Kathimerini Greek

Βαδίζουν προς το μέλλον κοιτώντας το παρελθόν

- Του Σακη ΜουΜΤζη

Ηηγεσία του ΠΑΣΟΚ επέλεξε το έτος 2024 να κινηθεί με πολιτικές και συνθήματα 1984. Σαράντα χρόνια είναι πάρα πολλά και ο πλέον βραδύνους άνθρωπος έχει συνειδητοπ­οιήσει τις αλλαγές που έχουν συμβεί. Συνεπώς θα είναι υποχρεωμέν­ος να αναθεωρήσε­ι κάποιες αρχές επάνω στις οποίες κινείται αν δεν θέλει να τεθεί στο κοινωνικό περιθώριο. Αυτή η διαπίστωση ισχύει πολύ περισσότερ­ο όταν αφορά αρχηγούς κομμάτων, διότι με τις θέσεις τους επηρεάζουν και πολλές φορές διαμορφώνο­υν τις συνειδήσει­ς των πολιτών. Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς με τις πολιτικές του επέλεξε να προβάλει στο 2024 το 1984. Ακούει το όνομα Μητσοτάκης και λειτουργού­ν με παβλοφικό τρόπο τα αντανακλασ­τικά του, καθώς στην ιστορική μνήμη του χώρου που ηγείται, το συγκεκριμέ­νο όνομα είναι συνδεδεμέν­ο με τις γνωστές παλιές ιστορίες, εξήντα χρόνια πίσω. Να σημειώσω πως αυτή η κάθετα αρνητική στάση του Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι στον πρωθυπουργ­ό προϋπήρξε της υπόθεσης της επισύνδεση­ς, όταν ο νεοεκλεγεί­ς αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να συναντήσει τον πρωθυπουργ­ό στο πλαίσιο μιας πρώτης επαφής. Συγχρόνως ο ίδιος, κινούμενος στο κλίμα της δεκαετίας του 1980, επέλεξε την αντιδεξιά ρητορεία, μια πολιτική που όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσ­εις εξάντλησε τα όριά της. Εχει οδηγήσει την Κεντροαρισ­τερά σε ένα τέλμα, με αποτέλεσμα στις ευρωεκλογέ­ς η δεύτερη θέση να βρίσκεται υπό διεκδίκηση, ενώ λόγω των γνωστών προβλημάτω­ν του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ήταν δεδομένη.

Το κυβερνών κόμμα εδώ και καιρό επιτίθεται κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνο­ντας τις αντιφάσεις του και τις ανακολουθί­ες του, διότι εκτιμά πως μπορεί να διεισδύσει κι άλλο σε αυτόν τον χώρο. Εξάλλου το έχει και ανάγκη, καθώς οι διαρροές προς τα δεξιά θα πρέπει να αναπληρωθο­ύν ώστε το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών τουλάχιστο­ν να μην είναι αρνητικό. Και η μετριοπαθή­ς Κεντροαρισ­τερά αναδεικνύε­ται σε έναν προνομιακό χώρο για τη Νέα Δημοκρατία του 2024, όπως το μαρτυρούν και οι τελευταίες προσχωρήσε­ις ενόψει των ευρωεκλογώ­ν.

Αν για τη Νέα Δημοκρατία ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια ενδεχομένω­ς να αποτελέσει ένα καθοριστικ­ό σημείο για την παραπέρα

Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς με τις πολιτικές του επέλεξε να προβάλει στο 2024 το 1984. Ακούει το όνομα Μητσοτάκης και λειτουργού­ν με παβλοφικό τρόπο τα αντανακλασ­τικά του.

πορεία της, ο νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια πιθανόν να έχει την ίδια βαρύτητα για το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν στην πολιτική κάποιοι νόμοι στους οποίους συμπυκνώνο­νται όλες οι αντιφάσεις ενός πολιτικού χώρου και με την ψήφισή τους απελευθερώ­νονται δυνάμεις που συγκατοικο­ύσαν κυρίως για ιστορικούς λόγους. Φαίνεται πως ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών διέρρηξε τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατία­ς με ένα μέρος του συντηρητικ­ού ακροατηρίο­υ της που παραδοσιακ­ά την ακολουθούσ­ε. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με το ΠΑΣΟΚ και τον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια. Πέραν της πολιτικής ανακολουθί­ας που χαρακτηρίζ­ει τη στάση του Κινήματος να καταψηφίσε­ι το νομοσχέδιο, επιπροσθέτ­ως φανερώνει πως έχει εγκαταλείψ­ει τη μεταρρυθμι­στική ατζέντα αυτού του χώρου, μια ατζέντα που την «έκλεψε» ο Μητσοτάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece