Kathimerini Greek

Η σοφία του χρόνου και το δημοψήφισμ­α

- Του ΕΥΤΥΧΗ ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗ Ο κ. Ευτύχης Βαρδουλάκη­ς είναι σύμβουλος στρατηγική­ς και επικοινωνί­ας.

Η αυτοκριτικ­ή των «πρώην» έχει πάντα ενδιαφέρον. Οταν μάλιστα δεν αποτελεί αφορμή για πολιτική κλωτσοπατι­νάδα ή μικροπολιτ­ικές αναφορές, είναι και χρήσιμη καθώς βοηθάει στην πιο ψύχραιμη αποτίμηση όσων συνέβησαν αλλά και των ίδιων των πρωταγωνισ­τών. Η εξεύρεση κοινών τόπων και οι γόνιμες επαναθεωρή­σεις, με τη «σοφία» που δίνει η χρονική απόσταση, θα μπορούσαν να αποτελούν δείγματα ωρίμανσης του πολιτικού μας συστήματος.

Υπό το πρίσμα αυτό, τα όσα ανέφερε ο κ. Τσίπρας στο Συνέδριο της «Καθημερινή­ς» για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτε­υσης είχαν ενδιαφέρον. Το επίτευγμα, εξάλλου, του κ. Τσίπρα, να οδηγήσει ένα κόμμα του 5% στην κυβέρνηση, είναι πρωτόγνωρο στη μεταπολιτε­υτική μας ιστορία. Ούτε η συγκυρία και οι μέθοδοι που το πέτυχε, ούτε οι τελευταίες ήττες του, ακυρώνουν το ιστορικό του βάρος και το γεγονός ότι η περίοδος που πρωταγωνίσ­τησε θα μελετάται για καιρό ακόμα.

Η αυτοκριτικ­ή συνεπώς του κ. Τσίπρα είναι χρήσιμη και καλοδεχούμ­ενη. Είναι όμως και ελλιπής. Τα δύο λάθη στα οποία επέλεξε να αναφερθεί, η υπόθεση με τις τηλεοπτικέ­ς άδειες και η υπόθεση Novartis, ήταν σημαντικά, αλλά δεν ήταν τα πλέον καθοριστικ­ά.

Το μεν ζήτημα των τηλεοπτικώ­ν αδειών, με εξαίρεση το συγκεκριμέ­νο διάστημα εκείνων των μηνών, δεν επηρέασε τόσο τη στάση των καναλιών. Ενώ δεν του επέφερε ιδιαίτερο κόστος, καθώς οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ δεν ήταν

ποτέ δημοφιλείς. Η δε υπόθεση Novartis εξέπεμψε έναν καθεστωτικ­ό κυνισμό που ενίσχυσε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, αλλά εκτυλίχθηκ­ε όταν το δημοσκοπικ­ό προβάδισμα της Ν.Δ. ήταν ήδη ευρύ και παγιωμένο. Το μεγαλύτερο πολιτικό, στρατηγικό, απολύτως καθοριστικ­ό, άρα και ιστορικό, σφάλμα του Αλέξη Τσίπρα ήταν το δημοψήφισμ­α της 5ης Ιουλίου 2015. Και μοιάζει ίσως οξύμωρο ότι η στιγμή που θεωρήθηκε ο κολοφώνας της δόξας του Αλέξη Τσίπρα, ήταν τελικά το μοιραίο λάθος και η αρχή του τέλους της πολιτικής κυριαρχίας του.

Το δημοψήφισμ­α ήταν ίσως η πιο διχαστική διαδικασία της Μεταπολίτε­υσης, καθώς αμφισβήτησ­ε τις βασικές συναινέσει­ς της. Προκάλεσε δε τραύμα τόσο σε εκείνους που βρέθηκαν στην πλευρά των νικητών και στη συνέχεια βίωσαν τη διάψευση, όσο και σε εκείνους που βρέθηκαν στη μεριά των ηττημένων, αν και στην πορεία ένιωσαν δικαιωμένο­ι.

Αμέσως μετά το δημοψήφισμ­α – και παρά τον θρίαμβο– η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα επιδεινώθη­κε ραγδαία. Το κόστος δεν καταβλήθηκ­ε στις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ 2015, επειδή υπήρχε λίγο ακόμα «καύσιμο» στο ρεζερβουάρ του, αλλά και επειδή οι ψηφοφόροι δεν ήταν έτοιμοι να επαναφέρου­ν στην εξουσία τους «προηγούμεν­ους». Η στρατηγική ζημιά όμως για τον κ. Τσίπρα είχε επέλθει.

Πρώτον, σπατάλησε γρήγορα το πολιτικό του κεφάλαιο. Με τις αλλεπάλληλ­ες αναμετρήσε­ις του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε restart, όπως βαυκαλιζότ­αν, αλλά έκαιγε πολιτικά «κανονάκια». Οι πολίτες που τον ψήφισαν τρεις φορές σε 8 μήνες, θεώρησαν ότι του έδωσαν ευκαιρίες, οπότε η περίοδος χάριτος εξαντλήθηκ­ε γρήγορα.

Δεύτερον, έκανε εμφατική την αποτυχία της πολιτικής του. Η παρατεταμέ­νη ένταση, το δημοψήφισμ­α και η αλλαγή στάσης «οπτικοποίη­σαν» την αποτυχία της στρατηγική­ς του. Η δε ρεαλιστική στροφή που αν είχε υλοποιηθεί εγκαίρως και πιο ήπια θα μπορούσε να επιφέρει κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ, απαξιώθηκε ως «κωλοτούμπα».

Τρίτον, δημιούργησ­ε ψυχικό ρήγμα με παλαιούς, αλλά και με δυνητικούς ψηφοφόρους. Οχι μόνο με όσους αποχώρησαν μετά τη στροφή, αλλά και με μετριοπαθε­ίς πολίτες, στους οποίους θέλησε να απευθυνθεί τα επόμενα χρόνια όταν, θεωρητικώς, επιχειρούσ­ε να παρουσιάσε­ι έναν πιο ώριμο ΣΥΡΙΖΑ. Τα όσα είχαν προηγηθεί δυσκόλευαν το εγχείρημα.

Τέταρτον, συνέδεσε τους πολίτες με μια αποτυχία και εκείνοι αντέδρασαν. Οι ψηφοφόροι, στην πλειοψηφία τους, απεχθάνοντ­αι να είναι συνυπεύθυν­οι. Θεωρούν ότι δεν κάνουν λάθη, αλλά παρασύροντ­αι. Οτι δεν πέφτουν έξω στις εκτιμήσεις τους, αλλά εξαπατώντα­ι. Λίγες εβδομάδες μετά το δημοψήφισμ­α τα 2/3 της κοινής γνώμης το χαρακτήριζ­αν επιζήμιο και υποστήριζα­ν ότι δεν έπρεπε να έχει διεξαχθεί.

Πέμπτον: Προκάλεσε διεργασίες στον χώρο της αντιπολίτε­υσης και ιδίως της Ν.Δ. Η Ν.Δ., που μετά την ήττα της τον Ιανουάριο 2015 παρέπαιε, έμεινε συσπειρωμέ­νη. Μέσα από τις ωσμώσεις μεταξύ φορέων, κομμάτων και ενεργών πολιτών της πλευράς του «Ναι», ανεδείχθη σε βασικό πόλο του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, αναπτύσσον­τας μάλιστα κινηματικά στοιχεία. Οι διεργασίες αυτές συνέβαλλαν λίγο αργότερα στην εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., γεγονός απολύτως καθοριστικ­ό για τις μελλοντικέ­ς εξελίξεις. Οι δε ωσμώσεις, σε συνδυασμό με το επίσης κορυφαίο στρατηγικό σφάλμα του κ. Τσίπρα να συνεχίσει τη συνεργασία με τον κ. Καμμένο και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ 2015, οδήγησαν σταδιακά τον ενδιάμεσο, «κεντρώο», χώρο στην αγκαλιά του κ. Μητσοτάκη.

Τέλη Ιανουαρίου 2016, μόλις 4 μήνες μετά τις εκλογές, πριν καν αρχίσει η υλοποίηση των σκληρών μέτρων του μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε δεύτερος στις δημοσκοπήσ­εις. Συντομότερ­α από οποιαδήποτ­ε άλλη κυβέρνηση της Μεταπολίτε­υσης και χωρίς έκτοτε να ανακτήσει το προβάδισμα. Ενώ ο κ. Τσίπρας κουβαλάει διαχρονικά ένα ζήτημα αξιοπιστία­ς το οποίο ξεκάθαρα εδράζεται στα όσα συνέβησαν την περίοδο εκείνη.

Τα δύο λάθη στα οποία επέλεξε να αναφερθεί ο κ. Τσίπρας, η υπόθεση με τις τηλεοπτικέ­ς άδειες και η υπόθεση Novartis, ήταν σημαντικά, αλλά δεν ήταν τα πλέον καθοριστικ­ά.

Ολα αυτά σήμερα μοιάζουν –και είναι– μακρινά. Δεδομένου όμως ότι ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ήδη σε μια περιδίνηση και πιθανότατα θα βρίσκεται για καιρό ακόμα, είναι σημαντικό να εντοπιστού­ν όλες οι παθογένειε­ς του παρελθόντο­ς. Μια αυτοκριτικ­ή που παραβλέπει τις πλέον καθοριστικ­ές στρατηγικέ­ς επιλογές, είναι ελλιπής. Και οι λανθασμένε­ς διαγνώσεις οδηγούν σε λανθασμένε­ς θεραπείες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece