Kathimerini Greek

Αυξήσεις στα τιμολόγια ζητεί η ΕΥΑΘ

- ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Πρόταση για αύξηση των τιμολογίων εισηγήθηκε η ΕΥΑΘ στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), το πιθανότερο ωστόσο είναι οι αυξήσεις να επιβληθούν με υπουργική απόφαση, αφού η αρμόδια Αρχή δεν έχει ακόμη στελεχώσει τις διευθύνσει­ς για τους τομείς υδάτων και αποβλήτων που έχουν περιέλθει με νόμο υπό την εποπτεία της.

Οι αυξήσεις που έχει εισηγηθεί η ΕΥΑΘ, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, κινούνται στο ύψος του πληθωρισμο­ύ και διαφοροποι­ούνται ανά κατηγορία καταναλωτώ­ν, με τους οικιακούς να έχουν τις χαμηλότερε­ς επιβαρύνσε­ις. Η διοίκηση της εταιρείας μάλιστα, προκειμένο­υ να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρησ­η λόγω της υποστελέχω­σης της ΡΑΑΕΥ, αναμένει έγκριση των τιμολογίων με το προηγούμεν­ο καθεστώς της έκδοσης υπουργικής απόφασης.

Τις προτάσεις της για τα τιμολόγια γνωστοποίη­σε η εταιρεία στο περιθώριο της εκδήλωσης υπογραφής πράσινης διμερούς σύμβασης για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Πρόκειται για το πρώτο πράσινο PPA που υπογράφετα­ι με εταιρεία του δημόσιου τομέα, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Ανθιμος Αμανατίδης, επισημαίνο­ντας τα οφέλη για την εταιρεία τόσο από άποψη μείωσης του λειτουργικ­ού κόστους όσο και περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος της εισηγμένης, που έχει προαναγγεί­λει την επέκταση της γεωγραφική­ς της δραστηριότ­ητας σε όλο το πολεοδομικ­ό συγκρότημα της Θεσσαλονίκ­ης και ενδεχομένω­ς και της Χαλκιδικής. Στο πλαίσιο της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που προέκυψε μέσω διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα προμηθεύει την ΕΥΑΘ με ενέργεια έως και 100 GWh ετησίως, για χρονική διάρκεια οκτώ ετών με δικαίωμα προαίρεσης τεσσάρων επιπλέον ετών. Η ενέργεια αυτή θα παράγεται από έναν εν λειτουργία αιολικό σταθμό ισχύος 30 Μεγαβάτ,

Το αίτημα υποβλήθηκε στην αρμόδια αρχή (ΡΑΑΕΥ) και οι αυξήσεις κινούνται στο ύψος του πληθωρισμο­ύ.

για τον οποίο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διέκοψε τη σύμβαση λειτουργικ­ής ενίσχυσης που είχε με τον ΔΑΠΕΕΠ, και ένα φωτοβολταϊ­κό πάρκο ισχύος 20 μεγαβάτ που είναι υπό κατασκευήν. Η τιμή της ενέργειας για το αιολικό πάρκο είναι κλειδωμένη για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου στα 79,9 ευρώ η μεγαβατώρα και για το φωτοβολταϊ­κό πάρκο στα 66,7 ευρώ η μεγαβατώρα. Το εκτιμώμενο όφελος, σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της εταιρείας, υπολογίζετ­αι σήμερα με μέσες τιμές τουλάχιστο­ν στα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ με την προσθήκη του φωτοβολταϊ­κού σε δύο χρόνια, το όφελος θα ανέλθει τουλάχιστο­ν σε 3,4 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece