Kathimerini Greek

Η Αθήνα του 2074

- Tου ΔΗΜΗτρΗ ρΗγοΠουΛου

Είχε τη σηµασία του το γεγονός ότι το µεγάλο συνέδριο της «Κ» για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτε­υσης φιλοξενήθη­κε στην Εθνική Πινακοθήκη. Στην απαρχή αυτού του σηµαντικού ιστορικού κύκλου για τη χώρα, η σηµερινή έδρα της Πινακοθήκη­ς δεν είχε ολοκληρωθε­ί· τα επίσηµα εγκαίνια έγιναν πανηγυρικά στις 17 Μαΐου 1976 από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας Κωνσταντίν­ο Τσάτσο και τον πρωθυπουργ­ό Κωνσταντίν­ο Καραµανλή. Επίσης, η διοργάνωση του συνεδρίου συνέπεσε µε την ανακοίνωση της παράτασης της έκθεσης «Αστυγραφία - Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» µέχρι τις 12 Μαΐου. Η θαυµάσια αυτή έκθεση για το αστικό βίωµα στεγάζεται στη νέα, µεγάλη, υπόγεια αίθουσα περιοδικών εκθέσεων της Πινακοθήκη­ς, προϊόν της πρόσφατης επέκτασης των εγκαταστάσ­εων του ιδρύµατος.

Κάπως έτσι, το ιστορικό αποτύπωµα της Μεταπολίτε­υσης στην αθηναϊκή εξέλιξη καταγράφηκ­ε και στο συνέδριο, ακόµα κι αν αυτό ήταν επικεντρωµ­ένο στα πολιτικά και οικονοµικά πεπραγµένα της περιόδου. Ωστόσο, αν

παραµέναµε σε αυτό το περιορισµέ­νο κοµµάτι αθηναϊκής γης, πέριξ του Χίλτον και της Πινακοθήκη­ς, θα είχαµε πολλά να πούµε για τα άλµατα που έκανε η πόλη από το 1974 µέχρι το 2024. Απέναντι από την Πινακοθήκη υπάρχει και λειτουργεί εδώ και δυόµισι, σχεδόν, δεκαετίες ο σταθµός µετρό του Ευαγγελισµ­ού. Νέα εργοτάξια, αυτή τη φορά για την κατασκευή της γραµµής 4, αναπτύσσον­ται στα παρκάκια και στα άλση της γειτονιάς, ξεσηκώνοντ­ας ήπιες διαµαρτυρί­ες. Το Χίλτον, που το καλοκαίρι του 1974 µετρούσε µόλις 11 χρόνια ζωής, έχει κλείσει για δεύτερη φορά στην ιστορία του (η πρώτη ήταν ενόψει των Ολυµπιακών Αγώνων) προκειµένο­υ να υποδεχθεί νέες χρήσεις, οικιστικές και εµπορικές, ως προποµπός ενός νέου, πιο σύνθετου µητροπολιτ­ικού µοντέλου που συνδέει τον τουρισµό µε την κατοικία και την αναψυχή. Λίγο βορειότερα, το Μέγαρο Μουσικής είναι σαν να βρισκόταν εκεί από πάντα. Αλλά δεν βρισκόταν. Εγκαινιάστ­ηκε τον Μάρτιο του 1991 πάλι από τον Κωνσταντίν­ο Καραµανλή. Λίγο νοτιότερα, το ολοκληρωµέ­νο, πλέον, Ωδείο Αθηνών, αφηγείται

τη δική του ιστορία, µια ζωντανή και πολύ ελληνική ιστορία «καταστροφώ­ν και θριάµβων».

Ομως οι παιδικές ασθένειες δεν λένε να µας εγκαταλείψ­ουν: Οι θωρακισµέν­ες Μερσεντές, τα θηριώδη SUV και κάθε είδους τροχοφόρο συχνά δηµιουργού­ν σε κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσα­ς το αδιαχώρητο καβαλώντας πεζοδρόµια ή παρκάροντα­ς πάνω στον δρόµο. Και αρκεί αυτή η άβολη εικόνα για να σκεφτούµε πάνω στα µεγάλα στοιχήµατα της Αθήνας των επόµενων πενήντα ετών: την απεξάρτηση από το Ι.Χ. όχι ως σχήµα λόγου αλλά ως όρο επιβίωσης, την επένδυση σε χώρους πρασίνου και κοινωνικής συναναστρο­φής όχι µέσα από µεγαλεπήβο­λα πρότζεκτ αλλά µε στοχευµένε­ς παρεµβάσει­ς στην πιο µικρή κλίµακα, σε επίπεδο δρόµου και γειτονιάς. Τα «µεγάλα», µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα προχωρήσου­ν. Στα «µικρά» είναι που υποφέρει η Αθήνα. Αυτή είναι η δύσκολη κληρονοµιά της Μεταπολίτε­υσης που θα πρέπει να αφήσουµε πίσω µας για χάρη αυτών που έρχονται: των Αθηναίων του 2074.

Στα «μικρά» είναι που υποφέρει η Αθήνα. Αυτή είναι η δύσκολη κληρονομιά της Μεταπολίτε­υσης που θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece