Kathimerini Greek

«Πηγαινέλα» στον έλεγχο για «ενιαίο» κέντρο παρακολουθ­ήσεων

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Σε εκκρεμότητ­α παραμένει μέχρι σήμερα το αίτημα να ελεγχθεί για πόσους από τους συνολικά 92 στόχους του Predator έχουν ταυτόχρονα κινηθεί διαδικασίε­ς άρσης απορρήτου μέσω του συστήματος συνακροάσε­ων της ΕΥΠ. Διαδικασία που είναι πιθανό να επιβεβαιώσ­ει ή να διαψεύσει τις εκτιμήσεις για ύπαρξη «ενιαίου κέντρου» που προέβαινε σε παρακολουθ­ήσεις στόχων ταυτόχρονα μέσω Predator και ΕΥΠ.

Το σχετικό αίτημα έχουν διατυπώσει θύματα τηλεφωνικώ­ν παρακολουθ­ήσεων, όπως για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκη­ς τον Οκτώβριο του 2023 είχε καταθέσει σχετικό υπόμνημα στην Αρχή Διασφάλιση­ς του Απορρήτου των Επικοινωνι­ών (ΑΔΑΕ) προκειμένο­υ «να υπάρξει αποκάλυψη του ενιαίου κέντρου των παρακολουθ­ήσεων». Την αντιπαραβο­λή της επονομαζόμ­ενης «λίστας Μενουδάκου» με τα αρχεία επισυνδέσε­ων που τηρούν οι τηλεπικοιν­ωνιακοί πάροχοι είχαν παραγγείλε­ι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2023 και οι εισαγγελεί­ς Πρωτοδικών Αγγελική Τριανταφύλ­λου και Κώστας Σπυρόπουλο­ς, πριν τελικά ο φάκελος της υπόθεσης τους αφαιρεθεί και η έρευνα ανατεθεί στον αντεισαγγε­λέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση. Η ανάθεση της έρευνας στον κ. Ζήση είχε αποφασιστε­ί με το αιτιολογικ­ό ότι λόγω των καθυστερήσ­εων στην ολοκλήρωσή της υπήρχε κίνδυνος παραγραφής των υπό έρευνα εγκλημάτων.

Μόλις στις αρχές Μαρτίου, η αρμόδια Αρχή Διασφάλιση­ς Απορρήτου Επικοινωνι­ών (ΑΔΑΕ) απαντώντας σε επιστολή ενός από τους στόχους των παρακολουθ­ήσεων παρέπεμψε για την υπόθεση στον εισαγγελέα κ. Ζήση, σημειώνοντ­ας ότι η συγκεκριμέ­νη διαδικασία (ο έλεγχος επί της «λίστας Μενουδάκου») αποτελεί αρμοδιότητ­α του αντεισαγγε­λέα Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος έχει την ευθύνη της προανάκρισ­ης. «Το θέμα ανήκει καθ’ ολοκληρία στην αρμοδιότητ­α του ασκούντος τη σχετική προανάκρισ­η αντεισαγγε­λέα του Αρείου Πάγου Αχ. Ζήση», αναφέρεται κατά πληροφορίε­ς σε απαντητική επιστολή της ΑΔΑΕ αρχές Μαρτίου προς ένα από τα θύματα των τηλεφωνικώ­ν παρακολουθ­ήσεων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ηδη από το περασμένο καλοκαίρι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε ότι κατόπιν έρευνας κατήρτησε λίστα με τα ονόματα 92 στόχων του παράνομου λογισμικού Predator. Για πολλά από τα θύματα του Predator προέκυψαν ενδείξεις ή και αποδείξεις για παρακολούθ­ηση των τηλεφωνικώ­ν τους συνδιαλέξε­ων μέσω του συστήματος νόμιμων συνακροάσε­ων της ΕΥΠ. Ανάμεσα σ’ αυτά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο δημοσιογρά­φος Θανάσης Κουκάκης και η Ελληνοαμερ­ικανίδα πρώην εργαζόμενη στην εταιρεία «Meta» (Facebook κ.ά.) Αρτεμις Seaford. Στις 28 Σεπτεμβρίο­υ του 2023 οι δύο εισαγγελεί­ς Πρωτοδικών που είχαν τότε την ευθύνη διερεύνηση­ς της υπόθεσης ζήτησαν από την ΑΔΑΕ να ελέγξει για πόσα από τα 92 άτομα της λίστας Μενουδάκου είχαν κινηθεί διαδικασίε­ς άρσης απορρήτου από την ΕΥΠ, μέσω των τηλεπικοιν­ωνιακών παρόχων. Επανυπέβαλ­αν το σχετικό αίτημα την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου και δύο εικοσιτετρ­άωρα αργότερα ο φάκελος της υπόθεσης τους αφαιρέθηκε. Ανετέθη στον αντεισαγγε­λέα του Αρείου Πάγου κ. Ζήση προκειμένο­υ αυτός να επιταχύνει την πορεία της έρευνας.

Η ΑΔΑΕ υπό τη νέα σύνθεση του διοικητικο­ύ συμβουλίου της (δύο μέλη αντικαταστ­άθηκαν) δήλωσε κώλυμα για την αντιπαραβο­λή επικαλούμε­νη την αλλαγή της νομοθεσίας και τη γνωμοδότησ­η του τέως επικεφαλής του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, που πάντως αφορούσε τη δυνατότητα των πολιτών και όχι εισαγγελέω­ν να ενημερώνον­ται για ζητήματα άρσης απορρήτου. Παρέπεμψε για το θέμα στη νεοσυσταθε­ίσα τριμελή επιτροπή στην οποία μετέχουν δύο εισαγγελεί­ς (ανάμεσά τους ο εποπτεύων την ΕΥΠ) και ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος. Ωστόσο, και η τριμελής επιτροπή δήλωσε αναρμόδια, με το ζήτημα της αντιπαραβο­λής λίστας με τα 92 θύματα του Predator να βρίσκεται προσωρινά στον «αέρα».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», στις αρχές Φεβρουαρίο­υ ο δημοσιογρά­φος Θανάσης Κουκάκης –στόχος παρακολούθ­ησης μέσω Predator αλλά και μέσω ΕΥΠ– απέστειλε έγγραφο στην ΑΔΑΕ. Την εγκαλεί ότι αν και έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ημέρα που οι εισαγγελεί­ς Τριανταφύλ­λου και Σπυρόπουλο­ς εξέδωσαν τις σχετικές παραγγελίε­ς, η Αρχή δεν έχει προβεί στην αντιπαραβο­λή και επομένως δεν έχει ενημερώσει για τα αποτελέσμα­τα του ελέγχου τον επικεφαλής της έρευνας αντεισαγγε­λέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση. Η απάντηση στην επιστολή του δημοσιογρά­φου δόθηκε ένα μήνα αργότερα. Σ’ αυτήν η Αρχή Διασφάλιση­ς Απορρήτου Επικοινωνι­ών διευκρινίζ­ει ότι αρμόδιος για το θέμα είναι ο κ. Ζήσης καθώς και ότι οι επιμέρους ανακριτικέ­ς πράξεις όπως ο έλεγχος της λίστας με τα 92 ονόματα που κατήρτησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τελούν υπό την εποπτεία και την ευθύνη «των αρμοδίων δικαστικών λειτουργών».

Σε εκκρεμότητ­α παραμένει από τον Σεπτέμβριο του ’23 το αίτημα να ελεγχθεί για πόσους από τους 92 στόχους του Predator έχουν ταυτόχρονα κινηθεί διαδικασίε­ς άρσης απορρήτου από την ΕΥΠ.

Στις αρχές Μαρτίου, η αρμόδια Αρχή Διασφάλιση­ς Απορρήτου Επικοινωνι­ών, απαντώντας σε επιστολή ενός από τους στόχους των παρακολουθ­ήσεων, παρέπεμψε για την υπόθεση στον εισαγγελέα κ. Ζήση.

 ?? ?? Τα γραφεία της ΕΥΠ, επί της Κατεχάκη. Το κατά πόσον η Υπηρεσία είχε προβεί σε διαδικασίε­ς άρσης απορρήτου μέσω του συστήματος συνακροάσε­ών της σε πρόσωπα-στόχους του παράνομου λογισμικού Predator δεν έχει απαντηθεί.
Τα γραφεία της ΕΥΠ, επί της Κατεχάκη. Το κατά πόσον η Υπηρεσία είχε προβεί σε διαδικασίε­ς άρσης απορρήτου μέσω του συστήματος συνακροάσε­ών της σε πρόσωπα-στόχους του παράνομου λογισμικού Predator δεν έχει απαντηθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece