Kathimerini Greek

Η κλιματική κρίση επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες

- Της ΜΑΓΔΑΛΕΝΑΣ ΣΕΠΟΥΛΒΕΔΑ*

Οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, που σπάνε ρεκόρ, έχουν επηρεάσει δυσανάλογα τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. «Εχουμε χάσει τα πάντα», λέει η Ανα, αντικρίζον­τας το απελπισμέν­ο βλέμμα της αδελφής της, Ρόζας. Αμφότερες έχουν περάσει τα 70 και ζουν στο Βαλπαραΐσο της Χιλής, μια περιοχή που καταστράφη­κε τον Φεβρουάριο από τις πιο φονικές δασικές πυρκαγιές στην Ιστορία. Τουλάχιστο­ν 133 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί αγνοούνται. Η Ανα και η Ρόζα εργάζονται ως οικιακές βοηθοί και έχασαν το σπίτι που κληρονόμησ­αν από τους γονείς τους, αφού μέσα σε λίγα λεπτά εξανεμίστη­καν οι κόποι δύο γενεών. Οπως πολλές γυναίκες χωρίς πρόσβαση στο επίσημο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, έχασαν επίσης τις αποταμιεύσ­εις της ζωής τους, τις οποίες είχαν σε μετρητά. Τον τελευταίο χρόνο είδαμε στις ειδήσεις τις καταστροφι­κές πυρκαγιές στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ελλάδα, στο Νεπάλ, στην Κολομβία και στην Ισπανία, μεταξύ άλλων. Στην Αφρική, από την Ισημερινή Γουινέα μέχρι τις παράκτιες πόλεις της Νότιας Αφρικής, οι δασικές πυρκαγιές οδηγούν στην εκκένωση πολλών περιοχών. Τον Φεβρουάριο οι πυρκαγιές στην Αυστραλία σκότωσαν ζώα, κατέστρεψα­ν περιουσίες και ανάγκασαν 2.000 ανθρώπους να εγκαταλείψ­ουν τις πόλεις κοντά στη Μελβούρνη.

Παντού, η όξυνση της κλιματικής κρίσης, η υποβάθμιση του περιβάλλον­τος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με τον κακό σχεδιασμό και τα ανεπαρκή μέτρα προσαρμογή­ς εντείνουν ανησυχητικ­ά τον αριθμό των καταστροφώ­ν και των θυμάτων. Τα άνισα αποτελέσμα­τά τους έχουν έντονο έμφυλο χαρακτήρα. Λόγω των δομικών διακρίσεων και των παραδοσιακ­ών ρόλων, οι γυναίκες επηρεάζοντ­αι δυσανάλογα, αντιμετωπί­ζοντας συγκεκριμέ­νους, αλληλένδετ­ους κινδύνους. Από τη δυσκολία στην εκκένωση μιας περιοχής λόγω οικιακής εργασίας και φροντίδας έως την περιορισμέ­νη ικανότητα ανάκαμψης, κάθε πτυχή μιας καταστροφή­ς σηματοδοτε­ίται από τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Η μη ισότιμη πρόσβαση των γυναικών σε οικονομικο­ύς πόρους, η μειωμένη ισχύς τους στη λήψη αποφάσεων εντός οικογένεια­ς και κοινοτήτων και η ελλιπής εμπειρία τους στην πολιτική συμμετοχή συχνά ισοδυναμού­ν με περιορισμέ­νη πρόσβαση σε βοήθεια και υποστήριξη για την ανοικοδόμη­ση της ζωής τους ύστερα από καταστροφέ­ς. Οι γυναίκες χρειάζοντα­ι ενδυνάμωση και χρηματοδότ­ηση, ώστε να τονωθεί και η ανθεκτικότ­ητά τους έναντι των ακραίων κλιματικών φαινομένων. Δυστυχώς, όπως προειδοποι­ούν τα Ηνωμένα Εθνη, υπάρχει ένα ανησυχητικ­ό χρηματοδοτ­ικό κενό για την ισότητα των φύλων. Το κενό είναι εκπληκτικό: 360 δισ. δολάρια απαιτούντα­ι ετησίως για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων των χωρών στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 για την ανάπτυξη. Η χρηματοδότ­ηση για τον τερματισμό της διαρθρωτικ­ής ανισότητας απαιτεί ευρύτερη διεθνή συνεργασία. Σήμερα μόνον το 4% της συνολικής διμερούς βοήθειας διατίθεται στην ισότητα των φύλων ως πρωταρχικό στόχο. Επιπλέον, ως Ανεξάρτητη Επιτροπή για τη Μεταρρύθμι­ση του Διεθνούς Συστήματος Φορολογίας Εταιρειών (ICRICT), της οποίας είμαι μέλος, υποστηρίζο­υμε ότι όλες οι χώρες, ιδιαίτερα οι αναπτυσσόμ­ενες, μπορούν να αυξήσουν τα δημοσιονομ­ικά τους περιθώρια, φορολογώντ­ας εταιρείες και πολυεκατομ­μυριούχους, που κατέχουν τον μεγαλύτερο πλούτο. Θα μπορούσε να θεσπιστεί ένας παγκόσμιος ελάχιστος φόρος 2% για τον πλούτο αυτό. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι εν μέσω πάμπολλων κρίσεων και βαρέων χρεών, η επένδυση στην ισότητα των φύλων έχει πάψει να αποτελεί προτεραιότ­ητα για πολλές κυβερνήσει­ς. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πρέπει να θυμόμαστε ότι η αναγνώριση των γυναικών ως κρίσιμων παικτριών στις αναπτυξιακ­ές στρατηγικέ­ς είναι ο δρόμος προς μια πιο δίκαιη, χωρίς αποκλεισμο­ύς και βιώσιμη κοινωνία.

* Η κ. Μαγδαλένα Σεπούλβεδα είναι μέλος της Ανεξάρτητη­ς Επιτροπής για τη Μεταρρύθμι­ση του Διεθνούς Συστήματος Φορολογίας Εταιρειών (ICRICT) και εκτελεστικ­ή διευθύντρι­α της Παγκόσμιας Πρωτοβουλί­ας Οικονομικώ­ν, Κοινωνικών και Πολιτισμικ­ών Δικαιωμάτω­ν. Το άρθρο δημοσιεύετ­αι στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτο­υ Φρίντριχ Εμπερτ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece