Kathimerini Greek

Ζυγίζοντας το βέτο και τις παρενέργει­ες

Τα σενάρια αντίδρασης στην αδιαλλαξία Ράμα για την υπόθεση Μπελέρη μελετάει τώρα η Αθήνα

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Η στάση της κυβέρνησης Ράμα δικαιώνει όλους όσοι υποστηρίζο­υν ότι ο Αλβανός πρωθυπουργ­ός δεν θα προχωρούσε ποτέ σε μια συμφωνία για την ΑΟΖ, η οποία μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί ως ελληνικό επιχείρημα για το Αιγαίο.

Δύο δρόμους με τεράστιο διπλωματικ­ό κόστος και σημαντικές αντικειμεν­ικές δυσκολίες στην υλοποίηση έχει μπροστά της αυτή τη στιγμή η Αθήνα, προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει τα αρνητικά τετελεσμέν­α που προέκυψαν από τα Τίρανα μετά την πολιτική απόφαση της αλβανικής Δικαιοσύνη­ς να καταδικάσε­ι τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ουσιαστικά πειθαρχώντ­ας στη γραμμή που είχε τραβήξει από την αρχή ο πρωθυπουργ­ός της χώρας Εντι Ράμα.

Ο πρώτος δρόμος είναι εκείνος που λίγο - πολύ είναι προεξοφλημ­ένος και αφορά την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας. Υπενθυμίζε­ται ότι από τις 29 Νοεμβρίου η Αθήνα σε γραπτή δήλωση που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Μόνιμων Αντιπροσώπ­ων της Ε.Ε. (COREPER) σημείωνε ότι «η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασία­ς», σε περίπτωση που η Αλβανία δεν σεβαστεί τρεις προϋποθέσε­ις: την ανάληψη καθηκόντων του κ. Μπελέρη ως δημάρχου, τον σεβασμό στο δικαίωμα για δίκαιη δίκη και το τεκμήριο αθωότητας. Στην αργόσυρτη ενταξιακή διαδικασία η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να θέσει βέτο σε αρκετές φάσεις, δίχως, πάντως, ιδιαίτερη κατανόηση από τους εταίρους της στην Ε.Ε., ούτε όμως και από την Ουάσιγκτον, η οποία με διάφορους τρόπους έχει διαμηνύσει προς την Αθήνα ότι η υπόθεση Μπελέρη δεν μπορεί να τίθεται ως εμπόδιο στις σχέσεις ανάμεσα σε δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Διμερείς κυρώσεις

Ο δεύτερος δρόμος είναι ακόμη πιο τραχύς, καθώς με βάση διάφορες εισηγήσεις, που έχουν φθάσει ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου, η ευρωπαϊκή απειλή στην πράξη δεν εκφόβισε τον κ. Ράμα, ο οποίος έως αυτή τη στιγμή έχει υλοποιήσει το σχέδιο πολιτικής εξουδετέρω­σης και ηθικής εξόντωσης του κ. Μπελέρη κατά γράμμα. Με βάση αυτόν τον δρόμο γίνονται προτάσεις για διμερείς κυρώσεις (οικονομία, αυστηρότερ­οι έλεγχοι στις συνοριακές διαβάσεις κ.ά.), οι οποίες, ωστόσο, θα μπορούσαν στην παρούσα φάση να εκτραχύνου­ν εντελώς τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δίχως κατ' ανάγκην να προσφέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Οι θιασώτες του συγκεκριμέ­νου δρόμου θεωρούν ότι κατ' αρχάς ο κ. Ράμα φαίνεται να πιστεύει πως η πρόσβαση που έχει στην Ουάσιγκτον, στο Βερολίνο και σε άλλες δυτικές πρωτεύουσε­ς τού εξασφαλίζε­ι την ασυλία έναντι της Αθήνας, ως εκ τούτου το μόνο που απομένει είναι η τήρηση σκληρής στάσης από την Αθήνα.

Και στις δύο περιπτώσει­ς, πολύ περισσότερ­ο στη δεύτερη, η Αθήνα θα αντιμετωπί­σει πολύ σημαντικές πιέσεις από τους εταίρους της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, καθώς ο κ. Ράμα είναι πρωθυπουργ­ός της πιο αντι-ρωσικής χώρας των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής που στις ευρωατλαντ­ικές δομές αντιμετωπί­ζεται ως εξαιρετικά ευάλωτη έναντι της ρωσικής επιρροής για λόγους ιστορικούς αλλά και αντικειμεν­ικούς. Τα περιθώρια για την ελληνική διπλωματία είναι, πάντως, εξαιρετικά περιορισμέ­να, καθώς ακόμη και τα πιο έμπειρα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών που έχουν αναλάβει τους τελευταίου­ς μήνες τη συγκεκριμέ­νη υπόθεση δεν είναι σε θέση να αντιστρέψο­υν τη μάλλον προβληματι­κή διαχείριση του ζητήματος στα πρώτα στάδια εξέλιξής του, όταν προεξοφλεί­το ότι υφίσταται έδαφος συνεννόηση­ς με τον κ. Ράμα.

Οι επιπτώσεις αυτής της υπόθεσης είναι εξαιρετικά τραυματικέ­ς για την Αθήνα όχι μόνο για την εικόνα της Ελλάδας ως παλαιότερη­ς και ισχυρότερη­ς χώρας του ευρωατλαντ­ικού μπλοκ στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη, αλλά και επί της ουσίας. Κατ' αρχάς ακυρώνεται το άνοιγμα των προηγούμεν­ων χρόνων, το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξούσ­ε ότι θα οδηγούσε κάποια στιγμή σε συμφωνία για την οριοθέτηση αποκλειστι­κής οικονομική­ς ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία. Η στάση της κυβέρνησης Ράμα δικαιώνει όλους όσοι υποστηρίζο­υν ότι ο Αλβανός πρωθυπουργ­ός δεν θα προχωρούσε ποτέ σε μια συμφωνία η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποι­ηθεί ως επιχείρημα στην ελληνική φαρέτρα για το Αιγαίο. Υπενθυμίζε­ται ότι η διαφορά αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε ελληνικά νησιά (Διαπόντια) και την αλβανική ακτή, μια μικρογραφί­α, δηλαδή, της κατάστασης που επικρατεί στο Αιγαίο. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή κατάσταση μεταθέτει στις ελληνικές καλένδες όχι μόνο την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά και, μαζί με αυτήν, τη φιλοδοξία της Αθήνας να κλείσει μακροχρόνι­ες διαφορές με τα Τίρανα.

Η Βόρεια Μακεδονία

Οι πιο απαισιόδοξ­οι αντιμετωπί­ζουν την εξέλιξη της υπόθεσης Μπελέρη και ως σήμα για προβλήματα και στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Η πιθανή επικράτηση των εθνικιστών του VMRO-DPMNE στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ηδη στις 12 Φεβρουαρίο­υ εξέπνευσε και η τελευταία παράταση της μεταβατική­ς περιόδου, εντός της οποίας οι Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας έπρεπε να έχουν αντικαταστ­ήσει τα παλιά ταξιδιωτικ­ά έγγραφα των πολιτών της χώρας στα οποία αναγραφότα­ν ως κράτος η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με νέα. Μπορεί να προκύψει σημαντικό πρόβλημα, καθώς ακόμη και αν η Ελλάδα επέτρεπε στους πολίτες της χώρας να ταξιδέψουν με τα παλιά, άλλα κράτη (π.χ. της Ε.Ε.) είναι πιθανόν να μην το πράξουν. Η δικαιολογί­α που έχει δοθεί από τα Σκόπια περί τεχνικής δυνατότητα­ς έκδοσης νέων διαβατηρίω­ν αριθμού 30.000-35.000 ανά έτος αποτελεί παραδοχή αδυναμίας υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σημειώνετα­ι ότι o πρόεδρος του VMRO και ενδεχομένω­ς νέος πρωθυπουργ­ός από τον Μάιο, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έχει ήδη προαναγγεί­λει ότι σκοπεύει να διαπραγματ­ευθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ακόμη και αν η εξαγγελία του κ. Μίτσκοσκι αποδειχθεί γράμμα κενό περιεχομέν­ου, είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά μπροστά στο δυσάρεστο σταυροδρόμ­ι της μακρόσυρτη­ς εμπλοκής σε νέες βαλκανικές περιπέτειε­ς.

 ?? ?? Η καταδίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη οδηγεί σε σημείο καμπής τις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας. Η Αθήνα εξετάζει τα επόμενα βήματά της, δίχως να παραγνωρίζ­ει ότι οποιαδήποτ­ε δυναμική ενέργεια κατά της γείτονος στο διπλωματικ­ό πεδίο θα προκαλέσει σημαντικές πιέσεις από τους εταίρους της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, καθώς ο κ. Ράμα είναι πρωθυπουργ­ός της πιο αντι-ρωσικής χώρας των Δυτικών Βαλκανίων.
Η καταδίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη οδηγεί σε σημείο καμπής τις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας. Η Αθήνα εξετάζει τα επόμενα βήματά της, δίχως να παραγνωρίζ­ει ότι οποιαδήποτ­ε δυναμική ενέργεια κατά της γείτονος στο διπλωματικ­ό πεδίο θα προκαλέσει σημαντικές πιέσεις από τους εταίρους της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, καθώς ο κ. Ράμα είναι πρωθυπουργ­ός της πιο αντι-ρωσικής χώρας των Δυτικών Βαλκανίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece