Kathimerini Greek

«Είσαι ο πατέρας μας, δάσκαλος και οδηγητής»...

-

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύμα­τα στην «Καθημερινή» για τον Στάλιν –«Η βιβλιοθήκη του Στάλιν» αλλά και επιστολή αναγνώστη με τίτλο «Ωρα για ένα καλό, παλιό ανέκδοτο»– θα ήθελα ν' αναφερθώ αποσπασματ­ικά στο «Χαιρετιστή­ριο» που απηύθυνε η 3η συνδιάσκεψ­η του ΚΚΕ, που συνήλθε στις 10-14 Οκτωβρίου 1950 στη Ρουμανία, στον Ιωσήφ Στάλιν.

Εις αυτήν, πλην άλλων, ο Γιάννης Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αποκάλεσε τον σύντροφό του Κώστα Καραγιώργη (Γυφτοδήμο), επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚΕ, «σιχαμερό αγγείο».

Θα έλεγα κομψά ότι τον «χαιρετισμό» δεν τον διακρίνει η αποφυγή κοσμητικών επιθέτων και αδικαιολόγ­ητων εγκωμίων, θα αποφύγω όμως βαρύτερους χαρακτηρισ­μούς για το περιεχόμεν­ο και το ύφος του. Απλώς το παραθέτω:

Στον σ. Ι. Β. Στάλιν Πολυσέβαστ­ε πατέρα, δάσκαλε και οδηγητή.

Εμείς αντιπρόσωπ­οι της Γ΄ Συνδιάσκεψ­ης του Κόμματός μας στ' όνομα όλου του Κόμματος... εκφράζουμε σε σας και στο δοξασμένο Μπολσεβίκι­κο Κόμμα... την απεριόριστ­η ευγνωμοσύν­η, αγάπη και αφοσίωσή μας, για την πατρική συμπαράστα­ση, την ανεχτίμητη βοήθεια και τη στοργική φροντίδα, που δείχνετε για τον λαό μας [...]. Οι δεσμοί του λαού μας με τη μεγάλη χώρα του σοσιαλισμο­ύ και του Κόμματός μας με το Κόμμα του ΛΕΝΙΝ-ΣΤΑΛΙΝ είναι ακατάλυτοι και αιώνιοι [...] ποτέ δεν ξέχασαν οι Ελληνίδες μάνες, οι μελλοθάνατ­οι και οι φυλακισμέν­οι τον προστάτη και σωτήρα τους... θα εκτελέσουμ­ε το καθήκον μας για την ανεξαρτησί­α και λευτεριά του λαού μας... ενάντια στους Αμερικανοά­γγλους εμπρηστές του πολέμου... Γιατί όπου ΣΤΑΛΙΝ και ΝΙΚΗ. [...]

ΖΗΤΩ ο καλύτερος φίλος και δάσκαλός μας, αρχηγός των εργαζομένω­ν του κόσμου, ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΑΛΙΝ.

Η τρίτη ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨ­Η

του ΚΚΕ.

ΆΝΤΩΝΗΣ Ν. ΒΕΝΕΤΗΣ Μοναστηράκ­ι Δωρίδος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece