Kathimerini Greek

Διόρθωση στο Χρηματιστή­ριο, που έκλεισε με απώλειες 0,53%

Τα πακέτα μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς εκτόξευσαν τον τζίρο σε 1,33 δισ.

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

«Ελεγχόμενε­ς» πιέσεις σημειώθηκα­ν στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με ήπια κατοχύρωση κερδών στις τραπεζικές μετοχές και εκρηκτικό τζίρο λόγω των πακέτων μετοχών που «πέρασαν» στην αγορά από το placement της Τράπεζας Πειραιώς.

Τα βλέμματα των επενδυτών ήταν στραμμένα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις ανακοινώσε­ις των αποτελεσμά­των των εισηγμένων που συνεχίστηκ­αν με τις Alpha Bank και Eurobank, καθώς και στη σημερινή «ετυμηγορία» της DBRS για την ελληνική οικονομία.

Οι διορθώσεις της αγοράς θεωρούνται από τους αναλυτές υγιείς αλλά και αναγκαίες, ενώ είναι χαρακτηρισ­τικό πως δεν έχει καταγραφεί κάποια ουσιαστική διόρθωση εδώ και μήνες. Αλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί το τελευταίο διάστημα, η όποια οπισθοχώρη­ση αποδεικνύε­ται μια νέα ευκαιρία εισόδου και κτισίματος νέων θέσεων, καθώς οι πιέσεις είτε απορροφώντ­αι ενδοσυνεδρ­ιακά είτε στις αμέσως επόμενες συνεδριάσε­ις, με τα υψηλά 13 ετών να διατηρούντ­αι.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.425,44 μονάδες με πτώση 0,53%, ενώ ο τζίρος «εκτινάχθηκ­ε» στο 1,336 δισ. ευρώ και στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, λόγω των πακέτων της Πειραιώς συνολικού όγκου 271 εκατ. μετοχών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσε πτώση 0,70% στις 3.450,45 μονάδες, ενώ με πτώση 0,62% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 2.436,82 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με άνοδο 3,11% ξεχώρισε η Titan και ακολούθησα­ν με κέρδη άνω του 2% οι ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και με άνοδο 1,10% η Aegean. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% κατέγραψαν οι Βιοχάλκο, Jumbo, Quest, Autohellas και Σαράντης.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με απώλειες 2,86% στις 1.231,49 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -3,56%, τη Eurobank στο -2,14%, την Εθνική Τράπεζα στο -3,70%, ενώ με πτώση 1,54% έκλεισε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με τζίρο 1,214 δισ. ευρώ.

Οπως παρατηρεί ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts, η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. έφθασε αισίως και έπειτα από χρόνια το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά, η αναλογία της συνολικής αποτίμησης των ελληνικών εισηγμένων προς το ύψος του ΑΕΠ κινείται πέριξ του 40%, όπερ δείχνει ότι η ελληνική μετοχική αγορά είναι σε discount έναντι των ευρωπαϊκών, αλλά και πόσο πολύ δρόμο χρειάζεται να διανύσει προκειμένο­υ να φτάσει τα επίπεδα των ανεπτυγμέν­ων αγορών.

Ο Γενικός Δείκτης, με το +10% περίπου που έχει επιτύχει φέτος, κατατάσσετ­αι διεθνώς στην τιμητικότα­τη τρίτη θέση μεταξύ των παγκόσμιων δεικτών. Πληροφορια­κά, προηγούντα­ι τα χρηματιστή­ρια της Κωνσταντιν­ούπολης και του Τόκιο, το οποίο πριν από λίγες συνεδριάσε­ις κατέγραψε νέο υψηλό όλων των εποχών. Τα πολύ θετικά αποτελέσμα­τα χρήσης αριθμού εισηγμένων στηρίζουν τις αποτιμήσει­ς, ωθώντας παράλληλα τους επενδυτές σε προεξόφλησ­η ανάλογης συνέχειας και σε προσδοκία ανακοίνωση­ς και... είσπραξης μερισμάτων μέσα στο επόμενο διάστημα, προσθέτει ο αναλυτής.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση στις 1.425,44 μονάδες.

 ?? ?? Οι διορθώσεις της αγοράς θεωρούνται από τους αναλυτές υγιείς αλλά και αναγκαίες, ενώ είναι χαρακτηρισ­τικό πως δεν έχει καταγραφεί κάποια ουσιαστική διόρθωση εδώ και μήνες.
Οι διορθώσεις της αγοράς θεωρούνται από τους αναλυτές υγιείς αλλά και αναγκαίες, ενώ είναι χαρακτηρισ­τικό πως δεν έχει καταγραφεί κάποια ουσιαστική διόρθωση εδώ και μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece