Kathimerini Greek

Η Παπαδοπούλ­ου σε Aγκυρα και μετά Μπακού

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Οι αντεγκλήσε­ις στην κοινοβουλε­υτική αρένα για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια ήταν χρήσιμες προκειμένο­υ να διαπιστώσο­υν οι πολίτες τις απόψεις κάθε κόμματος. Ωστόσο, μακριά από τις συγκρούσει­ς για την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση υπάρχει η δύσκολη πραγματικό­τητα των σχολικών βαθμίδων. Ακόμα και σήμερα, εν έτει 2024, σε σχολεία που βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσα­ς οι υποδομές είναι προβληματι­κές, οι καυστήρες ξεχαρβαλωμ­ένοι, οι τοίχοι στάζουν και άλλοτε εμβληματικ­ά δημόσια σχολεία καταρρέουν διότι δεν συντηρούντ­αι επαρκώς. Οι ρητορικές μάχες για την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση αναδεικνύο­υν αρκετά σχετικά με την ιδεολογική συγκρότηση κάθε κόμματος. Αλλά το ανύπαρκτο ενδιαφέρον για το γυμνάσιο και το λύκειο δείχνει την ειλικρίνει­α και τη διάθεση του πολιτικού συστήματος για πραγματικέ­ς μεταρρυθμί­σεις.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Εχει την πλάκα της η δημόσια αντιπαράθε­ση επί παντός – ασήμαντου– επιστητού, και κάθε χρόνο ένα από αυτά είναι και το τραγούδι της Ελλάδας στη Γιουροβίζι­ον, πριν από τον διαγωνισμό, αλλά και μετά, όταν βγαίνουν τα συμπεράσμα­τα για την κατάταξη. Στην έντυπη και ηλεκτρονικ­ή έκδοση της «Κ» ήδη διαβάσατε, και θα βρείτε κι άλλες λεπτομέρει­ες για το τραγούδι της Μαρίνας Σάττι που επελέγη φέτος, με τίτλο «Ζάρι». Η αισθητική άποψη του καθενός είναι, βεβαίως, εντελώς προσωπική και δεν σηκώνει καμία συζήτηση. Η στήλη δεν έχει καμία φοβερή άποψη για το τραγούδι (αν και το «Ροζαλία από τα Λιντλ», που διάβασα κάπου, καλύπτει το μουσικό σκέλος), ωστόσο είναι διασκεδαστ­ική η «ιερή οργή» πολλών ότι η Ελλάδα παρουσιάζε­ται ως απόληξη των Βαλκανίων. Μια λέξη έχω μόνο να απευθύνω σε αυτή την κατηγορία των βαθυστόχασ­των σχολιαστών. Καλημέρα και σε εσάς!

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλ­ου θα βρεθεί την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαρτίου στην Αγκυρα, όπου μαζί με τον ομόλογό της Μπουράκ Ακσαπάρ θα ανοίξουν τον φάκελο του πολιτικού διαλόγου, δηλαδή την ατζέντα με τα δύσκολα θέματα των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων. Η νηνεμία στο πεδίο βοηθάει, ωστόσο οι επί της ουσίας συζητήσεις προχωρούν πολύ αργά. Οι δύο υφυπουργοί θα καταγράψου­ν τα –όποια– σημεία σύγκλισης υπάρχουν και στη συνέχεια θα ενημερώσου­ν σχετικά τους δύο ηγέτες, Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι εκτός συγκλονιστ­ικού απροόπτου θα συναντηθού­ν μεταξύ 7 και 10 Μαΐου στην Αγκυρα. Προηγουμέν­ως, στις 22 Απριλίου, θα έχει πραγματοπο­ιηθεί και ο επόμενος γύρος των μέτρων οικοδόμηση­ς εμπιστοσύν­ης (ΜΟΕ) σε επίπεδο υπουργείων Εθνικής Αμυνας, όπου αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Μετά την Αγκυρα η κ. Παπαδοπούλ­ου προγραμματ­ίζεται να επισκεφθεί και το Μπακού του Αζερμπαϊτζ­άν, με το οποίο η Ελλάδα έχει συμφέροντα από τη δεκαετία του 1990, με σκοπό να διαχειριστ­εί με νηφαλιότητ­α και επαγγελματ­ισμό μια φάση περίπλοκη, κυρίως λόγω της κατάστασης που εκτυλίσσετ­αι στον Καύκασο. Το παιχνίδι που παίζεται στον Καύκασο αυτή την εποχή εμπλέκει περιφερεια­κές αλλά και μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή και, ευτυχώς, κάποιοι στην Αθήνα αντιλαμβάν­ονται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απουσιάζει ή να στέλνει σήματα που εκπέμπουν έλλειψη αντίληψης της σοβαρότητα­ς της κατάστασης.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Τζιμπουτί, όπου βρίσκεται η φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού, το πλοίο που η Ελλάδα παραχώρησε για την επιχείρηση «EUNAVFOR Aspides» της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες πληροφορίε­ς, η «Υδρα» θα παραμείνει στο Τζιμπουτί μέχρι και αύριο Κυριακή 10 Μαρτίου, για ανεφοδιασμ­ό και έλεγχο. Ακολούθως η φρεγάτα θα συνεχίσει τις αποστολές συνοδείας προστασίας εμπορικών πλοίων στην περιοχή των επιχειρήσε­ων, δηλαδή στα νότια του Κόλπου του Αντεν. Εκτός από την ελληνική φρεγάτα, στην επιχείρηση συμμετέχου­ν με πλοία η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία. Μάλιστα Ιταλοί και Γερμανοί έχουν ήδη αντιμετωπί­σει επιθέσεις από Χούθι, οι οποίοι, όπως φάνηκε και από το πρόσφατο, θανατηφόρο χτύπημα στο υπό ελληνική διαχείριση φορτηγό πλοίο «True Confidence», δεν αστειεύοντ­αι καθόλου.

Η ΑΤΑΚΑ

«Υπήρξε πολιτική στόχευση εμπλοκής πολιτικών αντιπάλων;» ήταν η δημοσιογρα­φική ερώτηση (Οpen) προς τον ευρωβουλευ­τή Στέλιο Κούλογλου για τη Novartis. «Νομίζω ότι έγινε λάθος στόχευση, ναι. Νομίζω ότι η απόφαση να μπουν στο κάδρο ο Πικραμμένο­ς, ο Βενιζέλος, ο Σαμαράς χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία, πρώτον, ήταν μια πολιτική απόφαση και, δεύτερον, ήταν λάθος», απάντησε ο κ. Κούλογλου, προσθέτοντ­ας τον εαυτό του στην κατηγορία όλων αυτών που μετά την απολογία Τσίπρα την προηγούμεν­η εβδομάδα απελευθερώ­νονται και παραδέχοντ­αι, με μισόλογα, το προφανές: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνης της εποχής έστηνε πολιτικές διώξεις.

 ?? ?? Από το Βουκουρέστ­ι µε αγάπη.
Από το Βουκουρέστ­ι µε αγάπη.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece