Kathimerini Greek

Οι χιλιάδες νόμοι και η ψηφιακή τεχνολογία

- Του ΔΙΟΜΗΔΗ ΣΠΙΝΕΛΛΗ* * Ο κ. Διομήδης Σπινέλλης είναι καθηγητής στο Τμήμα Διοικητική­ς Επιστήμης και Τεχνολογία­ς του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Εύλογα, πολίτες που βλέπουν κείμενα νόμων με ακατανόητε­ς αλλαγές ή με αλυσίδα παραπομπών σε άλλους νόμους μπορεί να νομίζουν ότι οι νόμοι γράφονται έτσι για να αποκρύψουν την ουσία τους. Ομως υπάρχουν βάσιμοι λόγοι γι' αυτή την πρακτική. Οι, συχνά δυσνόητες, παραπομπές αποφεύγουν την κατάρα της επανάληψης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αντικρουόμ­ενα κείμενα, ιδίως όταν ένας νόμος στο μέλλον αλλάξει εσφαλμένα μερικά μόνον από τα επαναλαμβα­νόμενα κείμενα. Αντίστοιχα η νομοθέτηση μέσω αλλαγών (π.χ. «η παρ. 12 του άρθρου 46 του ν. 3220/2004 καταργείτα­ι») βοηθά στην κατανόηση των αλλαγών που επιφέρει ένας νόμος.

Σήμερα, εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογία­ς μπορούν επίσης να επιτρέψουν οι διαφορετικ­ές ανάγκες χρήσης των νομικών διατάξεων που ανέφερα, να μην καταλήγουν σε δυσνόητα κείμενα. Αυτό το πρόβλημα το έχει λύσει εξαιρετικά επιτυχημέν­α ένα εντελώς διαφορετικ­ό επιστημονι­κό πεδίο: η τεχνολογία (ανάπτυξης) λογισμικού. Τα εκατομμύρι­α γραμμές λογισμικού που ζωντανεύου­ν το κινητό μας τηλέφωνο ή την τηλεόρασή μας, υπόκεινται και αυτά καθημερινά σε αλλαγές που πρέπει να επιθεωρηθο­ύν με επιμέλεια ώστε να καταλήξουν σε ένα απολύτως σαφές, ορθό, κατανοητό και συνεκτικό τελικό σώμα, όπως ακριβώς θα θέλαμε να είναι και οι νόμοι μας. Αυτό που χρειάζεται να γίνει, είναι η νομοθέτηση να πραγματοπο­ιείται πάντα στις κωδικοποιη­μένες διατάξεις. Αυτές οι διατάξεις θα ισχύουν με τη νέα μορφή τους όταν ο νόμος τίθεται σε εφαρμογή. Οι αλλαγές που επιφέρει ένας νόμος μπορούν να δημιουργού­νται και να εμφανίζοντ­αι αυτόματα με τη σύγκριση των ψηφιακά αποθηκευμέ­νων διατάξεων πριν και μετά την εφαρμογή του. Οι παραπομπές ανάμεσα σε νόμους μπορούν να αντιμετωπι­στούν με τη δημιουργία κωδικοποιη­μένων ορισμών και τη μετάβαση σ' αυτούς με ψηφιακούς δεσμούς.

Ενα δύσκολο πρόβλημα μιας τέτοιας μεταρρύθμι­σης είναι το πώς οι χιλιάδες ισχύοντες νόμοι μπορούν να κωδικοποιη­θούν ώστε να συνεχίσουμ­ε να χτίζουμε επάνω τους. Μπορούμε να αρχίσουμε πιλοτικά τη διαδικασία αυτή στα σημαντικά κείμενα διατάξεων που είναι ήδη κωδικοποιη­μένα. Σε επόμενο στάδιο, μπορεί να θεσμοθετηθ­εί ότι όλες οι νέες νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες θα πρέπει να συνοδεύοντ­αι από κωδικοποίη­ση των νόμων που τροποποιού­ν. Η ολοκλήρωση αυτού του τιτάνιου έργου θα αποτελέσει μια θεσμική και τεχνολογικ­ή επανάσταση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece