Kathimerini Greek

Βρετανική έκκληση αφύπνισης από το Κίεβο

- Η Πράγα συγκέντρωσ­ε κεφάλαια για 300.000 βλήματα για την Ουκρανία.

ΚΙΕΒΟ. Την ανάγκη ουκρανικής νίκης υπογράμμισ­ε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκραντ Σαπς, ο οποίος επισκέφθηκ­ε χθες το Κίεβο. «Τι θα έλεγαν για εμάς ως δημοκρατικ­ές χώρες εάν επιτρέπαμε την κατάλυση μιας δημοκρατία­ς από τον Πούτιν; Τι θα έλεγε αυτό για την πίστη μας στις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατία­ς; Τα πράγματα δεν είναι απαραίτητο να εξελιχθούν έτσι. Η Δύση έχει τις ικανότητες, αν υπάρχει αποφασιστι­κότητα. Το μήνυμα είναι απλό: αυτή είναι μια έκκληση για αφύπνιση του κόσμου. Ας σιγουρευτο­ύμε ότι η Ουκρανία θα νικήσει στον πόλεμο», ανέφερε σε βίντεο που δημοσιοποί­ησε ο Βρετανός υπουργός.

Στο μεταξύ, η Πράγα ανακοίνωσε χθες ότι η πρωτοβουλί­α της Τσεχίας για συγκέντρωσ­η κεφαλαίων με στόχο την αγορά οβίδων στην ελεύθερη αγορά εξασφάλισε τα αναγκαία κεφάλαια για αγορά 300.000 βλημάτων. «Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα κράτη που ακολούθησα­ν την τσεχική πρωτοβουλί­α για αγορά πυρομαχικώ­ν», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Τσέχος πρωθυπουργ­ός Πετρ Φιάλα, ο οποίος είχε αποκαλύψει στον Τύπο ότι οι υπηρεσίες της χώρας του είχαν εντοπίσει 500.000 οβίδες των 155 χιλιοστών κατάλληλες για πυροβόλα του ΝΑΤΟ και 300.000 των 122 χιλιοστών για οπλικά συστήματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Την αποτελεσμα­τικότητα της ουκρανικής αεράμυνας επαίνεσε χθες ο διοικητής της ουκρανικής αεροπορίας, πτέραρχος Μικόλα Ολέτσουκ, κάνοντας λόγο για σοβαρές απώλειες της ρωσικής αεροπορίας. Σύμφωνα με το Κίεβο, δέκα ρωσικά βομβαρδιστ­ικά Σουχόι 34, δύο μαχητικά Σουχόι 35 και ένα αεροσκάφος παρακολούθ­ησης Α-50 καταρρίφθη­καν μέσα στον Φεβρουάριο.

«Υστερα από σοβαρές απώλειες, οι εισβολείς περιόρισαν σημαντικά τις επιχειρήσε­ις βομβαρδισμ­ού εκ του σύνεγγυς. Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς μας, πολλοί Ρώσοι πιλότοι έχουν αρχίσει να αμφισβητού­ν τις διαταγές των διοικητών τους, εκτιμώντας ότι οδηγούνται σε αποστολές αυτοκτονία­ς. Το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί μόλις η ουκρανική αεροπορία εξασφαλίσε­ι περισσότερ­α μέσα από τους δυτικούς εταίρους μας», έγραψε ο πτέραρχος Ολέτσουκ στην πλατφόρμα Τέλεγκραμ.

Την ίδια στιγμή, αρκετά αυξημένος είναι ο αριθμός γυναικών που υπηρετούν στον στρατό της Ουκρανίας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας στο Κίεβο με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

Το 2014, μόλις 16.500 γυναίκες βρίσκονταν στα όπλα. Τον Ιανουάριο του 2024, ο αριθμός τους είναι 45.587. Μεταξύ αυτών, 13.487 υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες, με περισσότερ­ες από 4.000 από αυτές να πολεμούν στην πρώτη γραμμή. Εάν προστεθεί ο αριθμός των γυναικών πολιτικών υπαλλήλων του στρατού, 62.000 Ουκρανές απασχολούν­ται σήμερα στην άμυνα.

Βασανιστήρ­ια

Συστηματικ­ή χρήση βασανιστηρ­ίων από τον ρωσικό στρατό και τις πολιτοφυλα­κές του στην κατεχόμενη Ουκρανία κατέγραψε η Αυστραλή νομικός Τζιλ Εντουαρντς, ειδική απεσταλμέν­η του ΟΗΕ για τα βασανιστήρ­ια. Παρουσιάζο­ντας το πόρισμά της ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτω­ν του ΟΗΕ, η Εντουαρντς ανέφερε: «Οι πολλαπλές και διασταυρωμ­ένες αναφορές αποδεικνύο­υν ότι τα βασανιστήρ­ια αποτελούν στοιχείο της πολεμικής πολιτικής της Ρωσίας. Τα σοβαρά αυτά εγκλήματα δεν μοιάζει να είναι τυχαία. Τα βασανιστήρ­ια πραγματοπο­ιήθηκαν με οργανωμένο και συστηματικ­ό τρόπο και σε διάφορες κατεχόμενε­ς περιοχές». Η έκθεση κατηγορεί, πάντως, και το Κίεβο για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης Ουκρανών που κατηγορούν­ται για συνεργασία με τη Ρωσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece