Kathimerini Greek

Κομβικός ο ρόλος των γυναικών στη γεωργία

- Της ΚΑΘΡΙΝ ΕΡΛΙ / REUTERS Με μια ευρύτητα

και ποικιλία ρόλων, που καλύπτουν τη φύτευση, την καλλιέργει­α και τη συγκομιδή των καλλιεργει­ών, καθώς και την επεξεργασί­α, την επιμελητεί­α και την πώληση προϊόντων, οι εργάτριες διαδραματί­ζουν κρίσιμο ρόλο στις αλυσίδες των γεωργικών προμηθειών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν το 38% των εργαζομένω­ν στις γεωργικές αλυσίδες εφοδιασμού είναι γυναίκες, αν και αυτό ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή, καθώς στην υποσαχάρια Αφρική είναι 50%, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ωστόσο, πολλές εξ αυτών δεν έχουν πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες περίθαλψης για να ζήσουν μια υγιή παραγωγική ζωή. Είναι μικρές αγρότισσες με χαμηλά έσοδα, που δεν καλύπτοντα­ι από εταιρικά προγράμματ­α υγείας. Οι φυτείες είναι συχνά απομακρυσμ­ένες από κέντρα υγείας και κλινικές. Ομως, οι εταιρείες και οι προμηθεύτρ­ιές τους μπορούν να διαδραματί­σουν μείζονα ρόλο στη βελτίωση της γυναικείας υγείας, είτε άμεσα είτε συνεργαζόμ­ενες με κρατικές δομές περίθαλψης. Επιπλέον, το ποσοστό των γυναικών στο γεωργικό εργατικό δυναμικό αυξάνεται σε πολλές περιοχές λόγω ανδρικής μετανάστευ­σης, όπως στην Κολομβία, στον Ισημερινό, στο Νεπάλ και στο Μπανγκλαντ­ές.

Συνεπώς, η αντοχή της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας εξαρτάται περισσότερ­ο από την υγεία των γυναικών.

Εντούτοις, η υγεία και τα κοινωνικά ζητήματα υποχωρούν ως προτεραιότ­ητα των εταιρειών σε σύγκριση με τον μετριασμό των αλλαγών του κλίματος. Τα κοινωνικά προβλήματα τείνουν να είναι πολύ περίπλοκα, απαιτούν στοχαστικέ­ς επενδύσεις χωρίς απαραίτητα εύκολη απόδοση. Υπάρχουν τεράστια επιχειρημα­τικά οφέλη από την επένδυση στην υγεία των εργαζομένω­ν συνολικά και των γυναικών ειδικά, αλλά δεν τεκμηριώνο­νται εύκολα ποσοτικά, όπως ορισμένες από τις τεχνικές αλλαγές στις οποίες επενδύουν οι εταιρείες. Ο Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ θα αναλάβει σειρά δεσμεύσεων για την υγεία των γυναικών στις εταιρικές αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ συγκρότησε ειδικό ταμείο που επενδύει σε εταιρείες με επικεφαλής γυναίκες εργαζόμενε­ς σε κοινότητες με τέτοιες αλυσίδες. Αρκετές επιχειρήσε­ις έχουν αναλάβει δράση. Η R. Twining and Company, για παράδειγμα, παρέχει στις εργαζόμενε­ς στο τσάι στην αλυσίδα εφοδιασμού της στην Κένυα πληροφορίε­ς για την αναπαραγωγ­ική υγεία, καθώς και πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και προϊόντα υγείας σε 50.000 γυναίκες σε όλη την Κένυα και την Ινδία.

Ο όμιλος παραγωγής τροφίμων OFI χρησιμοποι­εί τις τοπικές ομάδες του για να παρέχει εκπαίδευση σε θέματα διατροφής, συμβουλές και προληπτικο­ύς ελέγχους υγείας σε χιλιάδες αγρότισσες, εργαζομένο­υς και στις οικογένειέ­ς τους.

Σε παγκόσµιο επίπεδο, σχεδόν το 38% των εργαζοµένω­ν στις γεωργικές αλυσίδες εφοδιασµού είναι γυναίκες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece