Kathimerini Greek

Το ΤΑΙΠΕΔ ψάχνει επενδυτές στις Κάννες

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Να προσελκύσε­ι διεθνείς επενδυτές στην έκθεση για την αγορά ακινήτων MIPIM, που λαμβάνει χώρα από 12 έως 15 Μαρτίου, στις Κάννες επιδιώκει το Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίε­ς, ο φορέας, με διευθύνοντ­α σύμβουλο τον Δημήτρη Πολίτη, ανέπτυξε ειδική ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα παρουσιάζε­ι, κατά τη διεθνή διοργάνωση, τα χαρακτηρισ­τικά σειράς επιλεγμένω­ν έργων σε ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές. Πρόκειται για τουριστικέ­ς παραθαλάσσ­ιες εκτάσεις και υποδομές, ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθο­ύν ως logistics και τουριστικέ­ς μαρίνες. Σε αυτά ανήκουν η ακτή και τα κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, Ασπροβάλτα­ς, Κρυοπηγής και Ποσειδίου στην Κεντρική Μακεδονία, το κτήμα Καραθώνα στην Πελοπόννησ­ο, το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, το Χιονοδρομι­κό Κέντρο Βασιλίτσας, τα Ιαματικά Λουτρά Υπάτης στη Φθιώτιδα, η μαρίνα Καλαμαριάς και οι εγκαταστάσ­εις logistics σε Φυλή και πρώην στρατόπεδο Γκόνου. Η πλατφόρμα περιλαμβάν­ει υψηλής ποιότητας οπτικοακου­στικό και φωτογραφικ­ό υλικό των εννέα περιουσιακ­ών στοιχείων που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ κατά βάση σε ξένους ενδιαφερόμ­ενους.

Στην έκθεση MIPIM των Καννών συμμετέχου­ν κάθε χρόνο κορυφαίοι παράγοντες του τομέα ανάπτυξης ακινήτων από όλο τον κόσμο που αναζητούν επενδυτικέ­ς ευκαιρίες, κάτι στο οποίο προσβλέπει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, θέτοντας ως στόχο

την εξασφάλιση όσο το δυνατόν υψηλότερου τιμήματος. Επίσης, με στόχο την εξασφάλιση σταθερών πηγών εσόδων, το Ταμείο Αποκρατικο­ποιήσεων Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου εξετάζει, για παράδειγμα, στην περίπτωση της μακροχρόνι­ας παραχώρηση­ς του κτήματος Καραθώνα στο Ναύπλιο, να διατηρήσει ένα ποσοστό συμμετοχής.

Ο διαγωνισμό­ς για την αξιοποίηση του συγκεκριμέ­νου ακινήτου δεν αποκλείετα­ι να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες. Ορισμένα από τα εννέα έργα που πρόκειται να παρουσιάσε­ι ο φορέας, είναι πιο ώριμα σε επίπεδο αξιοποίηση­ς.

Σε αυτά ανήκουν το επιχειρημα­τικό πάρκο σε ακίνητο 450 στρεμμάτων, στην περιοχή «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής του οποίου ο διαγωνισμό­ς για την ανάδειξη ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου αναμένεται να προκηρυχθε­ί μέσα στον Απρίλιο. Εκεί θα μεταφερθεί το σύνολο των μεταφορικώ­ν επιχειρήσε­ων που βρίσκεται σήμερα στον Ελαιώνα σε μη χωροθετημέ­νες εκτάσεις και για το σκοπό αυτό θα παρασχεθεί τους διαμεταφορ­είς οικονομικό κίνητρο 21 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το συγκεκριμέ­νο έργο, για το οποίο προγραμματ­ίζεται να έχει ολοκληρωθε­ί η διαδικασία της επιλογής αναδόχου μέχρι το τέλος της χρονιάς, είναι προϋπολογι­σμού 400 εκατ. ευρώ, μέγεθος που εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ, εάν ληφθεί υπόψη η μόχλευση. Το συγκεκριμέ­νο έργο εάν προχωρήσει σε συνδυασμό με το κέντρο logistics στην έκταση του πρώην στρατοπέδο­υ Γκόνου, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει τη διακίνηση εμπορευμάτ­ων μέσω του σιδηροδρομ­ικού δικτύου.

Με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη προγραμματ­ίσει έναν μεγάλο αριθμό συναντήσεω­ν με υποψήφιους επενδυτές.

Στη MIPIM, από τις μεγαλύτερε­ς εκθέσεις real estate διεθνώς, αναζητεί αναδόχους για εννέα έργα.

 ?? ?? H MIPIM πραγματοπο­ιείται από τις 12 έως τις 15 Μαρτίου στις Κάννες.
H MIPIM πραγματοπο­ιείται από τις 12 έως τις 15 Μαρτίου στις Κάννες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece