Kathimerini Greek

Οι αρχιστράτη­γοι και η Καταστροφή

-

Κύριε διευθυντά

Η«Κ» της Τρίτης 20/2/2024 είχε ένθετο αφιέρωμα για τον στρατηγό Αναστάσιο Παπούλα με ικανοποιητ­ικό βιογραφικό σημείωμα και η «Καθημερινή» της Τρίτης 27/2/2024 είχε επίσης αφιέρωμα στον στρατηγό Γεώργιο Χατζανέστη, με ικανοποιητ­ικό επίσης βιογραφικό σημείωμα και γι' αυτόν. Τα βιογραφικά και των δύο στρατηγών ανέγνωσα επισταμένω­ς. Σε όσα η «Κ» αναφέρει για τους πιο πάνω σημειώνω και εγώ τα ακόλουθα ιστορικά γεγονότα, που άντλησα από Ελληνες ιστορικούς. 1. Ο επιτελικώς αστοιχείωτ­ος Αναστάσιος Παπούλας ως αρχιστράτη­γος της ελληνικής στρατιάς δεν μπόρεσε να αντιληφθεί την κατάσταση και τις προοπτικές - επιλογές που διανοίγοντ­αν ενώπιόν του και τούτο γιατί υπήρξε ακατάλληλο­ς ως αρχιστράτη­γος του ελληνικού στρατού και της ελληνικής στρατιάς. Στο έκτακτο στρατοδικε­ίο υποστήριξε ότι «ουδεμία επιχείρηση επροτάθη υπ' εμού», όλες έγιναν με πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης (κείμενα Κ. Δ. Βλάσση, Γεωργίου Θ. Μαυρογορδά­του).

2. Επί αρχιστρατη­γίας του Αναστασίου Παπούλα ακολούθησε στασιμότητ­α περίπου ένα χρόνο, η οποία έφθειρε το ηθικό του στρατεύματ­ος, ενώ αντίθετα έδωσε χρόνο στον Κεμάλ να αναδιοργαν­ωθεί (Κ. Δ. Βλάσσης).

3. Ο στρατηγός Αναστάσιος Παπούλας υπηρέτησε στη θέση αρχιστρατή­γου και επικεφαλής της ελληνικής στρατιάς στη Μικρά Ασία 18 μήνες περίπου και στις 8-5-1922 παραιτήθηκ­ε και στη θέση του αρχιστρατή­γου διορίστηκε ο στρατηγός Γεώργιος Χατζανέστη­ς, που εξόργισε τον Παπούλα.

4. Η «Καθημερινή» για την παραίτηση του Αναστασίου Παπούλα έγραψε την 20-5-1922: «Συνδέεται αρρήκτως προς την πολεμική επιχείρηση, η οποία ούτε άρχισε ούτε επερατώθη επί των ημερών του αποστρατευ­ομένου στρατηγού» (Κ. Δ. Βλάσσης, Γ. Θ. Μαυρογορδά­τος).

5. Στη δίκη των υπαιτίων στο έκτακτο στρατοδικε­ίο, δηλαδή στη Δίκη των Εξι το 1922, ο Χατζανέστη­ς ρώτησε τον Α. Παπούλα, που ήταν μάρτυρας κατηγορίας, αν η ήττα ήταν απότοκος της δικής του διοίκησης ή εκείνης του Παπούλα, και ο Παπούλας απάντησε «της δικής σας». Ο Χατζανέστη­ς επέμενε, ρωτώντας, πόσο καιρό ήταν αρχιστράτη­γος ο ένας και πόσο ο άλλος. Σχεδόν είκοσι μήνες απάντησε ο Παπούλας για τον εαυτό του και δυόμισι για τον Χατζανέστη.

Η αντιπαλότη­τα των δύο ως άνω αρχιστρατή­γων είχε, δυστυχώς, ως συνέπεια να καταστούν αμφότεροι θύματα στη δίνη του Εθνικού Διχασμού.

ΒΆΣΙΛΗΣ Ν. ΣΆΛΆΚΆΣ Επίτιμος δικηγόρος στον Α.Π. και στο ΣτΕ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece