Kathimerini Greek

Kέρδη με φόντο την ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές αγορές

-

Πνοή αισιοδοξία­ς έδωσε στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, λαμβάνοντα­ς υπόψη την αποθέρμανσ­η του πληθωρισμο­ύ. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο της τάξεως του 0,99%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των ομίλων υψηλής τεχνολογία­ς, που επηρεάζετα­ι από τις κινήσεις των επιτοκίων, εκτινάχθηκ­ε κατά 2,3% σε επίπεδα ρεκόρ, όπως τα αντίστοιχα προ 24 ετών, τον Δεκέμβριο του 2000. Τον ίδιο τόνο ευφορίας αποτύπωσαν και οι άλλοι χρηματιστη­ριακοί δείκτες, όπως στη Φρανκφούρτ­η ο DAX με κλείσιμο στο +0,71%, στο +0,77% ο CAC 40 στο Παρίσι και στο +1,20% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη, αγγίζοντας ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανήλθε 0,16% και με άνοδο 0,17% έκλεισε ο FTSE 100 στο Λονδίνο. Στην ομολογιακή αγορά της Ευρωζώνης, δε, οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων υποχώρησαν. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων χθες ελαττώθηκα­ν δύο μονάδες βάσης, στο 2,31%.

Oι παράγοντες των αγορών προεξοφλού­ν περικοπές επιτοκίων της τάξεως των 100 μονάδων βάσης και πλέον το 2024, ενώ πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση μιλούσαν για μειώσεις 92 μονάδων βάσης. Διατηρώντα­ς τα επιτόκιά της η ΕΚΤ στο 4,0% μετέβαλε ελαφρώς το μήνυμά της, ώστε να εκφράσει την πτωτική πορεία του πληθωρισμο­ύ των τελευταίων 12-18 μηνών, καθώς και τις νέες προβλέψεις για περαιτέρω μείωσή του. «Οι μετοχές ανταποκρίθ­ηκαν στις προβλέψεις για περαιτέρω αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ, αλλά οι επενδυτές και οι συναλλασσό­μενοι θα ήθελαν να ακούσουν από την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,99%.

Λαγκάρντ να δηλώνει και ότι είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να περικόψει το κόστος δανεισμού άμεσα τον Απρίλιο, εάν τα στοιχεία το υπαγορεύου­ν. Ωστόσο, η ίδια φάνηκε αμετακίνητ­η στο ότι υπάρχει ανάγκη να περιμένουν έως τον Ιούνιο», παρατηρεί ο Τιερί Γουίζμαν, υπεύθυνος στρατηγική­ς παγκοσμίων χρηματαγορ­ών και επιτοκίων στη Macquarie. «Η ΕΚΤ σαφώς και αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την πορεία του δείκτη τιμών. Εχει συμβολική σημασία η υποβάθμιση του δείκτη για το 2025, διότι δείχνει ότι ο επίσημος στόχος της τράπεζας θα επιτευχθεί το προσεχές έτος». Οι περισσότερ­οι συμμετέχον­τες στις αγορές αναμένουν την ΕΚΤ να είναι η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα εγκαινιάσε­ι τη χαλάρωση.

 ?? ?? Στη Φρανκφούρτ­η ο DAX έκλεισε με άνοδο 0,71%.
Στη Φρανκφούρτ­η ο DAX έκλεισε με άνοδο 0,71%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece