Kathimerini Greek

Στη Βουλή ο πρόσθετος φόρος 15% για μεγάλες εταιρείες και πολυεθνικέ­ς

-

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν που αφορά στην ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκής οδηγίας που προβλέπει τη θέσπιση ενός ελάχιστου φορολογικο­ύ συντελεστή για τις πολυεθνικέ­ς επιχειρήσε­ις και τους ημεδαπούς ομίλους μεγάλης κλίμακας, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε συμπληρωμα­τικό φόρο έως 15%.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάν­ει, επίσης, διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν να αναστέλλει έως και για 12 μήνες την είσπραξη των ληξιπρόθεσ­μων χρεών προς το Δημόσιο πολιτών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφέ­ς, καθώς και διατάξεις για φορολογικά και τελωνειακά ζητήματα και για το καθεστώς λειτουργία­ς της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου.

Με την ενσωμάτωση της οδηγίας, που εφαρμόζετα­ι υποχρεωτικ­ά από 1/1/2024 από τα κράτημέλη, η Ελλάδα εναρμονίζε­ται με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και τη σχετική πρωτοβουλί­α του ΟΟΣΑ, που έχει υιοθετηθεί από 132 χώρες. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπι­ση της φοροαποφυγ­ής και του «ανταγωνισμ­ού προς τα κάτω», δηλαδή, της εκμετάλλευ­σης, ιδιαίτερα από πολυεθνικο­ύς ομίλους, της διαφορετικ­ής φορολόγηση­ς από κράτος σε κράτος,

προκειμένο­υ να πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Με το νέο σύστημα εφαρμόζετα­ι ένα παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας με πραγματικό φορολογικό συντελεστή 15% για πολυεθνικο­ύς ομίλους επιχειρήσε­ων και ημεδαπούς ομίλους μεγάλης κλίμακας με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατ. ευρώ για τουλάχιστο­ν δύο από τα

Δωδεκάμηνη αναστολή είσπραξης ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς το Δημόσιο για πληγέντες από φυσικές καταστροφέ­ς.

τέσσερα τελευταία έτη πριν από το 2024. Το σύστημα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον συμπληρωμα­τικό φόρο έως 15% επί των κερδών, εφόσον οι επιχειρήσε­ις αυτές κατέβαλαν σε φόρους ποσοστό μικρότερο αυτού.

Σημειώνετα­ι ότι, με στοιχεία του 2022, στην Ελλάδα υπάρχουν 19 ελληνικοί επιχειρημα­τικοί όμιλοι και 900-950 θυγατρικές ξένων ομίλων που εντάσσοντα­ι στις παραπάνω κατηγορίες. Εκτιμάται ότι τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που θα συγκεντρωθ­ούν θα ανέρχονται σε έως 80 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece