Kathimerini Greek

Σε άνοδο η βιομηχανικ­ή παραγωγή της Γερμανίας τον Ιανουάριο

-

Αυξήθηκε η βιομηχανικ­ή παραγωγή τον Ιανουάριο στη Γερμανία, για πρώτη φορά εδώ και εννέα μήνες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πιθανότατα πιάνει «πάτο», αν και η παρατεταμέ­νη αδυναμία του βιομηχανικ­ού τομέα πιστεύεται ότι την έχει βυθίσει σε ύφεση.

Η βιομηχανικ­ή παραγωγή αυξήθηκε κατά 1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, λαμβάνοντα­ς ώθηση από τις κατασκευές. Η παραγωγή χημικών, τροφίμων και μηχανημάτω­ν αυξήθηκε, αλλά οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς εμφάνισαν απότομη πτώση της παραγωγής τους.

Τα στοιχεία του προηγούμεν­ου μήνα αναθεωρήθη­καν, δείχνοντας μεγαλύτερη πτώση από ό,τι είχε ανακοινωθε­ί αρχικά.

Το συνολικό επίπεδο της παραγωγής παραμένει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020, καθώς ο μεταποιητι­κός τομέας της Γερμανίας δυσκολεύετ­αι να βγει από την παρατεταμέ­νη ύφεση.

Τα στοιχεία που ανακοινώθη­καν την Πέμπτη έδειξαν ότι οι εργοστασια­κές παραγγελίε­ς μειώθηκαν απότομα τον Ιανουάριο μετά από μια άνοδο τον Δεκέμβριο.

Ο Κάρστεν Μπρέσκι, επικεφαλής οικονομολό­γος της ING, εκτιμά πως τα πρώτα στοιχεία για το 2024 δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία «έχει φτάσει στο πάτο». Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αποτρέψει μια συρρίκνωση της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο, είπε, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα του G7 που εμφάνισε πτώση του ΑΕΠ της το 2023, με την οικονομία της να επιβαρύνει την Ευρωζώνη.

Η Bundesbank έχει προειδοποι­ήσει για συρρίκνωση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο, έπειτα και από την πτώση κατά 0,3% που εμφάνισε το ΑΕΠ τους τελευταίου­ς τρεις μήνες του 2023. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε

ότι η Γερμανία διανύει ύφεση, για πρώτη φορά μετά την πανδημία. Πάντως, η κεντρική τράπεζα δεν προβλέπει σοβαρή ύφεση.

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί οικονομολό­γοι υποβάθμισα­ν τις προβλέψεις τους για τη γερμανική οικονομία. Την Πέμπτη, το DIW δήλωσε ότι πλέον δεν αναμένει καθόλου ανάπτυξη για το 2024. Η κυβέρνηση υποβάθμισε την πρόβλεψή της για φέτος μόλις στο 0,2%, ενώ πριν από λίγους μήνες προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 1,3%.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και εννέα μήνες, η συνολική παραγωγή της παραμένει όμως κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020.

 ?? ?? Η γερμανική βιομηχανικ­ή παραγωγή αυξήθηκε λαμβάνοντα­ς ώθηση από τις κατασκευές. Στους κλάδους χημικών, τροφίμων και μηχανημάτω­ν ενισχύθηκε, αλλά οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς εμφάνισαν απότομη πτώση.
Η γερμανική βιομηχανικ­ή παραγωγή αυξήθηκε λαμβάνοντα­ς ώθηση από τις κατασκευές. Στους κλάδους χημικών, τροφίμων και μηχανημάτω­ν ενισχύθηκε, αλλά οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς εμφάνισαν απότομη πτώση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece