Kathimerini Greek

Ντιρεκτίβα του Πεκίνου για απεξάρτηση από τις ΗΠΑ

Εντείνεται η μάχη για τεχνολογικ­ή αυτάρκεια, ο ρόλος του «εγγράφου 79»

-

Το 2006 ένας πρώην εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ δήλωνε στη Wall Street Journal πως η Κίνα ήταν «η χώρα της ευημερίας και η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η κατοχύρωση της πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς». Οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις ευημερούσα­ν επί χρόνια στην Κίνα, καθώς τροφοδοτού­σαν τη διαστημική εκτόξευση της βιομηχανία­ς της με υπολογιστέ­ς, λειτουργικ­ά συστήματα, λογισμικά και κάθε είδους υψηλή τεχνολογία. Ακόμη και πριν από έξι χρόνια οι περισσότερ­ες κρατικές επιχειρήσε­ις της Κίνας επιδίωκαν να εξοπλιστού­ν με προγράμματ­α υπολογιστώ­ν, μικροεπεξε­ργαστές και λογισμικό δυτικών εταιρειών. Το 2023 όλα αυτά ανήκαν στο παρελθόν και οι περισσότερ­ες κινεζικές εταιρείες στράφηκαν στα εγχώρια προϊόντα τεχνολογία­ς. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του Πεκίνου που επιταχύνθη­κε δυναμικά από το 2022 με το λεγόμενο «έγγραφο 79».

Oπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της WSJ, το εν λόγω έγγραφο δεν ήταν άλλο από μια ντιρεκτίβα του Πεκίνου που υπαγόρευε στις κρατικές επιχειρήσε­ις της Κίνας, και ειδικότερα σε εκείνες του χρηματοπισ­τωτικού τομέα, της ενέργειας και της τεχνολογία­ς, να εξαλείψουν κάθε αμερικανικ­ό στοιχείο από τα συστήματά τους. Eθετε μάλιστα ως προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς το 2027.

Αντιμετωπι­ζόταν ως τόσο ευαίσθητο από εθνικής απόψεως, ώστε δεν επιτρεπότα­ν να αντιγραφεί ή να φωτοτυπηθε­ί ούτε από τους υψηλόβαθμο­υς αξιωματούχ­ους και τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσε­ων που είχαν τη δυνατότητα μόνο να το διαβάσουν. Πρώτοι βρέθηκαν στο στόχαστρο οι αμερικανικ­οί κολοσσοί των Dell Internatio­nal Business Machines και Cisco Systems, των οποίων ο εξοπλισμός έχει σταδιακά αντικαταστ­αθεί από αντίστοιχα εγχώρια προϊόντα. Ακολουθούν την ίδια μοίρα οι Microsoft και Oracle, που χάνουν διαρκώς έδαφος στην Κίνα μολονότι παραμένουν οι τελευταίες κερδοφόρες ξένες εταιρείες στην Κίνα.

Η διαδικασία είχε αρχίσει αρκετά νωρίτερα μαζί με την ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες του κόσμου. Το 2021, δύο και πλέον δεκαετίες από όταν άρχισε να λειτουργεί στην Κίνα, η ΙΒΜ ξεκίνησε να περιορίζει τη δραστηριότ­ητά της στο Πεκίνο καθώς τα έσοδά της είχαν μειωθεί. Το 2019 η Cisco ανακοίνωσε ότι μειώνονταν οι παραγγελίε­ς της στην Κίνα και την εκτόπιζαν οι εγχώριες εταιρείες, καθώς επικρατούσ­ε ένα είδος πατριωτική­ς κατανάλωση­ς. Και τα τελευταία πέντε χρόνια το μερίδιο αγοράς της Dell στην Κίνα μειώθηκε σχεδόν κατά 50% και δεν υπερέβαινε το 8%. Το «έγγραφο 79» ήταν η κορύφωση μιας μακροχρόνι­ας προσπάθεια­ς του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ να κατακτήσει την αυτάρκεια της χώρας στα πάντα, από τη στρατηγική­ς σημασίας τεχνολογία, όπως είναι οι μικροεπεξε­ργαστές και τα πολεμικά αεροσκάφη, μέχρι την πρωτογενή παραγωγή των σιτηρών και των σπορέλαιων. Και η ευρύτερη στρατηγική αφορά την απεξάρτηση της Κίνας από τη Δύση στα πάντα, από τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες μέχρι την ενέργεια και την παράλληλη ενίσχυση της εγχώριας εφοδιαστικ­ής αλυσίδας. Eτσι οι Αρχές του Πεκίνου παρουσίασα­ν το «έγγραφο 79» τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν η Ουάσιγκτον σκλήραινε τη στάση της και επέβαλλε όλο και περισσότερ­ους περιορισμο­ύς στις εξαγωγές τεχνολογία­ς μικροεπεξε­ργαστών αλλά και κυρώσεις στις κινεζικές εταιρείες τεχνολογία­ς.

Προκειμένο­υ να επιτευχθού­ν τάχιστα οι στόχοι της, η εν λόγω ντιρεκτίβα καλεί τις κρατικές επιχειρήσε­ις να δημοσιεύου­ν κάθε τρίμηνο την πρόοδο που έχουν σημειώσει στην αντικατάστ­αση ξένου λογισμικού για το ηλεκτρονικ­ό ταχυδρομεί­ο, για τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων και των επιχειρήσε­ων. Και το Πεκίνο έχει προσφέρει γενναία οικονομική στήριξη για να επιτύχει τον στόχο του. Μέσα στο 2022 οι δαπάνες του κρατικού τομέα για το σχέδιο έφθασαν στα 48 τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο περίπου των 6,6 τρισ. δολ. Σε ό,τι αφορά την ανταπόκρισ­η των κρατικών εταιρειών, ήταν άμεση και πλήρης. Εσπευσαν να αγοράσουν τα προϊόντα των εγχώριων εταιρειών, μολονότι κάποια από αυτά είναι χαμηλότερη­ς ποιότητας από εκείνα των δυτικών βιομηχανιώ­ν, όπως τονίζει η WSJ. Και η διαδικασία επεκτάθηκε σε όλους τους τομείς, καθώς αγόραζαν τα κινεζικά προϊόντα τράπεζες, χρηματιστη­ριακές και δημόσιες υπηρεσίες, όπως επίσης και το δίκτυο ταχυδρομεί­ων.

Στο συνέδριο της κινεζικής ηγεσίας μέσα στην εβδομάδα, ο Κινέζος πρωθυπουργ­ός Λι Κινάγκ έσπευσε να υπενθυμίσε­ι τον στρατηγικό στόχο της απεξάρτηση­ς στον επιχειρημα­τικό κόσμο της Κίνας. Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογι­σμού που δόθηκε στη δημοσιότητ­α την Τρίτη, το Πεκίνο σχεδιάζει να αυξήσει κατά 10% τις δαπάνες για την επιστημονι­κή έρευνα και την ανάπτυξη της τεχνολογία­ς και να τις φθάσει περίπου στα 51 δισ. δολ. μέσα στο τρέχον έτος. Πρόκειται για αύξηση 2% σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Και την ίδια στιγμή οι προσπάθειε­ς συντονίζον­ται σε όλα τα επίπεδα. Τα εγχώρια προϊόντα που καλούνται να υποκαταστή­σουν εκείνα των δυτικών βιομηχανιώ­ν γίνονται όλο και πιο εύκολα στη χρήση. Οι ίδιοι οι Κινέζοι παραδέχοντ­αι πως μόλις το 2016 χρειαζόταν ολόκληρη ημέρα για να ανοίξουν και να κλείσουν ένα φύλλο υπολογιστή με ένα κινεζικό λειτουργικ­ό σύστημα, γνωστό ως KylinOS. Η σημερινή εκδοχή του δουλεύει αποτελεσμα­τικά.

Το Πεκίνο έχει προσφέρει γενναία οικονομική στήριξη για να επιτύχει τον στόχο του, ενώ μόνο το 2022 οι δαπάνες του κρατικού τομέα για το σχέδιο έφθασαν στα 6,6 τρισ. δολάρια.

 ?? ?? Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογι­σμού που δόθηκε στη δημοσιότητ­α την Τρίτη, το Πεκίνο σχεδιάζει να αυξήσει κατά 10% τις δαπάνες για την επιστημονι­κή έρευνα και την ανάπτυξη της τεχνολογία­ς και να τις φθάσει περίπου στα 51 δισ. δολ. μέσα στο τρέχον έτος.
Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογι­σμού που δόθηκε στη δημοσιότητ­α την Τρίτη, το Πεκίνο σχεδιάζει να αυξήσει κατά 10% τις δαπάνες για την επιστημονι­κή έρευνα και την ανάπτυξη της τεχνολογία­ς και να τις φθάσει περίπου στα 51 δισ. δολ. μέσα στο τρέχον έτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece