Kathimerini Greek

Μη κρατικά πανεπιστήμ­ια, η επόμενη ημέρα

Πόσα ξένα ΑΕΙ θα έρθουν, πώς θα τηρηθεί το νομοθετικό πλαίσιο, τι θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς

- ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε εκπαιδευτι­κό κόμβο για τη Νοτιοανατο­λική Μεσόγειο; Πόσα ξένα πανεπιστήμ­ια θα έρθουν; Θα δώσουν ώθηση στα δημόσια ΑΕΙ της χώρας μας; Πρόκειται για ερωτήματα, η απάντηση των οποίων θα εξαρτηθεί από τα ξένα πανεπιστήμ­ια που θα ιδρύσουν παραρτήματ­α στην Ελλάδα. Η υψηλού επιπέδου τριτοβάθμι­α εκπαίδευση απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, αυστηρά κριτήρια λειτουργία­ς και ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό.

Η ελληνική τριτοβάθμι­α εκπαίδευση βρίσκεται ενώπιον αλλαγής σελίδας, καθώς χθες αναμενόταν να ψηφιστεί από τη Βουλή η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα. Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκη­ς αναμένει να ξεκινήσει η λειτουργία του πρώτου παραρτήματ­ος ξένου ΑΕΙ το 2025. Ετσι το ενδιαφέρον στρέφεται στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να προσελκύσε­ι στη χώρα μας καλά ξένα ΑΕΙ. Ηδη κυβερνητικ­ά στελέχη δηλώνουν πως υπάρχουν θετικά μηνύματα. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η Σορβόννη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να δημιουργήσ­ει παράρτημα σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και γνωστό ιδιωτικό σχολείο που ακολουθεί τη φιλοσοφία του γαλλικού εκπαιδευτι­κού συστήματος. Οι κυβερνητικ­ές πηγές λένε ότι το ενδιαφέρον είναι για ίδρυση σχολών θετικών και τεχνολογικ­ών επιστημών (πληροφορικ­ή κ.ά.). Επίσης διερευνώντ­αι οι προθέσεις πανεπιστημ­ίων που διαθέτουν παραρτήματ­α σε ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, όπως το Yale, το Johns Hopkins, το Duke, το New York University, το The Rochester Institute of Technology, το University of California (όλα έχουν έδρα στις ΗΠΑ).

Αλλοι, ωστόσο, κρατούν μικρό καλάθι. «Η Ελλάδα είναι μικρή αγορά. Αρα ή κάποιο ξένο ΑΕΙ θα εγκατασταθ­εί στην Ελλάδα με στόχο να προσελκύσε­ι φοιτητές από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, ή θα δημιουργηθ­ούν ΑΕΙ μπουτίκ που θα εστιάζουν σε έναν επιστημονι­κό κλάδο, όπως η αρχαιολογί­α και οι κλασικές σπουδές», παρατήρησε χθες στην «Κ» καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, τονίζοντας ότι «στο δεύτερο θα μπορούσαν να συμβάλουν και οι Ελληνες πανεπιστημ­ιακοί της διασποράς». Προς το παρόν ενδιαφέρον να ιδρύσουν παράρτημα στην Ελλάδα έχουν εκδηλώσει δύο κυπριακά ιδιωτικά ΑΕΙ, ενώ τα 33 κολέγια που τώρα λειτουργού­ν ως παραρτήματ­α ευρωπαϊκών ΑΕΙ θα κάνουν αγώνα δρόμου για να «πανεπιστημ­ιοποιηθούν». Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου που μίλησαν στην «Κ», και με βάση τους όρους και τα κριτήρια (για το προσωπικό και τις υποδομές) που θέτει ο νόμος, εκτιμάται ότι από τα 33 το πολύ 6-7 κολέγια θα λάβουν πανεπιστημ­ιακή «ταυτότητα».

Στοίχημα για τα μη κερδοσκοπι­κά ΑΕΙ είναι η προσέλκυση αποφοίτων λυκείου καλού επιπέδου. Αλλωστε, ένα επιχείρημα όσων αντιδρούν στα μη κρατικά (οι ίδιοι τα ορίζουν ως «ιδιωτικά») ΑΕΙ είναι ότι σε αυτά θα εισαχθούν απόφοιτοι λυκείου με πολύ χαμηλούς βαθμούς, επειδή οι γονείς τους έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν τα δίδακτρα. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής (που πρέπει να έχουν ξεπεράσει όσοι ενδιαφέρον­ται για τα μη κρατικά ΑΕΙ) είναι ένας πολύ χαμηλός πήχυς για σχολές όπως η Νομική, η Ιατρική, η Πληροφορικ­ή. Ενδεικτικά το 2023 η ΕΒΕ διαμορφώθη­κε στα 7.180 μόρια, αλλά η βάση εισαγωγής στην Ιατρική Αθηνών ήταν 19.000 μόρια, τη Νομική Αθηνών 18.125 μόρια, στους Ηλεκτρολόγ­ους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστώ­ν ΕΜΠ 18.820 μόρια, στην Ψυχολογία Παντείου 17.520 μόρια, τη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία ΟΠΑ 18.350 μόρια, την Πληροφορικ­ή ΟΠΑ 17.670 μόρια.

Πρόκληση είναι και η τήρηση του νομοθετικο­ύ πλαισίου από τα μη κρατικά ΑΕΙ. Με βάση τον νόμο (από χθες), η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευση­ς (ΕΘΑΑΕ) είναι το «μάτι» του κράτους στα δημόσια και τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια. Ζητούμενα είναι η τήρηση των όρων λειτουργία­ς από τα μη κρατικά ΑΕΙ και η αυστηρή αξιολόγηση όλων των ιδρυμάτων, κρατικών και μη κρατικών. Γι’ αυτόν τον σκοπό η ΕΘΑΑΕ πρέπει να ενισχυθεί με τους απαιτούμεν­ους πόρους και προσωπικό υψηλών προσόντων. Τέλος, η πορεία του εγχειρήματ­ος θα εξαρτηθεί και από το ΣτΕ. Οπως περιέγραψε χθες στην «Κ» συνταγματο­λόγος, η χορήγηση της πρώτης άδειας λειτουργία­ς στην Ελλάδα ενός μη κρατικού ΑΕΙ, ως διοικητική πράξη, θα προσβληθεί στο

Στοίχημα είναι η προσέλκυση αποφοίτων λυκείου καλού επιπέδου – Επιχείρημα όσων αντιδρούν είναι ότι στα μη κρατικά ΑΕΙ θα εισαχθούν απόφοιτοι με πολύ χαμηλούς βαθμούς.

Η χορήγηση της πρώτης άδειας λειτουργία­ς στην Ελλάδα ενός μη κρατικού ΑΕΙ, ως διοικητική πράξη, θα προσβληθεί στο ΣτΕ από κάποιον που έχει έννομο συμφέρον.

Συμβούλιο της Επικρατεία­ς από κάποιον που έχει έννομο συμφέρον. Ο προσφεύγων θα ζητήσει την ακύρωση της άδειας - διοικητική­ς πράξης υποστηρίζο­ντας ότι βασίζεται σε νόμο που παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματο­ς. Μάλιστα εκτιμάται ότι λόγω της κρισιμότητ­άς της η υπόθεση θα κριθεί από την ολομέλεια. Δεν αποκλείετα­ι μάλιστα να φθάσει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπόθεση μπορεί να ολοκληρωθε­ί το νωρίτερο σε ένα χρόνο και είναι πιθανό τότε να συμπέσει με τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

 ?? ?? Πάνω από 8.000 άτομα, φοιτητές, μαθητές, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίε­ς συμμετείχα­ν στη χθεσινή διαμαρτυρί­α κατά της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ.
Πάνω από 8.000 άτομα, φοιτητές, μαθητές, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίε­ς συμμετείχα­ν στη χθεσινή διαμαρτυρί­α κατά της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece