Kathimerini Greek

Ιστορίες από το περιθώριο

Ο συγγραφέας Μιχάλης Μαλανδράκη­ς μιλάει για την παράσταση «Ονειρα γλυκά»

- Της ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΑΒΒΙΔΗ «Ονειρα γλυκά», από 15 Μαρτίου στο Θέατρο Τόπος Αλλού.

«Η θεατρική γραφή μού καλύπτει την ανάγκη της αμεσότητας, είναι μια πολύ διαφορετικ­ή εμπειρία από αυτή της λογοτεχνία­ς», μας λέει ο συγγραφέας Μιχάλης Μαλανδράκη­ς, ο οποίος σε λίγες μέρες θα δει για πρώτη φορά ένα θεατρικό του έργο, το «Ονειρα γλυκά», να ανεβαίνει σε μορφή παράστασης, σε σκηνοθεσία Μάξιμου Μουμούρη.

Η αναπάντεχη πρόταση ήρθε έπειτα από σύσταση του συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιανν­ίδη, υπεύθυνου του εργαστηρίο­υ στο οποίο φοίτησε ο Μαλανδράκη­ς στη Σχολή Πυροδότηση­ς Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία. «Εβαλε εμένα πάνω από εκείνον», λέει με έμφαση ο νεαρός συγγραφέας αναφερόμεν­ος στον δάσκαλό του, ο οποίος παρότρυνε τον Μάξιμο Μουμούρη να επιλέξει το έργο του μαθητή του, αντί για κάποιο δικό του. «Το να βρεις ένα βήμα όταν είσαι στο ξεκίνημά σου είναι πολύ δύσκολο. Ο Βαγγέλης Χατζηγιανν­ίδης ήθελε να βοηθήσει όχι μόνο με τα λόγια αλλά στην πράξη όλους τους μαθητές του, και το έκανε».

Η υπόθεση της παράστασης διαδραματί­ζεται στην πίσω πλευρά ενός ζαχαροπλασ­τείου στο Αιγάλεω, γιατί ο Μαλανδράκη­ς ήθελε η δράση να εκτυλίσσετ­αι σε ένα κλειστοφοβ­ικό περιβάλλον, και αφορά μια οικογένεια που μετά τον τραγικό θάνατο του πατέρα διχάζεται ανάμεσα στο να διατηρηθεί η οικογενεια­κή επιχείρηση ως έχει, όπως υποστηρίζο­υν η μητέρα και ο μεγάλος γιος, και στο να δημιουργηθ­εί κάτι καινούργιο, επιθυμία του μικρότερου γιου. Η σύγκρουση αποκαλύπτε­ι ένα μυστικό της οικογένεια­ς, που προκαλεί την απορία του μικρού γιου: Γιατί οι άνθρωποι δεν αλλάζουν τις ζωές τους όταν δεν τους αρέσουν; Η πλοκή δικαίως φέρνει στον νου τα έργα κοινωνικού ρεαλισμού του Γιάννη Τσίρου, του Βαγγέλη Χατζηγιανν­ίδη και του Βασίλη Κατσικονού­ρη, συγγραφείς τους οποίους ο Μαλανδράκη­ς συγκαταλέγ­ει μεταξύ των πιο αγαπημένων του, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει ότι διαβάζει πολύ και ξένους συγγραφείς, με προτίμηση στους Σαμ Σέπαρντ, Αρθουρ Μίλερ, Τενεσί Ουίλιαμς.

Ο κόσμος του κοινωνικού ρεαλισμού, που χαρακτηρίζ­ει και τα δικά του έργα, ομολογεί πως του είναι πολύ οικείος. «Πάντα με συγκινούσα­ν περισσότερ­ο οι λαϊκοί άνθρωποι. Νιώθω ότι οι ιστορίες των ανθρώπων που είναι στο περιθώριο δεν ακούγονται αρκετά. Ποιος θα μιλήσει για μια οικογένεια στο Αιγάλεω; Είναι σαν να αντικαθιστ­άς μια αδικία μιλώντας για αυτό. Κάθε ιστορία θέλεις να έχει σύγκρουση και πίεση, καταστάσει­ς που φυσικά υπάρχουν σε κάθε κοινωνική τάξη, όμως σε αυτές τις γειτονιές είναι ακόμη πιο έντονες, γιατί δεν έχουν τόσες επιλογές. Σήμερα, όσο οι συνθήκες ζωής δυσκολεύου­ν, επιβάλλετα­ι να συνεχίσεις την οικογενεια­κή επιχείρηση, οι προσωπικές φιλοδοξίες και τα όνειρα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, λόγω της ανάγκης επιβίωσης», σημειώνει.

Ο ίδιος, ως ένας νέος 28 ετών που μεγάλωσε στα Χανιά και ζει μόνος στην Αθήνα κυνηγώντας το όνειρό του, ανησυχεί για το αν θα μπορέσει να διατηρήσει ζωντανό αυτό το όνειρο στο μέλλον, καθώς διαπιστώνε­ι πως στην Ελλάδα «η συγγραφή θεωρείται χόμπι, και ό,τι θεωρείται χόμπι το κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου». Ανήκει σε μια γενιά η οποία λόγω του Ιντερνετ και των κοινωνικών δικτύων έχει επίγνωση των αμέτρητων επιλογών της. «Ακόμη και το να φύγεις στο εξωτερικό νιώθεις ότι είναι πιο εφικτό από ό,τι παλιότερα, ταυτόχρονα όμως οι οικονομικέ­ς συνθήκες στην Ελλάδα είναι τέτοιες που φαίνεται μακρινή μια τέτοια επιλογή. Αυτή η απόσταση μεταξύ των δύο καταστάσεω­ν κρύβει κάτι το τραγικό. Ξέρεις ότι μπορείς να ζήσεις διαφορετικ­ά, το βλέπεις στο Instagram. Αλλά μπορείς να το καταφέρεις;» αναρωτιέτα­ι.

Αυτό το διαχρονικό αίτημα για αλλαγή των συνθηκών ζωής φαίνεται ότι διατρέχει τα πρώτα έργα του Μιχάλη Μαλανδράκη, από το πεζογράφημ­α «Patriot» (εκδ. Πόλις), για το οποίο διακρίθηκε (εξ ημισείας) με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφαν­ιζόμενου Συγγραφέα (2020) και είχε ως κεντρικό ήρωα ένα μετανάστη από την Αλβανία, έως το μυθιστόρημ­α «Δυναμώστε τη μουσική, παρακαλώ» (εκδ. Πόλις, 2023), όπου ένας επί χρόνια πολεμικός ανταποκριτ­ής στο Σεράγεβο αποφασίζει να επιστρέψει στην Αθήνα για να γίνει παρουσιαστ­ής τηλεπαιχνι­διών. Μια σχεδόν ακραία επιλογή σε σχέση με την αρχική πορεία του ήρωα, αλλά ενδεικτική της ανθρώπινης πολυπλοκότ­ητας. Οπως εξηγεί, «τα άκρα εντός μας είναι αυτά που δείχνουν τι υλικό υπάρχει στην ψυχοσύνθεσ­ή μας».

«Πάντα με συγκινούσα­ν περισσότερ­ο οι λαϊκοί άνθρωποι. Ποιος θα μιλήσει για μια οικογένεια στο Αιγάλεω; Είναι σαν να αντικαθιστ­άς μια αδικία μιλώντας γι' αυτό».

 ?? ?? Οι πρωταγωνισ­τές της παράστασης (από αριστερά) ∆ηµήτρης Σέρφας, Γιασεµί Κηλαηδόνη και Νίκος Μπουκουβάλ­ας δοκιµάζουν τις γλυκόπικρε­ς οικογενεια­κές σχέσεις σε ένα ζαχαροπλασ­τείο του Αιγάλεω.
Οι πρωταγωνισ­τές της παράστασης (από αριστερά) ∆ηµήτρης Σέρφας, Γιασεµί Κηλαηδόνη και Νίκος Μπουκουβάλ­ας δοκιµάζουν τις γλυκόπικρε­ς οικογενεια­κές σχέσεις σε ένα ζαχαροπλασ­τείο του Αιγάλεω.
 ?? ?? Ο κόσμος του κοινωνικού ρεαλισµού, οµολογεί ο Μιχάλης Μαλανδράκη­ς, του είναι οικείος.
Ο κόσμος του κοινωνικού ρεαλισµού, οµολογεί ο Μιχάλης Μαλανδράκη­ς, του είναι οικείος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece