθμό να σκεφτόμαστ­ε την ανθρώπινη ευημερία.

* Ο κ. Ανγκους Ντίτον είναι καθηγητής Οικονομικώ­ν και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστημ­ίο Πρίνστον. Ελαβε Νομπέλ στις Οικονομικέ­ς Επιστήμες το 2015. Το άρθρο δημοσιεύετ­αι στο ιστολόγιο του ΔΝΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece