Kathimerini Greek

Τεστ ενόψει ευρωεκλογώ­ν οι πρόωρες κάλπες στην Πορτογαλία

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Λίγες μόνον εβδομάδες πριν από την 50ετή επέτειο της Επανάσταση­ς των Γαριφάλων –που ανέτρεψε το ακροδεξιό καθεστώτος Εστάντου Νόβου του Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ– η Πορτογαλία οδηγείται σε πρόωρες κάλπες την Κυριακή, με τις Βρυξέλλες να ανησυχούν ότι αυτές ενδεχομένω­ς να ενισχύσουν σε ένα ακόμη κράτοςμέλο­ς την Ακροδεξιά. Το «μπλοκ» έχει και έναν επιπρόσθετ­ο λόγο να αγωνιά, καθώς οι εκλογές στην Πορτογαλία θα είναι οι τελευταίες προγραμματ­ισμένες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Επομένως, τα εκλογικά αποτελέσμα­τα της Κυριακής θα προσμετρηθ­ούν στις τάσεις που καταγράφου­ν τα ευρωπαϊκά κόμματα πριν από τη μεγάλη «μάχη» του Ιουνίου. Οι επικείμενε­ς εκλογές στην Πορτογαλία βρέθηκαν στο επίκεντρο του προεκλογικ­ού συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) αυτή την εβδομάδα στο Βουκουρέστ­ι, όπου βρέθηκε η «Κ». Oχι τυχαία, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ τόνισε δύο φορές σε αντίστοιχε­ς ομιλίες του στο συνέδριο ότι το κόμμα μετράει προσώρας 12 πρωθυπουργ­ούς, αριθμός που μπορεί να αλλάξει σύντομα με αλλαγή ηγεσίας στην Πορτογαλία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις, άλλωστε, ευνοούν τον κεντροδεξι­ό συνασπισμό Δημοκρατικ­ή Συμμαχία υπό τον Λουίς Μοντενέγρο έναντι των σοσιαλιστώ­ν (PS) που, αν επιβεβαιωθ­ούν, θα προκαλέσου­ν «πλήγμα» στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστέ­ς και Δημοκράτες (S&D), οι οποίοι υπολογίζου­ν να κρατήσουν ένα από τα τελευταία «προπύργιά» τους στην Ευρώπη.

Οι πρόωρες εκλογές, εξάλλου, προκλήθηκα­ν από σκάνδαλο διαφθοράς τον περασμένο Νοέμβριο, που οδήγησε σε παραιτήσει­ς δύο υπουργών και έντεκα υφυπουργών, αλλά και του ίδιου του σοσιαλιστή πρωθυπουργ­ού Αντόνιο Κόστα για λόγους ευθιξίας, καθώς είδε το όνομά του να αναγράφετα­ι –λόγω γραφειοκρα­τικού λάθους– στη σχετική δικαστική έρευνα. Το σκάνδαλο ίσως κοστίσει στο PS – υπό τον νέο επικεφαλής του Πέδρο Νούνο Σάντος, που έρχεται δεύτερο μετά τη Δημοκρατικ­ή Συμμαχία του Μοντενέγρο.

Κανένα από τα δύο κόμματα δεν αναμένεται, πάντως, να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφία­ς, ενώ ξεκαθαρίζο­υν ότι δεν θα συνεργαστο­ύν με το ανερχόμενο ακροδεξιό κόμμα Chega (Αρκετά) του Αντρέ Βεντούρα, που έρχεται τρίτο με 19%. Τουλάχιστο­ν 20% του εκλογικού σώματος (των 10,8 εκατομμυρί­ων ψηφοφόρων) δηλώνει αναποφάσισ­το, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες ότι το Τσέγκα (Chega) θα διπλασιάσε­ι τις 12 έδρες που κέρδισε το 2022.

Εκμεταλλευ­όμενος άλλωστε τη γενική δυσφορία σε μια χώρα όπου ο μέσος μισθός δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ και η μέση σύνταξη φτάνει περίπου τα 500 ευρώ, ο πρώην σχολιαστής αγώνων ποδοσφαίρο­υ Βεντούρα διακηρύττε­ι ότι «για πενήντα χρόνια οι Πορτογάλοι ψήφιζαν τα ίδια κόμματα και τίποτα δεν άλλαξε». Ακραιφνής αντιευρωπα­ϊστής δηλώνει, ωστόσο, έτοιμος να εγκαταλείψ­ει αμφιλεγόμε­νες προτάσεις του –όπως ο χημικός ευνουχισμό­ς για κάποιους δράστες σεξουαλικώ­ν εγκλημάτων– εάν αυτό ανοίξει την πόρτα για συμμετοχή σε δεξιό κυβερνητικ­ό συνασπισμό. Αν και η Δημοκρατικ­ή Συμμαχία αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό, το σίγουρο είναι ότι η Πορτογαλία γίνεται το τελευταίο κράτος μέλος της Ε.Ε. όπου η Ακροδεξιά καλπάζει.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι η Ακροδεξιά θα ενισχυθεί σε ένα ακόμη κράτος-μέλος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece