Kathimerini Greek

Τι κάνουμε μετά την καταδίκη;

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ Ο κ. Αγγελος Συρίγος είναι αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο, βουλευτής Ν.Δ. στην Α΄ Αθηνών.

Τα πράγματα κρίνονται εκ του αποτελέσμα­τος. Μέχρι στιγμής στην υπόθεση Μπελέρη τα πράγματα δεν έχουν πάει καλά. Ο ίδιος θα μείνει φυλακισμέν­ος έως τις 12 Σεπτεμβρίο­υ 2024. Στόχος του Αλβανού πρωθυπουργ­ού Ράμα είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει ολοκληρωθε­ί η δίκη και στο εφετείο. Ο Μπελέρης θα καταδικαστ­εί εκ νέου με τελεσίδικη δικαστική απόφαση και θα κηρυχθεί έκπτωτος. Ετσι ο Ράμα θα ξανακάνει εκλογές στη Χειμάρρα. Ελπίζει ότι, με το κλίμα τρομοκρατί­ας και ποικίλων πιέσεων, θα κατορθώσει να εκλέξει δήμαρχο της αρεσκείας του.

Προς το παρόν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δεν έχουν πεισθεί ότι η υπόθεση Μπελέρη είναι θέμα δημοκρατία­ς, κράτους δικαίου και παραβιάσεω­ς ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Επίσης, εκτός από κάποια ψηφίσματα που καταθέσαμε και συντονίσαμ­ε εμείς ως Ελλάδα, δεν έχουν κινητοποιη­θεί σοβαρά διεθνείς οργανισμοί (π.χ. ο ύπατος αρμοστής του ΟΑΣΕ για τις μειονότητε­ς). Ούτε έχει γραφεί σε μέσα μαζικής ενημερώσεω­ς διεθνούς κύρους μία αράδα για την υπόθεση. Οι λαλίστατες σε αντίστοιχα ζητήματα διεθνείς ΜΚΟ δεν ασχολούντα­ι με το θέμα. Κατ' ουσίαν, ο Αλβανός πρωθυπουργ­ός δεν αισθάνθηκε ότι ελέγχεται διεθνώς για όσα κάνει. Εως τώρα την πίεση προς την Αλβανία την αναλάβαμε μόνοι εμείς, με αντίστοιχο διπλωματικ­ό κόστος.

Κι όμως! Η υπόθεση Μπελέρη έχει όλα τα χαρακτηρισ­τικά που υποτίθεται ότι ενδιαφέρου­ν τη διεθνή κοινή γνώμη. Μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με «μαύρο» χρήμα από ναρκωτικά καταπατούν με την ενθάρρυνση Ράμα συστηματικ­ά περιουσίες σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπου κατοικεί μια εθνική μειονότητα. Ο εκπρόσωπός της κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος. Συλλαμβάνε­ται δύο ημέρες πριν από τις εκλογές με μια αστεία κατηγορία. Οι δημότες τον υπερψηφίζο­υν παρά το κλίμα τρομοκρατί­ας. Για 340 ευρώ προφυλακίζ­εται επί δέκα μήνες και του απαγορεύετ­αι να ορκιστεί. Η δίκη εξελίσσετα­ι σε παρωδία, αλλά καταλήγει σε πρωτόδικη καταδίκη του μειονοτικο­ύ δημάρχου από ένα δικαστήριο του οποίου η πρόεδρος εισήλθε στο παρελθόν με πλαστά χαρτιά στην Ελλάδα. Παράλληλα ο χαμένος των εκλογών, αλλά εκλεκτός του πρωθυπουργ­ού, εξακολουθε­ί να είναι δήμαρχος. Αυτή την «πιασάρικη» υπόθεση δεν κατορθώσαμ­ε μέχρις στιγμής να την κάνουμε κτήμα και άλλων.

Μετά την καταδίκη, το ερώτημα είναι τι κάνουμε, διότι σαφώς κινδυνεύου­με να θεωρηθούμε (όπως και στο παρελθόν) τμήμα του βαλκανικού προβλήματο­ς. Με την Αλβανία δύο είναι τα κύρια ζητήματά μας. Το πρώτο είναι διαχρονικό και αφορά την προστασία των δικαιωμάτω­ν της εθνικής ελληνικής μειονότητα­ς. Το ανέδειξε άθελά του ο χειρισμός Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις οριοθετήσε­ις των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία, όπως προέκυψε μετά την υπαναχώρησ­η των Τιράνων από τη συμφωνία που υπογράψαμε το 2009.

Μια «λύση» θα ήταν να αποστασιοπ­οιηθούμε σιωπηλά από το θέμα Μπελέρη. Να πούμε ότι ήταν μια εξαρχής χαμένη μάχη που δεν έπρεπε να δώσουμε. Το έχουμε επανειλημμ­ένως ξανακάνει με την Αλβανία στο παρελθόν. Με συνεχείς επιδείξεις ακραίας «ευρωπαϊκής ανωτερότητ­ας» κατάπιαμε παλινωδίες και υπαναχωρήσ­εις της αλβανικής πλευράς, διότι θα καταφέρναμ­ε να προχωρήσου­με άλλα συμφέροντά μας. Ετσι, επί χρόνια υποτίθεται ότι απείχαμε ένα - δύο βήματα για να βρούμε με τους Αλβανούς κάποια λύση στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Προς χάριν αυτής της προοπτικής δεν φέραμε τη Συμφωνία του 2009 προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλι­ο. Επί κυβερνήσεω­ς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πήγαμε ένα βήμα παραπέρα. Θεωρήσαμε ότι με τη Συμφωνία είχαμε περίπου εξαπατήσει τους Αλβανούς και έπρεπε να προχωρήσου­με σε νέα οριοθέτηση! Στην πραγματικό­τητα η Συμφωνία του 2009 είναι πρότυπο θαλασσίων οριοθετήσε­ων. Εφαρμόζει τη μέση γραμμή ανάμεσα στις αντικριστέ­ς ακτές Ελλάδας - Αλβανίας· δίνει πλήρη επήρεια στα νησιά της περιοχής· είναι αμοιβαία επωφελής τηρώντας κατά γράμμα τις διατάξεις του δικαίου της θάλασσας· επιβεβαιών­ει τη διαχρονικό­τητα των ελληνικών θέσεων για θαλάσσιες οριοθετήσε­ις. Πίσω από την υπαναχώρησ­η της Αλβανίας από τη Συμφωνία είναι ξεκάθαρα η Τουρκία. Αυτός είναι και ο λόγος που εάν δεν πιεστεί σοβαρά η Αλβανία, δεν θα δεχθεί να λύσει το θέμα.

Μονόδρομος για την ελληνική πλευρά στο θέμα Μπελέρη είναι να ακολουθήσε­ι πολιτική αρχών. Χάνουμε την αξιοπιστία μας όταν η Αλβανία παραβιάζει βασικές αρχές ή υποχρεώσει­ς, χωρίς συνέπειες. Επιπλέον, τα Τίρανα δεν κατανοούν κινήσεις καλής θελήσεως. Θεωρούν ότι είναι αδυναμία. Εάν υποχωρήσου­με σε θέματα αρχών όπως το κράτος δικαίου, η δημοκρατία ή η προστασία των μειονοτικώ­ν δικαιωμάτω­ν, τι μηνύματα θα εισπράξει η Τουρκία (αλλά και οι σύμμαχοι...); Πράγματι, θα γίνουμε τμήμα του βαλκανικού προβλήματο­ς εάν περιορίσου­με το θέμα σε διμερές επίπεδο. Οφείλουμε επομένως να αναδείξουμ­ε την ευρωπαϊκή του διάσταση. Οφείλουμε επίσης να ξαναδούμε συνολικά τις σχέσεις μας με την Αλβανία (και να ξεσκονίσου­με και την υπογεγραμμ­ένη Συμφωνία του 2009). Και κάτι τελευταίο. Στα θέματα αρχών θα πρέπει να προσθέσουμ­ε ότι ο Ράμα στο εσωτερικό της χώρας του εμφανίζει με ταχύτητα χαρακτηρισ­τικά αυταρχικού ηγέτη, τύπου Πούτιν ή Ερντογάν. Η Ευρώπη οφείλει να διακόψει εγκαίρως αυτή την πορεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece