Kathimerini Greek

Στο μεταίχμιο των δύο ποδοσφαιρι­κών κόσμων

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΣ

Μπορεί η Εθνική Αργεντινής να βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου μετά και την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν από 15 μήνες, όμως οι σύλλογοί της ταλαιπωρού­νται από σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, όπως και γενικά η οικονομία της χώρας του ταγκό. Η λύση που προκρίνει, πάντως, ο αμφιλεγόμε­νος πρόεδρος της χώρας, Χαβιέρ Μιλέι, βρίσκει λίαν σθεναρή αντίσταση.

Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το βρετανικό περιοδικό Economist, οι φίλαθλοι στην Αργεντινοί δεν αντέχουν να βλέπουν συνεχώς τους Βραζιλιάνο­υς να κατακτούν το ένα Κόπα Λιμπερταδό­ρες μετά το άλλο, τους συλλόγους τους να υποφέρουν διαρκώς από κακοδιαχεί­ριση και τα ταλέντα της χώρας να φεύγουν αμέσως για άλλες χώρες, ακόμη και εντός Λατινικής Αμερικής.

Ο νεοφιλελεύ­θερος πρόεδρος Μιλέι θεωρεί ότι η αιτία για την κατρακύλα του ποδοσφαίρο­υ σε επίπεδο συλλόγων στη χώρα του ανήκει στην έλλειψη ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι βάσει νόμου οι σύλλογοι στην Αργεντινή λειτουργού­ν ως μη κερδοσκοπι­κοί οργανισμοί που ανήκουν στα μέλη τους, με τις κύριες πηγές

εσόδων να είναι οι πωλήσεις εισιτηρίων και τηλεοπτικώ­ν δικαιωμάτω­ν των αγώνων.

Ο Μιλέι πιστεύει ότι έχει μια λύση με άμεσα αποτελέσμα­τα: Να αλλάξει τον νόμο και να επιτρέψει στους συλλόγους να γίνουν εταιρείες περιορισμέ­νης ευθύνης. Είπε ότι αυτό θα μπορούσε να αποφέρει δισ. δολάρια από πλούσιους Αραβες και Ευρωπαίους επενδυτές, και ισχυρίζετα­ι πως η Τσέλσι ήδη ενδιαφέρετ­αι. Το «γρήγορο χρήμα», όπως το αποκαλεί ο Μιλέι, θα

απέφερε τεράστια οφέλη, λέγοντας: «Εάν η ομάδα σας κερδίζει, ποιος νοιάζεται ποιος είναι ιδιοκτήτης του συλλόγου;».

Αποδεικνύε­ται όμως ότι πολλοί Αργεντινοί νοιάζονται, και μάλιστα πάρα πολύ. Οι προτάσεις του προέδρου συνάντησαν σοβαρή αντίσταση από την ποδοσφαιρι­κή ομοσπονδία, τους συλλόγους και τους οπαδούς στην Αργεντινή. Ανησυχούν ότι ο ρόλος των συλλόγων στις τοπικές τους κοινότητες θα αλλάξει. Οι ποδοσφαιρι­κοί σύλλογοι

της Αργεντινής παρέχουν συχνά εγκαταστάσ­εις για δεκάδες άλλα αθλήματα, υπηρεσίες εκπαίδευση­ς και υγειονομικ­ής περίθαλψης, και κάποιες έχουν μέχρι και πανεπιστήμ­ιο. Ο ιδιώτης επενδυτής πιθανώς να θεωρούσε τις δραστηριότ­ητες αυτές μη επικερδείς.

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι τυχόν νέοι ιδιοκτήτες ενδέχεται να αγοράσουν συλλόγους της Αργεντινής προκειμένο­υ να τους μετατρέψου­ν σε φυτώρια ταλέντων για τα προσοδοφόρ­α πρωταθλήμα­τα στην Ευρώπη. Αυτό το μοντέλο ιδιοκτησία­ς θα πολλαπλασί­αζε το κύμα φυγής παικτών σε ξένους συλλόγους, αντί να το περιορίσει.

Ηδη από τις 30 Ιανουαρίου έχει εμπλακεί στη συζήτηση και η Δικαιοσύνη, καθώς ένας ομοσπονδια­κός δικαστής έκρινε ότι τα σχέδια ιδιωτικοπο­ίησης της κυβέρνησης είναι αντισυνταγ­ματικά. Σύλλογοι και σύνδεσμοι οπαδών δεδομένα θα αντιδράσου­ν με περαιτέρω προσφυγές.

Υπάρχουν και σοβαροί λόγοι για να μην προσέλθουν οι επενδυτές, όπως έγινε στη γειτονική Βραζιλία, με ελάχιστο ενδιαφέρον για την απόκτηση συλλόγων: Ποιος άλλωστε θα ήθελε να μπλέξει με συλλόγους όπου σε μεγάλο βαθμό κουμάντο κάνουν οι «μπάρας μπράβας», δηλαδή οι συμμορίες οπαδών που λυμαίνοντα­ι τις εξέδρες αλλά και τα κέρδη από πάρκινγκ, πωλήσεις φαγητού και αναμνηστικ­ών γύρω από τα γήπεδα; Για να μη μιλήσει κανείς για τη γενική κατάσταση της οικονομίας...

Η εσωτερική μάχη της Αργεντινής με φόντο την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης των ομάδων της.

 ?? ?? Βάσει νόµου, οι σύλλογοι στην Αργεντινή λειτουργού­ν ως µη κερδοσκοπι­κοί οργανισµοί που ανήκουν στα µέλη τους, µε τις κύριες πηγές εσόδων να είναι οι πωλήσεις εισιτηρίων και τηλεοπτικώ­ν δικαιωµάτω­ν των αγώνων.
Βάσει νόµου, οι σύλλογοι στην Αργεντινή λειτουργού­ν ως µη κερδοσκοπι­κοί οργανισµοί που ανήκουν στα µέλη τους, µε τις κύριες πηγές εσόδων να είναι οι πωλήσεις εισιτηρίων και τηλεοπτικώ­ν δικαιωµάτω­ν των αγώνων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece