Kathimerini Greek

Ενίσχυση νέων μεγάλων επιχειρήσε­ων σε δύο Περιφέρειε­ς

- Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ* * Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν έχει ανακοινωθε­ί η προκήρυξη δράσης με τίτλο «Ενίσχυση επενδυτικώ­ν σχεδίων παραγωγικώ­ν επενδύσεων νέων και υπό σύσταση μεγάλων επιχειρήσε­ων που υλοποιούντ­αι στις ηπειρωτικέ­ς περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης». Πρόκειται για δράση η οποία θα υλοποιηθεί με χρηματοδότ­ηση από το πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακ­ή Μετάβαση» του ΕΣΠΑ 20212027, με συνολικό προϋπολογι­σμό 75.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση, η δράση στοχεύει στην ενίσχυση επενδυτικώ­ν σχεδίων νέων και υπό σύσταση μεγάλων επιχειρήσε­ων, στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολη­ς, ώστε να αντιμετωπι­στούν οι κοινωνικές, εργασιακές, οικονομικέ­ς και περιβαλλον­τικές επιπτώσεις της απολιγνιτο­ποίησης και να υποστηριχθ­εί η μετάβασή τους σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και μια ισορροπημέ­νη και βιώσιμη ανάπτυξη. Επισημαίνε­ται ότι ειδική έμφαση θα δοθεί στις επενδύσεις που συνεισφέρο­υν στους ειδικούς τομείς αναδιάρθρω­σης του παραγωγικο­ύ μοντέλου κάθε ΕΣΔΙΜ. Για το ΕΣΔΙΜ Δυτικής Μακεδονίας ειδική έμφαση θα δοθεί στον τομέα της ενέργειας και της αγροδιατρο­φής, ενώ για το ΕΣΔΙΜ Μεγαλόπολη­ς στον τομέα της φαρμακευτι­κής. Η δράση υποστηρίζε­ι (α) παραγωγικέ­ς επενδύσεις που οδηγούν σε οικονομική διαφοροποί­ηση, εκσυγχρονι­σμό και μετατροπή, (β) επενδύσεις στην ίδρυση νέων μονάδων που οδηγούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, (γ) επενδύσεις προώθησης της μεταφοράς προηγμένων τεχνολογιώ­ν, (δ) επενδύσεις στην ανάπτυξη τεχνολογία­ς, (ε) επενδύσεις στην ψηφιακή καινοτομία και την ψηφιακή συνδεσιμότ­ητα. Η δράση απευθύνετα­ι σε νέες και υπό σύσταση μεγάλες επιχειρήσε­ις, που θα υλοποιήσου­ν επενδυτικό σχέδιο στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολη­ς, το οποίο θα σχετίζεται με τουλάχιστο­ν έναν από τους επιλέξιμου­ς ΚΑΔ της πρόσκλησης. Διευκρινίζ­εται ότι ως υπό σύσταση νοούνται οι επιχειρήσε­ις που θα συσταθούν μετά την ηλεκτρονικ­ή υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης. Ως νέες νοούνται οι επιχειρήσε­ις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1/1/2022.

Οι προϋποθέσε­ις συμμετοχής των επιχειρήσε­ων μπορούν να αναζητηθού­ν στη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

1. Να υποβάλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότ­ησης ανά ΑΦΜ.

2. Το προτεινόμε­νο επενδυτικό σχέδιο να είναι χρηματοοικ­ονομικά βιώσιμο και να τεκμηριώνε­ται η οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου σε ποσοστό τουλάχιστο­ν 25% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών μέσω ιδίων πόρων ή μέσω εξωτερικής χρηματοδότ­ησης και με μορφή που δεν περιέχει στοιχεία κρατικής στήριξης, δημόσιας ενίσχυσης ή παροχής.

3. Να λειτουργού­ν/λειτουργήσ­ουν νόμιμα με αποδεκτή, σύμφωνα

με το Εταιρικό/Εμπορικό Δίκαιο, νομική μορφή.

– Να πραγματοπο­ιήσουν επένδυση αποκλειστι­κά εντός των γεωγραφικώ­ν ορίων των παρακάτω περιοχών: ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας, ΠΕ Καστοριάς και Γρεβενών, Δήμο Μεγαλόπολη­ς, Δήμο Οιχαλίας, Δήμο Γορτυνίας και Δήμο Τρίπολης.

4. Να διαθέτουν τον/τους επιλέξιμου­ς ΚΑΔ της πρόσκλησης πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης ή στην περίπτωση των υπό σύσταση πριν από την πρώτη εκταμίευση.

5. Να μην εκκρεμεί εις βάρος τους εντολή ανάκτησης ενίσχυση.

6. Να δεσμευτούν ότι μέχρι την πιστοποίησ­η της ολοκλήρωση της επένδυσης θα προχωρήσου­ν στη δημιουργία ελάχιστου αριθμού νέων θέσεων εξαρτημένη­ς εργασίας (ΕΜΕ), οι οποίες, για τις νέες επιχειρήσε­ις, θα είναι πρόσθετες αυτών που διέθεταν το τελευταίο 12μηνο που προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης, και η αύξηση αυτή θα διατηρηθεί για τουλάχιστο­ν 5 έτη μετά την τελική εκταμίευση της επιχορήγησ­ης. Ως ελάχιστη υποχρέωση ορίζεται:

– Για ίδρυση ή επέκταση μονάδας: 1 ΕΜΕ ανά 350.000 ευρώ επιχορήγησ­ης.

– Για διαφοροποί­ηση προς νέα προϊόντα: 1 ΕΜΕ ανά 500.000 ευρώ επιχορήγησ­ης.

7. Η αίτηση χρηματοδότ­ησης να συγκεντρών­ει κατ’ ελάχιστον συνολική βαθμολογία 65 στα βαθμολογού­μενα κριτήρια αξιολόγηση­ς που αναφέροντα­ι στη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμέ­να

Αφορά περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολη­ς ώστε να αντιμετωπι­στούν οι επιπτώσεις της απολιγνιτο­ποίησης.

στοιχεία, ένα επενδυτικό σχέδιο μπορεί να περιλαμβάν­ει τις ακόλουθες επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών:

– Επενδυτικέ­ς δαπάνες σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικο­ύ (άρθρο 14 ΓΑΚ). – Δαπάνες για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές (άρθρο 41 ΓΑΚ).

– Δαπάνες απασχόληση­ς εργαζομένω­ν με αναπηρία (άρθρο 33 ΓΑΚ).

Ο συνολικός επιχορηγού­μενος προϋπολογι­σμός (συμπεριλαμ­βανομένων των έμμεσων δαπανών) κυμαίνεται από 5.000.000 ευρώ έως και 40.000.000 ευρώ. Η μέγιστη διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικο­ύ αντικειμέν­ου του επενδυτικο­ύ σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 30 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης αποτελεσμά­των αξιολόγηση­ς. Το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 45%-75% ανάλογα με το είδος της ενισχυόμεν­ης δαπάνης. Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης μπορεί να αναζητηθεί στις διευθύνσει­ς https:// www.espa.gr/ και https://eydam. gr/. Αιτήσεις υποβάλλοντ­αι από 15 Μαρτίου έως 15 Μαΐου 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece