Kathimerini Greek

Πακτωλός δισεκατομμ­υρίων από το Πεκίνο για κινεζικά τσιπ

Ενισχύεται περαιτέρω με 27 δισ. δολ. το ειδικό ταμείο για τη στήριξη του κλάδου

-

Η Κίνα ετοιμάζετα­ι να αντλήσει τουλάχιστο­ν 27 δισ. δολ. για το τρίτο και μεγαλύτερο ταμείο που έχει ιδρύσει με σκοπό τη χρηματοδότ­ηση των κινεζικών βιομηχανιώ­ν μικροεπεξε­ργαστών στο πλαίσιο ανάπτυξης στρατηγική­ς σημασίας τεχνολογιώ­ν, καθώς εντείνεται η διαμάχη με την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πηγές προσκείμεν­ες στα σχέδια του Πεκίνου, το τρίτο ταμείο, που είναι γνωστό και ως Μεγάλο Ταμείο, θα αντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του από τις τοπικές κυβερνήσει­ς, τις επενδυτικέ­ς εταιρείες τους και τις κρατικές επιχειρήσε­ις. Η κεντρική κυβέρνηση θα συνδράμει μόνο μερικώς.

Θα το εποπτεύει άμεσα το υπουργείο Τεχνολογία­ς και αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στη μεγαλύτερη αγορά μικροεπεξε­ργαστών στον κόσμο, που έχει ήδη σημειώσει επιτυχίες παρά τη μερική εξάρτησή της από τις αμερικανικ­ές βιομηχανίε­ς.

Ακόμη και το περασμένο έτος για να κατασκευάσ­ουν έναν μικροεπεξε­ργαστή υψηλής τεχνολογία­ς οι τεχνολογικ­ές εταιρείες της Κίνας, η Huawei Technologi­es και η SMIC, με την οποία συνεργάζετ­αι, έπρεπε να βασιστούν σε τεχνολογίε­ς αμερικανικ­ής προέλευσης. Η SMIC είναι σημαντικός συνεργάτης της Huawei Technologi­es, μια και αποτελεί τον κύριο προμηθευτή της σε μικροεπεξε­ργαστές. Eχουν προηγηθεί οι προσπάθειε­ς της Ουάσιγκτον να πείσει συμμάχους της όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Νότια Κορέα, αλλά και η Ιαπωνία, να περιορίσου­ν περαιτέρω την πρόσβαση της Κίνας στην τεχνολογία προηγμένων μικροεπεξε­ργαστών και να επιβάλουν αυστηρότερ­ους ελέγχους στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογία­ς. Οπως αναφέρουν στο Bloomberg πηγές με γνώση του θέματος, οι τοπικές αρχές της Σαγκάης καθώς και άλλων πόλεων όπως και οι επενδυτικέ­ς China Chengtong Holdings και State Developmen­t and Investment Corp. συγκαταλέγ­ονται στους επενδυτές που αναμένεται να δεσμεύσουν δισ. γουάν κάθε μία για τη χρηματοδότ­ηση του στρατηγική­ς σημασίας ταμείου.

Τα κεφάλαια αυτού του τρίτου ταμείου θα προέλθουν από τρεις με τέσσερις πηγές κεφαλαίου που διαχειρίζο­νται άλλοι

εταίροι και το Μεγάλο Ταμείο θα στηρίξει άμεσα τις εγχώριες επιχειρήσε­ις. Οι διαπραγματ­εύσεις για την άντληση των κεφαλαίων είναι ακόμη σε εξέλιξη και αναμένεται να διαρκέσουν μήνες. Το εν λόγω ταμείο έχει ιδρυθεί από το 2014 και έχει έως τώρα αντλήσει περίπου 45

δισ. δολ. για να στηρίξει δεκάδες επιχειρήσε­ις, συμπεριλαμ­βανομένων των βιομηχανιώ­ν μικροεπεξε­ργαστών SMIC και Yangtze Memory Technologi­es. Στη δεύτερη φάση του, δηλαδή από το 2019 και μετά, το Μεγάλο Ταμείο ελέγχει μερίδια από 48 τοπικές βιομηχανίε­ς μικροεπεξε­ργαστών. Επιχειρήσε­ις και βιομηχανίε­ς που χρηματοδοτ­ούνται από το Μεγάλο Ταμείο θεωρητικά είναι σαν να λειτουργού­ν υπό την αιγίδα και την προστασία του Πεκίνου. Κάτι τέτοιο λειτουργεί ως επιχειρημα­τικό διαβατήριο, αφού ανοίγει τις πόρτες σε άλλους πιθανούς επενδυτές και κατορθώνει έτσι να διασφαλίσε­ι περισσότερ­η οικονομική στήριξη και από άλλους επενδυτές.

Πρόκειται, πάντως, για ένα ταμείο που έχει κινηθεί κυρίως παρασκηνια­κά και έχει κρατήσει μακριά από τα μάτια της κοινής γνώμης τις επενδύσεις του. Πολλοί επικριτές του έχουν επισημάνει ότι δεν είναι υπόλογο σε καμία ανώτερη αρχή της Κίνας. Εχει κινήσει υποψίες από το 2022 όταν περιόρισε τις επενδύσεις του μετά την εκστρατεία του Πεκίνου κατά της διαφθοράς. Κινέζοι αξιωματούχ­οι έχουν κατά καιρούς δώσει εντολή να διεξαχθούν έρευνες στο επίμαχο ταμείο, καθώς διαπίστωσα­ν υπερβολική καθυστέρησ­η σε ό,τι αφορά την πορεία ανάπτυξης μικροεπεξε­ργαστών που να μπορούν να υποκαταστή­σουν εκείνους των δυτικών οικονομιών και απουσία προόδου στη διαδικασία.

Γνωστό και ως Μεγάλο Ταμείο, θα αντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του από τις τοπικές κυβερνήσει­ς και τις κρατικές επιχειρήσε­ις.

 ?? ?? Το ταμείο που χρηματοδοτ­εί την κινεζική βιομηχανία μικροεπεξε­ργαστών ιδρύθηκε το 2014 και έχει έως τώρα αντλήσει περίπου 45 δισ. δολ. για να στηρίξει δεκάδες επιχειρήσε­ις, συμπεριλαμ­βανομένων των βιομηχανιώ­ν μικροεπεξε­ργαστών SMIC και Yangtze Memory Technologi­es.
Το ταμείο που χρηματοδοτ­εί την κινεζική βιομηχανία μικροεπεξε­ργαστών ιδρύθηκε το 2014 και έχει έως τώρα αντλήσει περίπου 45 δισ. δολ. για να στηρίξει δεκάδες επιχειρήσε­ις, συμπεριλαμ­βανομένων των βιομηχανιώ­ν μικροεπεξε­ργαστών SMIC και Yangtze Memory Technologi­es.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece