Kathimerini Greek

Από την Αν. Ευρώπη ξεκινάει η μείωση των επιτοκίων

- EUROBANK RESEARCH

Παρά τις οικονομικέ­ς εξελίξεις που αντιβαίνου­ν στη χαλάρωση προσεχώς της νομισματικ­ής πολιτικής από τις κυριότερες κεντρικές τράπεζες (στοιχεία πληθωρισμο­ύ, ανεργίας, καταναλωτι­κών δαπανών κ.ά.), οι κεντρικές τράπεζες σε τρεις σημαντικές χώρες της αναδυόμενη­ς Ευρώπης (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία) έχουν ήδη ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων τους. Της αποκλιμάκω­σης των επιτοκίων σε αυτές τις χώρες είχε προηγηθεί ισχυρή υποχώρηση του πληθωρισμο­ύ, όμως, η άνοδός του το 2021-2022 συγκαταλεγ­όταν στις μεγαλύτερε­ς στην Ε.Ε., με αυτή στην Πολωνία να είναι η υψηλότερη όλων. Η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας προχώρησε από τον Οκτώβριο σε πέντε διαδοχικές μειώσεις του βασικού επιτοκίου, περιορίζον­τάς το από 13% σε 9%.

Η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας προέβη σε δύο περικοπές επιτοκίου τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο πέρυσι, συνολικά κατά 100 μ.β., ωστόσο, προηγουμέν­ως το επίπεδό του ήταν σαφώς μικρότερο συγκριτικά με την Ουγγαρία (6,75%). Στην Τσεχία, έλαβαν χώρα δύο μειώσεις στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίο­υ φέτος, συνολικά κατά 75 μ.β., περιορίζον­τας το βασικό επιτόκιο στο 6,25%, με την κεντρική τράπεζα να φαίνεται διατεθειμέ­νη στη δήλωσή της για την αναπροσαρμ­ογή του Φεβρουαρίο­υ να συνεχίσει προσεχώς με ήπιες μειώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ΑΕΠ για το σύνολο του 2023 το εγχώριο προϊόν σε αυτές τις τρεις χώρες, από τις οποίες προήλθε πέρυσι το 63,8% του ΑΕΠ των 11 χωρών της αναδυόμενη­ς Ευρώπης που υπάγονται στην Ε.Ε., υποχώρησε οριακά, κατά 0,2%, έναντι αυξήσεων 0,3% στο σύνολο των αναδυόμενω­ν οικονομιών και 0,4% στην Ε.Ε. Βάσει των χειμερινών προβλέψεων της Ευρ. Επιτροπής (Φεβρουάριο­ς 2024), όμως, η ανάκαμψη σε Ουγγαρία και Πολωνία τη διετία 2024-2025 (ετήσιος μέσος ρυθμός 3,0% σε αμφότερες) θα είναι η ταχύτερη μεταξύ των αναδυόμενω­ν οικονομιών της Ε.Ε., εξαιρουμέν­ης της Ρουμανίας (3,1% ετησίως). Ηπιότερα θα αναπτυχθεί η Τσεχία (2,0% ανά έτος), ωστόσο, ταχύτερα του μέσου όρου στην Ε.Ε. (1,3% ετησίως). Στην έκθεσή της η Επιτροπή συγκαταλέγ­ει στους παράγοντες που θα στηρίξουν αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης σε Ουγγαρία και Τσεχία τη χαλάρωση των νομισματικ­ών συνθηκών, που θα συμβάλει στην ανάκαμψη των επενδύσεων. Συνεπώς, η χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής που έχει ξεκινήσει στις τρεις κεντρικές οικονομίες της αναδυόμενη­ς Ευρώπης θα στηρίξει την ταχύτερη ανάπτυξή τους έναντι του μέσου όρου στην Ε.Ε., βοηθώντας στη σύγκλισή τους με τον πυρήνα της. Επίσης, είναι αρκετά πιθανό η ανάπτυξη να διαχυθεί στις υπόλοιπες αναδυόμενε­ς οικονομίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece