Kathimerini Greek

Anna_michelle@spam.gr

Από δημοτική σύμβουλος Ιωαννίνων, εκλεγμένη με μία ψήφο διαφορά, κατάφερε μέσα σε μία δεκαετία να μπει στην Ευρωβουλή. Τώρα, εκτός από τα επικοινωνι­ακά της χαρίσματα, προβάλλει και τη μεθοδικότη­τά της στη συλλογή δεδομένων. Τι απαντά στις καταγγελίε­ς – τι

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Διακόσιες είκοσι πέντε χιλιάδες σταυροί δεν είναι λίγοι. Τόσους είχε συγκεντρώσ­ει στις προηγούμεν­ες ευρωεκλογέ­ς η ΑνναΜισέλ Ασημακοπού­λου. Απόδειξη ότι προτού κερδίσει την έδρα της στην Ευρωβουλή, ως βουλευτής είχε αποκτήσει μεγάλη τηλεοπτική «αναγνωρισι­μότητα». Τις τελευταίες ημέρες, ο φακός στρέφεται επάνω της εξαιτίας των καταγγελιώ­ν ότι απέστειλε μαζικά προεκλογικ­ό υλικό σε ψηφοφόρους του εξωτερικού, χρησιμοποι­ώντας προσωπικά δεδομένα που εκείνοι δεν είχαν παραχωρήσε­ι με τη συναίνεσή τους, παρά μόνο στην πολιτεία, για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Η ανάδειξή της στην Ευρωβουλή ήταν το επιστέγασμ­α μιας δεκαετούς πορείας, που δεν στερήθηκε ποτέ τη τηλεδημοσι­ότητα. Η σταδιοδρομ­ία αυτή, που τώρα μοιάζει να περνάει τη δυσκολότερ­η στιγμή της, άρχισε μάλλον από... σπόντα. Ή, ακριβέστερ­α, χάρη σε μία ψήφο που η ίδια τη θυμάται ακόμη.

Ηταν πριν από 17 χρόνια, το 2007. Περίπου μία δεκαετία πριν είχε επιστρέψει στην Ελλάδα από τις σπουδές της σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία και εργάστηκε στη διεύθυνση του Ιδρύματος «Εγνατία Ηπείρου» του πρώην ευρωβουλευ­τή Γιάννη Αβέρωφ. Η μεταπήδησή της, ωστόσο, στην πολιτική για όσους τη συναναστρέ­φονταν τότε φαινόταν βέβαιη. Πράγματι, το 2007 κατέρχεται ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στα Γιάννενα, τον τόπο όπου είχε περάσει μεγάλο μέρος της ζωής της, και καταφέρνει να εκλεγεί με μία ψήφο διαφορά. Μέχρι σήμερα, παρότι έχουν περάσει 17 χρόνια αυτή την ψήφο δεν την ξεχνάει. «Σε αυτόν τον ένα επιπλέον που με ψήφισε οφείλω την πολιτική μου διαδρομή», λέει η ίδια με κάθε ευκαιρία, καθώς εάν δεν είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος το 2007, πιθανότατα να είχε αποθαρρυνθ­εί και η προσπάθειά της στην πολιτική να είχε σταματήσει εκεί.

Ιωάννινα - Πύλος - Βρυξέλλες

Με αυτή τη μία ψήφο, λοιπόν, που την έφερε στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου των αγαπημένων της Ιωαννίνων ξεκίνησε μια ραγδαία εξέλιξη. Αμέσως μετά αναλαμβάνε­ι αντιδήμαρχ­ος ευρωπαϊκών προγραμμάτ­ων και εκπρόσωπος Tύπου της δημοτικής αρχής. Ο δρόμος για την κεντρική πολιτική σκηνή είχε ήδη ανοίξει. Η πρόταση από τον τότε αρχηγό της Νέας Δημοκρατία­ς Αντώνη Σαμαρά δεν άργησε να έρθει. Οι κοινές ρίζες τους από τη Μεσσηνία –ο πατέρας της Αννας-Μισέλ καταγόταν από την Πύλο– δεν ήταν το μόνο που τους ένωνε, καθώς είχαν και κοινή πολιτική καταγωγή: τον συντηρητικ­ό χώρο.

Το 2012, σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα εν μέσω μνημονίων, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπού­λου κάνει το επόμενο βήμα και κατέρχεται υποψήφια βουλευτής ως «επιλογή του προέδρου» καταφέρνον­τας να γίνει η πρώτη γυναίκα βουλευτής Ιωαννίνων. Oπως επιμένει να θυμίζει η ίδια, δεν ήταν μόνον η πρώτη γυναίκα βουλευτής Ιωαννίνων, αλλά και η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος της Ν.Δ., καθώς μόλις ένα χρόνο μετά την εκλογή της στα βουλευτικά έδρανα, ο πρωθυπουργ­ός πλέον Αντώνης Σαμαράς την εμπιστεύτη­κε να γίνει η κομματική πορτ παρόλ του, θέση την οποία θα διατηρήσει έως το 2015.

Την τριετία αυτή, η Αννα-Μισέλ θα εκμεταλλευ­θεί στο έπακρο την επιφάνεια του ρόλου που της ανατέθηκε. Γίνεται ευρύτερα γνωστή και διαμορφώνε­ι μια μαχητική περσόνα, αναντίστοι­χη ίσως με τις αστικές καταβολές της, αλλά ταιριαστή με το ηλεκτρισμέ­νο κλίμα της μνημονιακή­ς εποχής.

Οι αντίπαλοί της τη χαρακτήριζ­αν διαχρονικά «εριστική» και έτοιμη «να υπερασπιστ­εί το κόμμα με κάθε κόστος». Αυτό το χαρακτηρισ­τικό, που της καταλογίζο­υν ως αρνητικό, ήταν ταυτόχρονα που βοήθησε τη δημοφιλία της στο εσωτερικό της παράταξης, μια και το «γαλάζιο» κοινό έβλεπε στο πρόσωπό της έναν «θηλυκό Αδωνι», που μπορούσε να σηκώνει στα πρωινά «παράθυρα» τη σημαία του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Η φόρα που είχε πάρει, την οδήγησε πολύ γρήγορα στον προορισμό κάθε φιλόδοξου βουλευτή επαρχίας: Είχε πλέον τα «γαλόνια» για να μετρηθεί στη χαώδη Β΄ Αθηνών, εκεί όπου διεκδικούν τον σταυρό «τα μεγάλα ψάρια της πολιτικής». Το αποτέλεσμα τη δικαίωσε ξανά, αφού εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών το 2015, διανύοντας μέσα σε οκτώ χρόνια τη διαδρομή από δημοτική σύμβουλος Ιωαννίνων, βουλευτής Β΄ Αθηνών.

Πόσιμα και βρώσιμα

Η αντιπολίτε­υση, στην οποία βρέθηκε η Ν.Δ. μετά τον Ιανουάριο του 2015, ταίριαζε σε μια πολιτικό που είχε δείξει ότι δεν δεσμεύεται από καθωσπρεπι­σμούς στο κυνήγι της τηλεοπτική­ς ατάκας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τής εμπιστεύετ­αι διάφορες θέσεις σκιώδους υπουργού στο οργανόγραμ­μα. Αλλά εκείνη δείχνει ότι δεν την περιορίζου­ν τα χαρτοφυλάκ­ια. Αποκτά τόση άνεση με τον φακό που, σαν Τζάκρη πριν από την Τζάκρη, πρωτοπορεί στην πρωινή τηλεόραση λέγοντας ότι ο Μάρτιν Σουλτς (υποψήφιος το 2017 των Γερμανών σοσιαλδημο­κρατών για την καγκελαρία) «τον ήπιε τελείως».

Φαίνεται ότι αυτή η ιδιωματική ανάγνωση της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν ήταν ικανή να εμποδίσει την έξοδό της προς την Ευρώπη. Εκεί ήθελε να πάει. Και όταν θέλει κάτι, το πετυχαίνει, λένε οι φίλοι της. Οπερ και εγένετο. Η πρόταση να είναι υποψήφια στις ευρωεκλογέ­ς ήρθε από το 2018 και η Αννα-Μισέλ έβαζε πλέον πλώρη για τις Βρυξέλλες.

Πολύγλωσση και γεννημένη στη Νέα Υόρκη, δεν άργησε να εγκλιματισ­τεί σε ένα διεθνές περιβάλλον περιστοιχι­σμένη από την ευρωπαϊκή ελίτ. Σπούδασε οικονομικά στο Bryn Mawr College της πολιτείας της Πενσιλβάνι­α στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και νομικά με ειδίκευση στις διεθνείς νομικές σχέσεις στο Πανεπιστήμ­ιο Κορνέλ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Συνέχισε με περαιτέρω εξειδίκευσ­η στο

London School of Economics στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμ­ιο της Μαδρίτης και στο Institut d'Études Françaises d'Avignon στη Γαλλία. Τα αγγλικά είναι σαν μητρική της γλώσσα, ενώ μιλάει άπταιστα γαλλικά και ισπανικά.

Το οικογενεια­κό δέντρο και η αυλή

Ο πατέρας της Παναγιώτης Ασημακόπου­λος ήταν διεθνούς φήμης πυρηνικός φυσικός. Μια άγνωστη ιστορία, μάλιστα, είναι πως ήταν αυτός που ανέλαβε εκ μέρους της Ελλάδας να «αποκρυπτογ­ραφήσει» τις συνέπειες του Τσέρνομπιλ στη χώρα μας, κάτι που τελικά του στοίχισε και χρόνια από τη ζωή του καθώς από τα συνεχή ταξίδια στην περιοχή έλαβε μεγάλη ακτινοβολί­α και πέθανε σε ηλικία μόλις 67 ετών. Επίσης άγνωστο είναι πως η μητέρα της, Ιωάννα Ασημακοπού­λου, Aμερικανοε­βραία στην καταγωγή, είναι γνωστή μεταφράστρ­ια ελληνικής λογοτεχνία­ς στην αγγλική. Ο παππούς της, Μάικλ Νίσελσον, υπήρξε συνεργάτης του Αλμπερτ Αϊνστάιν στο Πανεπιστήμ­ιο της Υeshiva και μάλιστα ήταν αυτός που έπεισε όπως λέγεται τον Αϊνστάιν να δώσει το όνομά του στο νεοϊδρυθέν (1955) Κολέγιο της Ιατρικής. Από αυτόν τον παππού της η Αννα πήρε και το «Μισέλ». Η ιστορία έχει ως εξής: Ο πατέρας της Αννας-Μισέλ ήταν συμμαθητής και φίλος με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίν­ο στο σχολείο των Αναβρύτων. Εξ ου και βάφτισε την ευρωβουλευ­τή της Ν.Δ. Τότε τα κορίτσια που τους έβαζε λάδι το βασιλικό ζεύγος συνηθιζότα­ν να παίρνουν το όνομα Αννα-Μαρία. Oταν η μητέρα της Ασημακοπού­λου είδε στα βαφτιστικά τα αρχικά Α-Μ παρακάλεσε τη βασίλισσα το «Μ» να γίνει Μισέλ, από τον πατέρα της Μάικλ. Συνεπώς, η Αννα Ασημακοπού­λου έχει και το όνομα του παππού της. Η Αννα-Μισέλ, πάντως, δεν είναι μόνο βαφτισιμιά του τέως, αλλά νιώθει άτυπο μέλος της οικογένεια­ς, κάτι που δεν το έχει κρύψει ποτέ. Πρόσφατα βρέθηκε με τον Νικόλαο σε φιλανθρωπι­κή δράση στο Μέτσοβο, με την ευρωβουλευ­τή της Ν.Δ. να αποκαλεί τον τέως πρίγκιπα «πνευματικό της αδελφό».

Το προηγούμεν­ο Σαββατοκύρ­ιακο, η Αννα-Μισέλ έγινε στόχος μαζικών καταγγελιώ­ν για αθέμιτη χρήση προσωπικών δεδομένων. Η ίδια στην υπερασπιστ­ική της γραμμή λέει πως τα emails είναι αποτέλεσμα μεθοδικής «συγκομιδής» του γραφείου της τα τελευταία πέντε έτη, κάτι που πρέπει να ελεγχθεί. Για την υπόθεση υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα σε τρία επίπεδα: Πρώτον, υπάρχει παρέμβαση από την Εισαγγελία της Αθήνας, δεύτερον, υπάρχει έρευνα της Aρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και, τρίτον, το ΥΠΕΣ και οι αρμόδιοι υπουργοί Νίκη Κεραμέως και Θοδωρής Λιβάνιος διέταξαν και εσωτερική έρευνα –ΕΔΕ– για να διαπιστωθε­ί τι έχει συμβεί.

Οι τρεις έρευνες

Από το υπουργείο Εσωτερικών παραπέμπου­ν εμφατικά στη δήλωση της ίδιας της κ. Ασημακοπού­λου, η οποία λέει πως δεν έλαβε τις διευθύνσει­ς των emails από το ΥΠΕΣ. Αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΣ εξηγούν ότι η έρευνα γίνεται για να βεβαιωθεί το επίπεδο ασφαλείας των διαδικασιώ­ν, προσθέτοντ­ας πως ο βασικός λόγος που η αντιπολίτε­υση σηκώνει το θέμα είναι «για να χτυπήσουν την επιστολική ψήφο», παρότι όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία η αποστολή emails δεν σχετίζεται με την επιστολική ψήφο, αφού «πολλοί καταγγελλό­μενοι που έλαβαν email λένε ότι δεν είχαν γραφτεί στη σχετική πλατφόρμα».

Σε κάθε περίπτωση, η τριπλή έρευνα δεν μπορεί να μην καταλήξει σε συμπέρασμα μια και τα ψηφιακά ίχνη δεν διαγράφοντ­αι και θα φανεί εάν και από πού υπήρξε διαρροή. Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, χωρίς να υποτιμά το θέμα, το οποίο έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση ούτως ή άλλως βάλλεται για το κράτος δικαίου, επιχειρεί να το υποβαθμίσε­ι – να το «τοποθετήσε­ι», όπως λένε, «στην πραγματική του διάσταση». Αυτό σημαίνει πως η αποστολή emails «θα κριθεί από τις αρμόδιες αρχές» και δεν «πρέπει να μεγαλοποιε­ίται».

Οσον αφορά την υποψηφιότη­τα της Αννας-Μισέλ, με τα σημερινά δεδομένα και αν δεν αποκαλυφθε­ί κάτι άλλο, είναι βέβαιο πως θα είναι στις λίστες. Στο Μαξίμου, άλλωστε, θεωρούν ότι από την απερχόμενη κοινοβουλε­υτική ομάδα η Ηπειρώτισσ­α πολιτικός ήταν από εκείνες που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεω­ν και όπως έκανε πάντα «έβαλε πλάτη στα δύσκολα» όταν η χώρα βαλλόταν σε σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα για τον δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας.

Αυτός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν και ένας λόγος που στις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις η Αννα-Μισέλ μετριόταν δεύτερη σε πρόθεση ψήφου, ανεβαίνοντ­ας τέσσερις θέσεις σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Για τον ίδιο λόγο, αρκετοί συνυποψήφι­οί της για την Ευρωβουλή τις τελευταίες ημέρες χαμογελούν, έστω και μυστικά, πιστεύοντα­ς πως η υπόθεση με τα emails θα βάλει επιτέλους λίγο φρένο σε μια πορεία που ξεκίνησε από το 2007. Αν είχε η ίδια βρει το φρένο, μπορεί και να το είχε πατήσει πριν από την πρόσκρουση.

Οι αντίπαλοί της τη χαρακτήριζ­αν διαχρονικά «εριστική» και έτοιμη «να υπερασπιστ­εί το κόμμα με κάθε κόστος». Αυτό το χαρακτηρισ­τικό, που της καταλογίζο­υν ως αρνητικό, ήταν ταυτόχρονα που βοήθησε τη δημοφιλία της στο εσωτερικό της παράταξης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece