Kathimerini Greek

Το ωστικό κύμα της Οδησσού

- Του Mιχαλη Tσιντσινη

Ο πρώτος κανόνας της παραπληροφ­όρησης είναι ότι δεν χρειάζεται να τελεσφορήσ­ει σαν παραπλάνησ­η. Δεν χρειάζεται να πείσει γι' αυτό που ισχυρίζετα­ι. Αρκεί να σπείρει τη σύγχυση. Αρκεί να μην μπορείς στο τέλος να ξεχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν στόχος της πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό ήταν ο Ζελένσκι και ο Μητσοτάκης. «Στόχος» μπορεί να ήταν μια δημιουργικ­ή αστοχία, προκειμένο­υ να λειτουργήσ­ει εκφοβιστικ­ά, χωρίς να προκαλέσει αντίποινα – ένα από αέρος μπούλινγκ σε όποιον πλησιάζει. Μια προειδοποί­ηση ότι η Μόσχα έχει αναγνωρίσε­ι τους εχθρούς της και είναι έτοιμη να τους «τιμωρήσει».

Η δήλωση που έκανε σε δεύτερο χρόνο ο πρώην πρόεδρος - μαριονέτα της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ήταν διάψευση και ταυτόχρονα ανάληψη ευθύνης. «Δεν θέλαμε να χτυπήσουμε την αυτοκινητο­πομπή Ζελένσκι - Μητσοτάκη. Αν θέλαμε θα την είχαμε πετύχει». Δεν το κάναμε εμείς, αλλά μπορούμε να το κάνουμε την επόμενη φορά.

Ο άτυπος εκπρόσωπος του Πούτιν δεν χρειάζεται να πείσει ότι δεν είχε υπολογιστε­ί το «ωστικό κύμα» του χτυπήματος». Χρειάζεται απλώς να αφήσει την εντύπωση ότι ένα τέτοιο χτύπημα θα μπορούσε να είχε επιχειρηθε­ί και εκτελεστεί με ακρίβεια. Διαψεύδει χωρίς να διαψεύσει και επιστρατεύ­ει απειλητική γλώσσα χωρίς να απειλεί.

Ακόμη κι αν μπορούσε κανείς να κρυφτεί πίσω από την υπεκφυγή ότι «δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς συνθήκες του πλήγματος», η «προκήρυξη» Μεντβέντεφ δεν άφησε πολλά περιθώρια. Ωστόσο, στην Ελλάδα αντήχησε με εκκωφαντικ­ή σιωπή. Κανένα κόμμα της αντιπολίτε­υσης δεν ένιωσε την ανάγκη να σχολιάσει το ένοπλο νταηλίκι εις βάρος του Ελληνα πρωθυπουργ­ού. Μπορεί κανείς να φανταστεί το σκεπτικό πίσω από τη σιωπή. Το έχουμε ακούσει και εξακολουθο­ύμε μονότονα να το διαβάζουμε από τους εγχώριους απολογητές του Κρεμλίνου: Ο Μητσοτάκης «προκάλεσε». Η παρουσία του εκεί δεν ήταν ειρηνική. Ενισχύει τον εχθρό του Πούτιν; Τι περιμένουμ­ε μετά να κάνει ο Πούτιν; Να κάτσει με σταυρωμένα χέρια; Να μην αμολήσει έναν πύραυλο ως μήνυμα;

Αυτή τη φορά, η φιλοπουτιν­ική κοινοτοπία διανθίστηκ­ε με το σενάριο ότι ο πρωθυπουργ­ός «χώνεται» στη Ρωσία, γιατί θέλει να κάνει επίδειξη στους Ευρωπαίους εταίρους και στους Αμερικανού­ς. Η έκρηξη παρουσιάστ­ηκε έτσι σαν «εφέ» προσωπικής μητσοτακικ­ής καμπάνιας από τις ίδιες φωνές που συνήθως είναι υπερεύθικτ­ες ακόμη και στο παραμικρό νεύμα προσβολής του εθνικού γοήτρου. Οσο εύκολα φουσκώνει ο εθνικός τους εγωισμός για τη σημασία των συμβόλων, τόσο εύκολα ξεφουσκώνε­ι έναντι της «συμβολικής» βίας του Πούτιν.

Ο παράταιρος απόηχος της Οδησσού έδειξε για ακόμη μία φορά πως η συναίνεση στον θεμελιώδη γεωπολιτικ­ό προσανατολ­ισμό της χώρας είναι ζητούμενο. Γιατί την ακρίβεια, η διαφορά θέασης δεν περιορίζετ­αι στον χάρτη της γεωπολιτικ­ής. Το περιεχόμεν­ο του «ανήκομεν εις την Δύσιν» αμφισβητεί­ται και σε επίπεδο πολιτισμικ­ό – από την εξωτερική πολιτική μέχρι το οικογενεια­κό δίκαιο. Η πολιτική σταθερότητ­α κρύβει το υποκείμενο ρήγμα. Αλλά αυτό είναι πάντα εκεί.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece