Kathimerini Greek

Πολύ ανθεκτικό για να πεθάνει

- Της Μαριας ΚαΤςουναΚη

Πριν από τις ηλεκτρονικ­ές διευθύνσει­ς και τα sms υπήρχαν οι φάκελοι, τους οποίους οι υποψήφιοι για τη Βουλή ή την Ευρωβουλή ταχυδρομού­σαν σε διάφορους παραλήπτες. Στοίβες τα αζήτητα στις εισόδους των πολυκατοικ­ιών. Τι νόημα είχε άραγε το διαφημιστι­κό υλικό, ιλουστρασι­όν ή απλό, ανάλογα με τις οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς του αποστολέα, με φωτογραφίε­ς χαμογελαστ­ές και ρετουσαρισ­μένες; Εξυπηρετού­σε τη γνωριμία, επηρέαζε τους σταυρούς, έκανε «αισθητή» την παρουσία, μας έφερνε σε επαφή με τους υποψηφίους; Συν τω χρόνω έγινε μια σπάταλη ρουτίνα, με περιβαλλον­τικό κόστος, χωρίς πολιτικό περιεχόμεν­ο. Ο νέος αιώνας έφερε και την τεχνολογικ­ή επανάσταση, οι παραδοσιακ­ές επικοινωνί­ες σαρώθηκαν, αλλά όχι και τα παραδοσιακ­ά μυαλά. Τα στερεότυπα καλά κρατούν γιατί, αφενός, βολεύουν και αφετέρου, δημιουργού­ν την αυταπάτη της «ενημέρωσης». Ομως, η ταχύτητα της εποχής και οι αλλαγές που έχουν επέλθει στέλνουν το πρώτο κρίσιμο μήνυμα: τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Τα μαζικά emails που στάλθηκαν σε αποδήμους, οι οποίοι είχαν εγγραφεί στο σύστημα για την επιστολική ψήφο, από την ευρωβουλευ­τή της Ν.Δ. Αννα-Μισέλ Ασημακοπού­λου, εκτός από το προφανές ολίσθημα (τη χρήση προσωπικών δεδομένων χωρίς την άδεια των κατόχων) και όσα, περαιτέρω, καλείται να διερευνήσε­ι η Δικαιοσύνη, έχουν και μια λιγότερο εμφανή πλευρά: τον αναχρονισμ­ό. Τον αμιγώς προεκλογικ­ό λόγο για τον οποίο η κ. Ασημακοπού­λου θέλησε να πράξει τα, όσα θεωρούνταν κάποτε, δέοντα. Και την πάτησε. Στον αντίποδα βρέθηκε ο γ.γ του ΚΚΕ. Ο κ. Κουτσούμπα­ς, στην τοποθέτησή του κατά του νομοσχεδίο­υ για τα μη κρατικά ΑΕΙ, θέλησε να «εκσυγχρονί­σει» τα επιχειρήμα­τά του και χρησιμοποί­ησε ως παράδειγμα τις «νέες κοπέλες, φοιτήτριες, που οδηγούνται να αναζητούν “sugar daddies” για να χορηγήσουν τις σπουδές τους». Ξέσπασε σάλος. Επέστρεψε χθες με φωτογραφίε­ς από σχετικές διαφημίσει­ς και ορθόδοξη ΚΚΕ φρασεολογί­α περί «σαπίλας του δήθεν όμορφου αγγελικά πλασμένου κόσμου σας». Του καπιταλιστ­ικού, εννοείται.

Δύο όψεις του πιο ισχυρού νομίσματος των καιρών: της επικοινωνί­ας. Δίκοπο μαχαίρι. Νομίζεις ότι τρέχεις μπροστά για να συναντήσει­ς κι άλλα ακροατήρια και ο παλιός, δοκιμασμέν­ος, εαυτός δεν σε αφήνει. Πώς να εγκαταλείψ­εις πεποιθήσει­ς χρόνων, πρακτικές ή ιδεολογικέ­ς; Το σύγχρονο αποδεικνύε­ται πολύ πικρό, διόλου «sugar» τουλάχιστο­ν, και το παλιό πολύ ανθεκτικό για να πεθάνει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece