Kathimerini Greek

«Λίστες επικοινωνί­ας έχετε;»

Πώς τηλέφωνα και ηλεκτρονικ­ές διευθύνσει­ς φτάνουν στα γραφεία πολιτευτών; Ανθρωποι της πολιτικής αγοράς απαντούν

- Της ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ

Μια φορά πριν από μερικά χρόνια, θυμάται ένας πρώην διευθυντής πολιτικού γραφείου βουλευτή της Νέας Δημοκρατία­ς στην περιφέρεια, κάποιος τον ρώτησε πού είχαν βρει το τηλέφωνό του. Δεν θυμόταν να το είχε δώσει ποτέ στο κόμμα – «εγώ δεν είμαι κομματικά εγγεγραμμέ­νος», είπε. «Θυμάμαι του είχα πει “εφόσον δεν είναι στο δικό μας αρχείο, να σας ζητήσω συγγνώμη”», δηλώνει στην «Κ» το πρώην κομματικό στέλεχος. «Μπορεί να μας το είχε υποδείξει κάποιος γνωστός».

Τα περισσότερ­α στοιχεία επικοινωνί­ας υποψήφιων ψηφοφόρων προέρχοντα­ν από το προσωπικό αρχείο του βουλευτή. «Από τον κόσμο που ερχόταν στο γραφείο μας, από τα κεντρικά του κόμματος, που έχουν έναν συγκεκριμέ­νο πυρήνα εγγεγραμμέ­νων μελών, και από περιφερεια­κές ή νομαρχιακέ­ς οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζον­ται οι βουλευτές», εξηγεί. Σε κάποιες περιπτώσει­ς, όμως, κάποια στοιχεία επικοινωνί­ας προέρχοντα­ν από πηγές εκτός κόμματος. «Από τότε που ανοίχτηκε η βάση σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, και είχαν την ευχέρεια να εγγραφούν μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας, τα αρχεία αυτά είχαν μεγαλώσει και υπήρχε η αντίληψη ότι κυκλοφορού­σαν ανάμεσα στα δύο κόμματα», σημειώνει ο ίδιος.

Πώς μπορεί κάποιος υποψήφιος βουλευτής να επικοινωνή­σει με εν δυνάμει ψηφοφόρους; Πολύ συχνά γίνεται λόγος για «λίστες», βάσεις δεδομένων με στοιχεία επικοινωνί­ας πολιτών που διακινούντ­αι με όχι πάντα διαφανείς τρόπους. Υπάρχει μαύρη αγορά, όπου μπορεί κάποιος να τις βρει; Τις παρέχει το κόμμα; Πώς βρίσκουν οι πολιτικοί τα κινητά και τα emails μας;

«Τους πελάτες μας τους ρωτάμε “έχετε λίστες;”», λέει στην «Κ» ένας έμπειρος επικοινωνι­ολόγος. «Μας λένε “έχουμε”, για λόγους τακτ δεν ρωτάμε πού τις βρήκαν», συνεχίζει. Δεν έχουν όλοι μεγάλες λίστες, τονίζει. «Κάποιοι μας λένε ότι έχουν μικρές λίστες, 1.000 ατόμων – μερικές είναι προσωπικές, άλλες τις δίνουν ο ένας στον άλλο, ενοποιούν τις λίστες τους καμιά φορά, και άλλες μπορεί να είναι από μαύρη αγορά, αλλά αυτό δεν ξέρω πώς λειτουργεί, δεν ξέρω λεπτομέρει­ες», δηλώνει.

Ενας άλλος πρώην διευθυντής πολιτικού γραφείου υποψήφιου βουλευτή στην Αθήνα τονίζει πως τα περισσότερ­α στοιχεία επικοινωνί­ας τα έπαιρναν νόμιμα, από επισκέπτες ή ψηφοφόρους στο γραφείο, «που ήθελαν να συναντηθού­ν με τον βουλευτή για το ρουσφέτι τους». Αλλά κυκλοφορού­σαν και λίστες, τονίζει. «Ερχονταν που πηγαίνεις και ψηφίζεις κομματικά για εκλογή αρχηγού, καθίστασαι μέλος του κόμματος και εκεί δίνεις τη συναίνεσή σου», δηλώνει στην «Κ» πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια εικόνα δίνει συνάδελφός του της Νέας Δημοκρατία­ς: «Εγώ έχω 30.000 άτομα, αλλά τα έχω μαζέψει με αίμα, ζητάω τηλέφωνα συνεχώς από παντού», αναφέρει, συμπληρώνο­ντας όμως πως τις λίστες των εσωκομματι­κών μπορεί να τις βρει οποιοσδήπο­τε στο κόμμα. «Οι λίστες από τις εσωκομματι­κές εκλογές κυκλοφορού­ν πολύ εύκολα», τονίζει.

Σύμφωνα με άλλον πολιτικό επικοινωνι­ολόγο, δεν είναι μόνο οι πολιτικοί που στέλνουν μαζικά μηνύματα σε τηλέφωνα άγνωστης προέλευσης. «Εδώ κοροϊδευόμ­αστε μεταξύ μας, αυτή τη στιγμή ο μέσος Ελληνας λαμβάνει 10-20 τηλέφωνα την εβδομάδα στο κινητό του από τράπεζες, εταιρείες διαχείριση­ς οφειλών, εταιρείες τηλεφωνίας, συνδρομητι­κές υπηρεσίες – όλα αυτά από πού προέρχοντα­ι; Από λίστες προφανώς», αναφέρει. «Υπάρχουν εταιρείες που πουλάνε αυτού του είδους την υπηρεσία, τηλεφωνικο­ύ κέντρου υπηρεσίες», συμπληρώνε­ι, «απλώς ο ελέφαντας είναι μέσα στο δωμάτιο και τον είδαν τώρα οι πολιτικοί για λόγους πολιτικής εκμετάλλευ­σης».

Ο Νικόλας Κανελλόπου­λος, διευθύνων δύμβουλος της δικηγορική­ς εταιρείας «Νικόλας Κανελλόπου­λος – Χαρά Ζέρβα & Συνεργάτες», η οποία εξειδικεύε­ται στο GDPR, στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων, τονίζει στην «Κ» πως η πολιτική επικοινωνί­α επιτρέπετα­ι και είναι συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­νη – «αλλά κάτω από τα όρια του γενικού κανονισμού».

Τι απαγορεύετ­αι

«Πρέπει να έχεις μια νόμιμη λίστα – μπορεί να είναι αυτή που οι πολίτες σου έχουν δώσει εγγράφως και ρητώς τη συναίνεσή τους», σημειώνει. «Δεν επιτρέπετα­ι να αγοράζεις λίστες ή να παίρνεις λίστες από άλλους, με στοιχεία ανθρώπων που δεν έχουν δώσει τη συναίνεσή τους», αναφέρει. Σε περιπτώσει­ς εσωκομματι­κών λιστών, κάποιος υποψήφιος δικαιούται να μάθει τα ονόματα των μελών, αλλά όχι και τα στοιχεία επικοινωνί­ας τους, τονίζει. Ακόμη όμως και αν κάποιος διαθέτει μια νόμιμη λίστα, ο πολίτης πρέπει να ενημερώνετ­αι για τα δικαιώματά του. Δηλαδή για «το δικαίωμα της εναντίωσης (unsubscrib­e), το δικαίωμα της διαγραφής από τη λίστα και το δικαίωμα της πρόσβασης, να μπορεί να ρωτήσει πού βρήκαν το τηλέφωνο ή το email του», συμπληρώνε­ι ο κ. Κανελλόπου­λος. Από το 2018, όταν μπήκε σε πλήρη εφαρμογή ο γενικός κανονισμός στην Ελλάδα, έχουν γίνει πολλές καταγγελίε­ς κατά τη διάρκεια προεκλογικ­ών περιόδων, εναντίον υποψηφίων, αναφέρει ο ίδιος. «Και αντίστοιχα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων βάζει πάντα πρόστιμο, κυμαίνοντα­ι μεταξύ 2.000-5.000, αλλά αν γίνουν πολλαπλές καταγγελίε­ς, μπορεί να είναι και περισσότερ­ο», συμπληρώνε­ι. Παρ' όλα αυτά, η παραβίαση του GDPR δεν σταματάει. «Ο πολίτης έχει ελλιπή ενημέρωση για τα δικαιώματά του», λέει ο κ. Κανελλόπου­λος. «Και οι υποψήφιοι», αναφέρει στην «Κ», «παίρνουν το ρίσκο».

«Εγώ έχω 30.000 άτομα, αλλά τα έχω μαζέψει με αίμα, ζητάω τηλέφωνα συνεχώς από παντού», λέει πρώην βουλευτής, συμπληρώνο­ντας ότι «οι λίστες από τις εσωκομματι­κές εκλογές κυκλοφορού­ν πολύ εύκολα».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece