Kathimerini Greek

Εδώ, καμία γυναίκα δεν γιορτάζει

-

Την ώρα που ο υπόλοιπος πλανήτης γιόρταζε την Ημέρα της Γυναίκας, ένα θλιβερό νέο για τις γυναίκες της Λωρίδας της Γάζας έρχεται από την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνι­ους Πρόσφυγες (UNRWA), καθώς ο πόλεμος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ μπήκε στον έκτο μήνα του. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθη­κε χθες, 8 Μαρτίου, με αφορμή την εορτή, κάθε μέρα σκοτώνοντα­ι στη Γάζα 63 γυναίκες, εκ των οποίων οι 37 είναι μητέρες που αφήνουν πίσω την οικογένειά τους. «Κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι Παλαιστίνι­ες συνεχίζουν να υφίστανται τις συνέπειες αυτού του βάρβαρου πολέμου», έγραφε η ανακοίνωση στον επίσημο λογαριασμό της UNRWA στην πλατφόρμα Χ. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Λωρίδας δήλωσε πως από την αρχή της ισραηλινής εισβολής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστο­ν 9.000 γυναίκες.

Η έκθεση της υπηρεσίας έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου το παλαιστινι­ακό υπουργείο Υγείας δημοσίευσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60.000 έγκυοι που υποσιτίζον­ται και δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και περίθαλψη εξαιτίας της «κατάστασης πολιορκίας» που έχει επιβάλει το Ισραήλ, επιτρέποντ­ας ελάχιστη έως και καθόλου ανθρωπιστι­κή βοήθεια να περάσει στη Γάζα από τα εδάφη του. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, περίπου 180 γυναίκες γεννούν καθημερινά υπό «αδιανόητες συνθήκες, χωρίς στοιχειώδη ιατρική υποστήριξη σε ιδιαίτερα ανθυγιεινά περιβάλλον­τα».

Στην έκθεση της UNRWA εκτιμάται, επίσης, πως οι γυναίκες αποτελούν το 75% των τραυματιών που βρίσκονται στα υπό κατάρρευση παλαιστινι­ακά νοσοκομεία. Κατά χθεσινή ενημέρωσή του, το παλαιστινι­ακό υπουργείο Υγείας ανέβασε τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις 30.878. Με συνολικό πληθυσμό περίπου 5 εκατομμυρί­ων, η Λωρίδα της Γάζας είναι η πατρίδα περίπου 2,8 εκατ. γυναικών. Εξαιτίας του πολέμου, περισσότερ­οι από 2 εκατομμύρι­α άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψ­ουν τα σπίτια τους και να μεταφερθού­ν βιαστικά στα νότια της Λωρίδας, όπου ζουν συχνά σε αντίσκηνα και υπό τον φόβο της επικείμενη­ς επίθεσης στην περιοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece