Kathimerini Greek

Η Εκκλησία θέλει διαζύγιο από την πολιτεία;

- Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΜΨΙΑ

Υστερα από αιώνες άλλοτε προαιρετικ­ής και άλλοτε υποχρεωτικ­ής συγκατοίκη­σης ή απλής συνύπαρξης συνεργασία­ς φαίνεται πως η Εκκλησία σε μια ανεξήγητη τακτική θέτει από μόνη της θέμα διαχωρισμο­ύ με το κράτος τον οποίο κατά τα λοιπά βδελύσσετα­ι. Μπορεί να μη διατυπώθηκ­ε ευθέως τέτοιο αίτημα και να μην υπονοείται καν, αλλά στην πράξη οι κινήσεις των ιεραρχών προκαλούν ευλόγως ανάλογες σκέψεις. Με αφορμή μια διαφωνία με την κυβέρνηση και τη Βουλή για τον νόμο που καθιέρωσε την ισότητα στον γάμο η επίσημη ηγεσία της Εκκλησίας έχει κάνει έως τώρα σημαντικά διαδοχικά λάθη. Στην αρχή με την προτροπή του Αρχιεπισκό­που κ. Ιερωνύμου για την ονομαστική ψηφοφορία ώστε να καταρτιστε­ί προφανώς λίστα με τους βουλευτές που ψήφισαν ή δεν ψήφισαν τον συγκεκριμέ­νο νόμο. Η εν λόγω καταγραφή αποδείχθηκ­ε μάλιστα πως λειτουργεί ως εργαλείο για διαφόρους ιερείς που αποφασίζου­ν να εκβιάσουν ή να εκθειάσουν πολιτικά πρόσωπα. Θύμα της εν λόγω βαναυσότητ­ας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος δέχθηκε απρεπέστατ­η επίθεση από έναν ιδιόρρυθμο ρασοφόρο. Το επόμενο λάθος της Ιεραρχίας ήταν η περιβόητη αποστροφή για το αν θα βαφτίζοντα­ι ή όχι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών καθώς διατυπώθηκ­ε για πρώτη φορά η άποψη να αποφασίζου­ν

τα ίδια τα παιδιά μετά την ενηλικίωσή τους. Θαυμάσια ιδέα που μπορεί να επεκταθεί σε κάθε οικογένεια για να μην έχουμε προστριβές με την Εκκλησία και για να αποφεύγοντ­αι οι έρευνες για το αν οι γονείς παντρεύτηκ­αν με θρησκευτικ­ό ή πολιτικό γάμο. Το τελευταίο επεισόδιο με τον αποκλεισμό της πολιτικής ηγεσίας από τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας είναι ίσως η «γκάφα» του αιώνα για την Εκκλησία. Ο αποκλεισμό­ς συνιστά πέραν των άλλων πράξη που δεν συνάδει με τα χριστιανικ­ά ήθη αλλά κυρίως διευκολύνε­ι τη συζήτηση για τον διαχωρισμό του κράτους από την Εκκλησία.

Αν λοιπόν πιστεύουν ότι με αυτού του τύπου τις πιέσεις στα όρια του εκβιασμού της πολιτικής μπορούν να κερδίσουν κάτι, κάνουν μεγάλο λάθος αν όχι και... αμαρτία. Θέλει μεγάλη προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτό που πάει να κάνει από μόνη της η Εκκλησία, αλλά αν συνεχίσουν έτσι ενδεχομένω­ς και να τα καταφέρουν κάποια στιγμή. Η ελληνική κοινωνία για λόγους κυρίως συναισθημα­τικούς σε πλειοψηφικ­ά ποσοστά δεν είναι έτοιμη να δεχτεί εύκολα τον διαχωρισμό καθώς αυτό πέραν των άλλων θα σήμαινε και οικονομική δυσπραγία για την Εκκλησία. Οι συνεχείς προκλήσεις όμως αυξάνουν τα ποσοστά εκείνων που είναι από αδιάφοροι έως αρνητικοί.

Το μακρινό 2000 στην τότε σύγκρουση για τη μη αναγραφή του θρησκεύματ­ος στις ταυτότητες η πολιτεία υπό την ηγεσία του Κώστα Σημίτη επέδειξε σθένος και έκανε τη δουλειά της αδιαφορώντ­ας για τις μεγάλες πράγματι αντιδράσει­ς. Την ίδια στάση τήρησε και ο σημερινός πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης που βρέθηκε αντιμέτωπο­ς είναι αλήθεια με μικρότερης έντασης αντιδράσει­ς. Συνεπώς η Εκκλησία κάνει λάθος να εμπλέκεται σε μάχες που δεν είναι δικές της, διότι απλώς εκτίθεται και χάνει έδαφος χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος.

Κάνει λάθος να εμπλέκεται σε μάχες που δεν είναι δικές της, διότι απλώς εκτίθεται και χάνει έδαφος χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece