Kathimerini Greek

Η Βρετανία καταργεί νόμο του 1799 που επέτρεπε τη φοροαποφυγ­ή

-

Η Βρετανία θα καταργήσει νόμο του 18ου αιώνα που ίσχυε από το 1799 και επέτρεπε τη νόμιμη φοροαποφυγ­ή σε όσους δήλωναν ότι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Βρετανίας, ακόμη κι αν ήταν εγκατεστημ­ένοι στη χώρα. Και βέβαια η κατάργηση του αναχρονιστ­ικού νόμου θα είναι με το αζημίωτο για τα ταμεία του βρετανικού κράτους. Ο λόγος για ένα νόμο της εποχής που η τότε Μεγάλη Βρετανία ήταν αποικιοκρα­τική δύναμη και είχε σχεδιασθεί για να κατοχυρώνε­ι όσους Βρετανούς αριστοκράτ­ες είχαν εγκατασταθ­εί στις αποικίες της. Ο νόμος αυτός έδινε εν ολίγοις το δικαίωμα σε όσους δήλωναν ότι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Βρετανίας να μην καταβάλλου­ν φόρους για εισοδήματα που είχαν εισπράξει εκτός της χώρας έως και για 15 χρόνια αφότου έφθαναν στη Βρετανία. Μοναδική προϋπόθεση ήταν να μη μεταφέρουν τα χρήματα εντός της χώρας.

Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ του CNN, έως τώρα είχαν εκμεταλλευ­θεί τον αναχρονιστ­ικό νόμο αμέτρητοι Βρετανοί, καθώς το 2018 πάνω από το 40% των κατοίκων της Βρετανίας με εισόδημα άνω των 5 εκατ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 6,4 εκατ. δολ., δήλωναν πως δεν κατοικούν στη χώρα και δεν πλήρωναν φόρους. Κάποια στιγμή τον είχε επικαλεστε­ί και η σύζυγος του πρωθυπουργ­ού. «Οσοι έχουν τους πιο φαρδείς ώμους θα επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί», τόνισε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Τζέρεμι Χαντ, που έλαβε τη σχετική απόφαση και την ανακοίνωσε στο Κοινοβούλι­ο της Βρετανίας στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογι­σμό.

Εφεξής η φοροαπαλλα­γή θα ισχύει μόνο για ένα διάστημα τεσσάρων ετών για όποιον δηλώνει ότι δεν κατοικεί εντός Βρετανίας και στη συνέχεια θα χάνει το προνόμιο. Το 2022 οι δικαιούχοι αυτής της φοροαπαλλα­γής ήταν 68.800 Βρετανοί, σύμφωνα με στοιχεία των βρετανικών φορολογικώ­ν αρχών.

Υπεραμυνόμ­ενος της επιλογής του, ο Τζέρεμι Χαντ χαρακτήρισ­ε το νέο καθεστώς «πιο σύγχρονο, απλούστερο και πιο δίκαιο, καθώς θα βασίζεται πραγματικά στον τόπο κατοικίας». Από αυτή τη μεταβολή η Βρετανία αναμένεται να αντλεί κάθε χρόνο φορολογικά έσοδα ύψους 2,7 δισ. δολ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 3,4 δισ. δολ., αρχής γενομένης από το 2029. Μιλώντας στο CNN ο Αρούν Αντβάνι, καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο του Γουόργκουι­κ, τόνισε πως πρόκειται για «αναχρονιστ­ικό αποικιοκρα­τικό νόμο» που καθόριζε το φορολογικό καθεστώς ενός ατόμου βάσει «της πρόθεσής του» για το ποια θα είναι η μόνιμη κατοικία του.

Εφεξής με το σύστημα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν, οι φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς κάθε πολίτη θα καθορίζοντ­αι από το πόσο χρονικό διάστημα διαμένει στη χώρα. Σημειωτέον ότι το αντιπολιτε­υόμενο Εργατικό Κόμμα έχει δεσμευθεί επίσης να καταργήσει τον εν λόγω νόμο και να διαθέσει τα φορολογικά έσοδα από τη συγκεκριμέ­νη μεταρρύθμι­ση για τη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας της Βρετανίας.

Ισχυε για όσους δήλωναν ότι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Βρετανίας — Αναμένοντα­ι φορολογικά έσοδα ύψους 3,4 δισ. δολ. ετησίως.

 ?? ?? Την κατάργηση του αναχρονιστ­ικού νόμου ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Τζέρεμι Χαντ στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογι­σμό.
Την κατάργηση του αναχρονιστ­ικού νόμου ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Τζέρεμι Χαντ στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογι­σμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece