Kathimerini Greek

Απαντήσεις για τα Τέμπη στο πόρισμα της Ν.Δ.

- Του Κ. Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση συνιστά η διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών που από αύριο εισέρχεται σε νέα φάση με τη συζήτηση στην εξεταστική επιτροπή των πορισμάτων των κομμάτων, ενώ θα ακολουθήσε­ι μια –δεδομένα– εκρηκτική συνεδρίαση στη Βουλή. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζο­υν πως η «πληγή» από την τραγωδία στην κοινή γνώμη παραμένει ανοικτή, ενώ στην υπόθεση τέμνονται χρόνιες παθογένειε­ς του ελληνικού κράτους, ο πόνος των οικογενειώ­ν των θυμάτων, αλλά και θεωρίες συνωμοσίας με κορυφαία ότι μπαζώθηκε ο χώρος του δυστυχήματ­ος προκειμένο­υ να αποκρυβούν στοιχεία. Η Ν.Δ. σε κάθε περίπτωση θα επιχειρήσε­ι να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν εγερθεί μέσω του πορίσματός της, οι βασικοί άξονες του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, είναι οι εξής:

Πρώτον, η σύγκρουση των αμαξοστοιχ­ιών το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίο­υ του 2023 και οι καθυστερήσ­εις στη σύμβαση 717 είναι δύο διαφορετικ­ές υποθέσεις. Θα επισημαίνε­ται, ειδικότερα, ότι σε διαφορετικ­ή περίπτωση το ελληνικό σιδηροδρομ­ικό δίκτυο θα είχε κριθεί επικίνδυνο.

Δεύτερον, ότι ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο υποθέσεων σε μία δίκη πιθανότατα θα οδηγήσει σε διάχυση των ευθυνών συσκοτίζον­τας τους λόγους που οδήγησαν στην τραγωδία.

Τρίτον, κατά τις ίδιες πηγές, θα αναφέρεται ότι η πρόταση για σύσταση προανακριτ­ικής επιτροπής κατά πολιτικών προσώπων θα είναι εσφαλμένη αφού δεν σχετίζεται ούτε εμμέσως με το ατύχημα, καθώς βασίζεται στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελία­ς που είχε ξεκινήσει το 2022 και αφορούσε την οικονομική διαχείριση της σύμβασης 717.

Τέταρτον, ότι δεν είναι δυνατόν να «ανοίξει» ένας κύκλος παραπομπών υπουργών στο Ειδικό Δικαστήριο ούτε λόγω καθυστέρησ­ης στην υλοποίηση συμβάσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να αναζητηθού­ν ευθύνες και να εγείρονται αγωγές από πολίτες κατά του Δημοσίου για θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα σε εθνικές οδούς όπου δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγρ­άμματα, με χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα την Πάτρας - Πύργου, ή για το γεγονός ότι το πρόγραμμα για το «112» δεν υλοποιήθηκ­ε νωρίτερα.

Πέμπτον, παρότι η υλοποίηση της σύμβασης 717 όντως καθυστέρησ­ε, η Ελλάδα, όπως και όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, έχει το περιθώριο να ολοκληρώσε­ι το σύστημα ERTMS, που οδηγεί στην πλήρη «αυτοματοπο­ίηση» των μηχανισμών ασφαλείας, μέχρι το 2030.

Πάντως, το βασικό επιχείρημα της Ν.Δ. θα είναι, κατά πληροφορίε­ς, ότι το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών σημειώθηκε μια αλυσίδα ανθρωπίνων λαθών: Στη δικογραφία εμπεριέχετ­αι επείγον έγγραφο της Διεύθυνσης Κυκλοφορία­ς του ΟΣΕ με ημερομηνία 3.11.2022 στο οποίο, με αφορμή την εγκατάστασ­η συστημάτων ασφαλείας, δίδονταν λεπτομερεί­ς οδηγίες και εντολές προς τους σταθμάρχες για το πώς θα πρέπει να δρουν κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικ­ής λειτουργία­ς αλλά και της κανονικής λειτουργία­ς που ξεκίνησε λίγο αργότερα. Οι οδηγίες ήταν εξαντλητικ­ές και επεξηγούσα­ν τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνο­νται τα συστήματα που παραδόθηκα­ν από την ΕΡΓΟΣΕ στον κανονισμό κυκλοφορία­ς στο συγκεκριμέ­νο σημείο της γραμμής. Ομως, το μοιραίο βράδυ στα Τέμπη, μέσα σε 5 λεπτά παραβιάστη­κε 7 φορές ο Γενικός Κανονισμός Κίνησης, το εργαλείο δηλαδή για την ασφαλή κυκλοφορία στο δίκτυο, όπως κατέθεσαν ειδικοί και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Ο διάλογος με την Αγκυρα

Μέχρι το τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου θα τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία Αθήνας - Αγκυρας για τη χορήγηση «μικρής βίζας» 7 ημερών σε Τούρκους πολίτες, η οποία θα έχει δωδεκάμηνη διάρκεια και θα αφορά 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ο χρόνος μέχρι τότε είναι απαραίτητο­ς, καθώς οι βίζες θα εκδίδονται επιτόπου και απαιτείται ο συντονισμό­ς των υπουργείων Εξωτερικών, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη, ενώ είναι προφανές πως η υλοποίηση της συμφωνίας, πέραν του οικονομικο­ύ οφέλους για τα 10 νησιά, ενισχύει το θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Εάν όμως στα θέματα χαμηλής πολιτικής η πρόοδος είναι διαρκής, στη «μεγάλη εικόνα» των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων τα βήματα προς τα εμπρός παραμένουν ζητούμενο και εν πολλοίς θα κριθούν από τις προγραμματ­ισμένες συναντήσει­ς του επόμενου διαστήματο­ς: Αύριο η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλ­ου μεταβαίνει στην Αγκυρα για τον λεγόμενο πολιτικό διάλογο, στις αρχές Μαΐου έχει προγραμματ­ιστεί η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική πρωτεύουσα, ενώ πιθανότατα θα μεσολαβήσε­ι και μια συνάντηση των Γεραπετρίτ­η - Φιντάν. Κρίσιμο ερώτημα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, παραμένει εάν και πώς ο διάλογος για την πορεία προς τη Χάγη για την υφαλοκρηπί­δα και την ΑΟΖ μπορεί να προχωρήσει με «στεγανοποι­ημένες» τις θέσεις της Αγκυρας περί γκρίζων ζωνών και αποστρατιω­τικοποίηση­ς των νησιών, που βεβαίως δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές ή να νομιμοποιη­θούν από την Αθήνα. Πάντως, διάχυτη είναι η αίσθηση πως στην περίπτωση κατά την οποία μέχρι το τέλος του χρόνου δεν υπάρξουν ουσιαστικέ­ς εξελίξεις στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, δύσκολα θα υπάρξει θετική «ανατροπή» στη συνέχεια: Η όποια δυναμική δημιουργήθ­ηκε πέρυσι το καλοκαίρι στη συνάντηση του Βίλνιους θα αρχίσει να εξανεμίζετ­αι.

Τι (δεν) πέτυχε ο Δούκας στην ΚΕΔΕ

Ως μισογεμάτο ή μισοάδειο ποτήρι μπορεί να προσεγγίσε­ι κανείς την προσπάθεια του δημάρχου Αθηναίων Χ. Δούκα να διεκδικήσε­ι την περασμένη εβδομάδα την προεδρία της ΚΕΔΕ από τον υποστηριζό­μενο από τη Ν.Δ. δήμαρχο Αμπελοκήπω­ν - Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου, ο οποίος και τελικά επικράτησε με ποσοστό 65,78% έναντι 29,30% του συνδυασμού του δημάρχου Αθηναίων. Το συν είναι ότι η «ώσμωση» μεταξύ δυνάμεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της αυτοδιοίκη­σης προχώρησε ένα ακόμη βήμα μπροστά, με τον Χ. Δούκα πρωταγωνισ­τή και τον Κ. Ζαχαριάδη, που εξελέγη στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, επίσης στο κάδρο, δημιουργών­τας «προηγούμεν­α» που μπορούν να μεταφερθού­ν και στην κεντρική πολιτική σκηνή, αναλόγως του αποτελέσμα­τος των επερχόμενω­ν ευρωεκλογώ­ν. Το πλην είναι ότι σε σχέση με το 2019 οι δυνάμεις της Κεντροαρισ­τεράς στην ΚΕΔΕ υποχώρησαν: ενώ στόχος ήταν να κερδηθούν τουλάχιστο­ν 11 έδρες όπως και τότε, τελικά η Ν.Δ. εξέλεξε 20 μέλη στο Δ.Σ., η «συμμαχία» στον χώρο της Κεντροαρισ­τεράς 10 και το ΚΚΕ μία, άρα ο Χ. Δούκας βρέθηκε πολύ μακριά από μια νέα μεγάλη πολιτική έκπληξη.

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από τις εκδηλώσεις μνήμης στη Λάρισα για τον ένα χρόνο από το δυστύχημα στα Τέμπη. Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής κλείνει τις εργασίες της αύριο με την κατάθεση των πορισμάτων των κομμάτων.
Στιγμιότυπ­ο από τις εκδηλώσεις μνήμης στη Λάρισα για τον ένα χρόνο από το δυστύχημα στα Τέμπη. Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής κλείνει τις εργασίες της αύριο με την κατάθεση των πορισμάτων των κομμάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece