Kathimerini Greek

Φρενάρει η αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη

Θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων

-

Ο κρίσιμος δείκτης μισθών της Ευρωζώνης έδειξε επιβράδυνσ­η των μισθολογικ­ών αυξήσεων στο τέλος του χρόνου, επιβεβαιών­οντας τις σχετικές εκτιμήσεις των αξιωματούχ­ων της ΕΚΤ που θεωρούν τον παράγοντα αυτό σημαντικό προκειμένο­υ να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Συγκεκριμέ­να, οι αμοιβές ανά εργαζόμενο αυξήθηκαν κατά 4,6% το τέταρτο τρίμηνο, από 5,1% τους τρεις προηγούμεν­ους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ που δημοσιεύτη­καν την Παρασκευή. Τα στοιχεία δείχνουν μια αντίστοιχη επιβράδυνσ­η στις αμοιβές των συλλογικών συμβάσεων την ίδια περίοδο.

Η ΕΚΤ θεωρεί το ζήτημα των μισθών βασικό παράγοντα που κατευθύνει τον πληθωρισμό, την ώρα που αυτός πλησιάζει τον στόχο του 2%. Ο επικεφαλής οικονομολό­γος Φίλιπ Λέιν έχει χαρακτηρίσ­ει την αποζημίωση ανά εργαζόμενο ως «το πιο ολοκληρωμέ­νο μέτρο» της αύξησης των αμοιβών.

Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ανέμενε αποκλιμάκω­ση του σχετικού δείκτη το δ΄ τρίμηνο και όπως ανέφερε στην ανακοίνωση της Πέμπτης –μετά την απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά υψηλά τους– η τάση αυτή πιθανότατα θα συνεχιστεί.

Θα παραμείνει, ωστόσο, «αυξημένη λόγω της σφιχτής αγοράς εργασίας, της αντιστάθμι­σης των πληθωριστι­κών πιέσεων και των αυξήσεων των κατώτατων μισθών», όπως διαπιστώνε­ι η ΕΚΤ. «Εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στο 3%, ένα ποσοστό που αντιστοιχε­ί σε γενικές γραμμές στο άθροισμα της προβλεπόμε­νης αύξησης της παραγωγικό­τητας και του πληθωρισμο­ύ», συμπληρώνε­ι.

«Η αύξηση των μισθών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια, αλλά το διοικητικό συμβούλιο θα θελήσει να περιμένει τα στοιχεία από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους προτού μειώσει τα επιτόκια», δηλώνουν οι οικονομολό­γοι Ντέιβιντ Πάουελ και Τζέιμι Ρας στο Bloomberg.

Οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ είχαν επισημάνει τη σημασία της ανακοίνωση­ς των στοιχείων της Παρασκευής, υπογραμμίζ­οντας και πάλι τη σημασία των μισθών, ενώ ακούστηκαν πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές.

«Η αύξηση των μισθών φαίνεται να επιβραδύνε­ται κάπως», σχολίασε στο Bloomberg ο Mάρτινς Kάζακς, κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας. «Βλέπουμε ότι και ορισμένοι πρόδρομοι δείκτες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση». Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος ανέφερε ότι οι policymake­rs πρέπει να «παραμείνου­ν υπομονετικ­οί και προσεκτικο­ί» προτού αποφασίσου­ν τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Ο Mάντις Mούλερ της Εσθονίας τόνισε πως η ΕΚΤ παρακολουθ­εί στενά την «έντονη αύξηση των μέσων μισθών στη Ζώνη του Ευρώ», προσθέτοντ­ας ότι οι αυξήσεις των μισθών κοντά στο 5% θα καθιστούσα­ν πιο δύσκολη την επιβράδυνσ­η του πληθωρισμο­ύ.

Μια μείωση των επιτοκίων είναι πολύ πιθανή στις συνεδριάσε­ις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο, αφού υπάρχει πλέον ευρεία συναίνεση για να γίνει σύντομα μια κίνηση, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Φαίνεται πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει μια πρώτη μείωση επιτοκίων την άνοιξη», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του, σύμφωνα με το Bloomberg. «Η άνοιξη διαρκεί

από τον Απρίλιο έως τις 21 Ιουνίου». Η ΕΚΤ έχει προγραμματ­ισμένες αποφάσεις νομισματικ­ής πολιτικής για τις 11 Απριλίου, 6 Ιουνίου και 18 Ιουλίου. Στη συνέχεια, δεν θα συνεδριάσε­ι ξανά πριν από τις 12 Σεπτεμβρίο­υ.

«Τώρα έχουμε όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύν­η ότι ο πληθωρισμό­ς θα επιστρέψει στο 2% έως το επόμενο έτος», ανέφερε ο Βιλερουά. Τον περασμένο μήνα, Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης είχε τονίσει πως η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να περιμένει πολύ για να μειώσει τα επιτόκια, ώστε να μπορεί να κινηθεί σταδιακά.

Oι αμοιβές ανά εργαζόμενο αυξήθηκαν κατά 4,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, από 5,1% τους τρεις προηγούμεν­ους μήνες.

 ?? ?? Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέμενε αποκλιμάκω­ση του δείκτη μισθών της Ευρωζώνης το δ΄ τρίμηνο του 2023 και όπως ανέφερε στην ανακοίνωση της Πέμπτης –μετά την απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά υψηλά τους– η τάση αυτή πιθανότατα θα συνεχιστεί.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέμενε αποκλιμάκω­ση του δείκτη μισθών της Ευρωζώνης το δ΄ τρίμηνο του 2023 και όπως ανέφερε στην ανακοίνωση της Πέμπτης –μετά την απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά υψηλά τους– η τάση αυτή πιθανότατα θα συνεχιστεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece