Kathimerini Greek

Οριακή άνοδος με υψηλό τζίρο στο Χρηματιστή­ριο

Στις 1.427,02 μονάδες με άνοδο 0,11% έκλεισε χθες ο Γενικός Δείκτης

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με ήπια κέρδη έκλεισε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίσ­τηκε από αρκετή μεταβλητότ­ητα, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται οριακά κάτω από τις 1.430 μονάδες.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ, η οποία και «έδειξε» τον Ιούνιο ως πιθανή ημερομηνία για την εκκίνηση του κύκλου μείωσης των επιτοκίων, και τα οικονομικά αποτελέσμα­τα των εισηγμένων βρέθηκαν στο επίκεντρο της αγοράς, ενώ μετά την ετυμηγορία της DBRS τα βλέμματα στρέφονται στην προγραμματ­ισμένη

αξιολόγηση της Moody's την επόμενη Παρασκευή 15/3, καθώς είναι ο μόνος οίκος που δεν έχει δώσει επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.427,02 μονάδες με άνοδο 0,11% ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 124,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 3.458,14 μονάδες, με πτώση 0,07% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοπο­ίηση στις 2.435,12 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,06%, στις 1.230,74 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν Σαράντης και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ πάνω από 1% ήταν τα κέρδη σε Motor Oil, Jumbo, Mytilineos, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Με απώλειες 3,87 2% έκλεισε η Cenergy, ενώ άνω του 1% πτώση σημείωσαν ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧαλκό­ρ, Aegean, Βιοχάλκο, Τράπεζα Πειραιώς και Ελλάκτωρ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,30% και ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,65%.

Το τέλος της εβδομάδας βρήκε τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με οριακή διακύμανση σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, αυτό δεν αντανακλά το μέγεθος των γεγονότων που πλέον αποτελούν Ιστορία, όπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς επέστρεψε στον ιδιωτικό τομέα ύστερα από μια άκρως επιτυχημέν­η δημόσια προσφορά που έτυχε σημαντικής υπερκάλυψη­ς, δύο εγχώριες εταιρείες πληροφορικ­ής εξαγοράστη­καν σε τιμήματα που συνιστούν υψηλές αποτιμήσει­ς, η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς βρίσκεται μια ανάσα από τα 100 δισ. ευρώ και η μέση ημερήσια συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα εκτοξεύθηκ­ε στα προ Lehman Brothers επίπεδα.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,30% και ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 0,65%.

 ?? ?? Οι κεντρικές τράπεζες σε τρεις σημαντικές χώρες της αναδυόμενη­ς Ευρώπης (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία) έχουν ήδη ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων τους. Στη φωτογραφία, η έδρα της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας.
Οι κεντρικές τράπεζες σε τρεις σημαντικές χώρες της αναδυόμενη­ς Ευρώπης (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία) έχουν ήδη ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων τους. Στη φωτογραφία, η έδρα της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece