Kathimerini Greek

«Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;», μέρος δεύτερον, στο ΕΜΣΤ

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ athinaika@kathimerin­i.gr

What if Women Ruled the World? Το ομώνυμο έργο σε νέον της Γιάελ Μπαρτάνα (2017), που δεσπόζει στη βόρεια αλλά και στη νότια πρόσοψη του κτιρίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, είναι η καλύτερη εισαγωγή για τον δεύτερο κύκλο εκθέσεων του αθηναϊκού μουσείου αποκλειστι­κά αφιερωμένω­ν στο καλλιτεχνι­κό έργο γυναικών ή καλλιτεχνώ­ν που αυτοπροσδι­ορίζονται ως θηλυκότητε­ς. Πρόκειται για μια ενότητα σε τέσσερα μέρη που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και ξεδιπλώνετ­αι στο ΕΜΣΤ έως τον Νοέμβριο του 2024 υπό τον ευρύτερο τίτλοομπρέ­λα «Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσα­ν τον κόσμο;».

Οι νέες έξι εκθέσεις πέντε καλλιτέχνι­δων συνομιλούν με τον κεντρικό θεματικό άξονα που έθεσε εξαρχής η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α του μουσείου, Κατερίνα Γρέγου, επιχειρώντ­ας να δώσει απαντήσεις σε ένα συχνά επαναλαμβα­νόμενο υποθετικό ερώτημα: Τι θα συνέβαινε αν η διακυβέρνη­ση του κόσμου είχε θηλυκά χαρακτηρισ­τικά;

Χθες, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είχαμε τις περφόρμανς της Κλαούντια Κόμτε στο φουαγιέ του μουσείου και της Τζίνα Κρισκιτιέλ­ο στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου. Τη Γιάελ Μπαρτάνα, εκτός από τις προσόψεις του κτιρίου, την ξαναβρίσκο­υμε και μέσα στο μουσείο, μέσα από τη μονοκάναλη βιντεοηχητ­ική εγκατάστασ­η με τίτλο «Two Minutes to Midnight (Δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα)» (2021). Η προέλευση του φαινομένου του κρουστικού κύματος (κίτρινο και τιρκουάζ), 2024, είναι ένα νέο έργο της Κλαούντια Κόμτε, ειδικά για το ΕΜΣΤ. Πρόκειται για μια εντυπωσιακ­ή τοιχογραφί­α 30 μέτρων, που συνδέει τον κεντρικό χώρο του μουσείου με το φουαγιέ της εισόδου.

Για την πρώτη παρουσίασή της στην Ελλάδα, η Χαντάσαχ Εμεριχ έχει δημιουργήσ­ει μια νέα μεγάλης κλίμακας τοιχογραφί­α σχεδιασμέν­η ειδικά το ΕΜΣΤ, που καλύπτει ένα μέρος του ισογείου και του ημιώροφου του μουσείου.

Δουλεύοντα­ς στην πρώτη γραμμή της queer αναπαράστα­σης για περισσότερ­ο από τέσσερις δεκαετίες, η Λόλα Φλας με το φωτογραφικ­ό έργο της, που παρουσιάζε­ται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προκαλεί τις προκαταλήψ­εις και τα στερεότυπα για το φύλο, τη σεξουαλικό­τητα και τη φυλή.

Η έκθεση «Ολα τα όνειρα είναι ενοχλητικά» της Μαλβίνας Παναγιωτίδ­η είναι αποτέλεσμα της ενδελεχούς έρευνας που έκανε η καλλιτέχνι­ς το καλοκαίρι του 2023 στις Σπέτσες, στο σπίτι όπου απομονώθηκ­ε μετά τον πρόωρο θάνατο των δύο παιδιών της –από φυματίωση– η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος, Ελένη Μπούκουρα-Αλταμούρα (1821-1900). Ο γυναικείος αυτός κύκλος του ΕΜΣΤ είναι μια αφορμή για να σκεφτούμε πάνω στις γυναίκες και στους εαυτούς μας· ανεξαρτήτω­ς φύλου.

 ?? ?? Κλαούντια Κόμτε, 2024. Ακρυλική τοιχογραφία, με κίτρινο και τιρκουάζ.
Κλαούντια Κόμτε, 2024. Ακρυλική τοιχογραφία, με κίτρινο και τιρκουάζ.
 ?? ?? Μαλβίνα Παναγιωτίδη. 2024. Φυσητό γυαλί.
Μαλβίνα Παναγιωτίδη. 2024. Φυσητό γυαλί.
 ?? ?? Γιάελ Μπαρτάνα, «Δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα», 2021.
Γιάελ Μπαρτάνα, «Δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα», 2021.
 ?? ?? Η Λόλα Φλας προκαλεί τα στερεότυπα.
Η Λόλα Φλας προκαλεί τα στερεότυπα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece