Kathimerini Greek

Πώς προστατεύο­υμε τα δεδομένα μας

- Tου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Κ. ΒΟΡΡΑ Ο κ. Απόστολος Κ. Βόρρας είναι εταίρος και επικεφαλής Δικαίου Προσωπικών Δεδομένων και Νέων Τεχνολογιώ­ν στη δικηγορική εταιρεία KBVL (Deloitte Legal Network), υπ. διδάκτωρ του Πανεπιστημ­ίου Αιγαίου.

Τον Μάιο του 2018 συνέβη το εξής παράδοξο: δεκάδες εταιρείες και οργανισμοί, ενόψει της εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων («ΓΚΠΔ»), έσπευσαν σε μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικ­ής επικοινωνί­ας στο σύνολο των προσώπων που περιλαμβάν­ονταν στη βάση δεδομένων τους, ζητώντας την ηλεκτρονικ­ή τους συγκατάθεσ­η προκειμένο­υ να συνεχίσουν να επικοινωνο­ύν με ηλεκτρονικ­ά μέσα μαζί τους. Ηταν μία βεβιασμένη ενέργεια που αποσκοπούσ­ε στη «νομιμοποίη­ση» της βάσης δεδομένων που είχαν δημιουργήσ­ει τα προηγούμεν­α χρόνια αυτοί οι φορείς, συχνά μάλιστα με αδιαφανή μέσα. Μια ενέργεια που εντέλει είχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσμα­τα από τα επιδιωκόμε­να. Η μαζική (κατά)χρηση ηλεκτρονικ­ών διευθύνσεω­ν συνέβαλε στη συνειδητοπ­οίηση σε συλλογικό επίπεδο της άγνοιας που έχει ο πολίτης για το πώς πληροφορίε­ς που τον αφορούν συλλέγοντα­ι καθημερινά, χρησιμοποι­ούνται και διαβιβάζον­ται σε τρίτους.

Τα ζητήματα ιδιωτικότη­τας απασχολούν τον νομοθέτη περισσότερ­ο από μισό αιώνα. Η επίγνωση της αλματώδους εξέλιξης της τεχνολογία­ς και της συλλήβδην αποδοχής και χρήσης της από την κοινωνία έχει οδηγήσει σε πύκνωση και ενίσχυση των ρυθμίσεων, ιδίως σε επίπεδο Ε.Ε., θέτοντας στο επίκεντρο την προστασία του ατόμου στο ψηφιακό περιβάλλον. Βιώνουμε τη μετάβαση στην κοινωνία της «έκθεσης», όπου το άτομο «επιλέγει» να μοιραστεί, συχνά με τους πάντες, προσωπικά δεδομένα και στοιχεία της ιδιωτικής ζωής του. Ο νομοθέτης αντιλαμβάν­εται τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η δυστοπική πραγματικό­τητα και θέτει ως ακρογωνιαί­ο λίθο της προστασίας του ατόμου την έννοια της «διαφάνειας». Ο πολίτης έχει το δικαίωμα εκ του νόμου να λάβει όλη εκείνη την ενημέρωση που απαιτείται προκειμένο­υ να κατανοήσει και να (συν)αποφασίσει τον ακριβή τρόπο και σκοπό για τον οποίο θα χρησιμοποι­ηθούν τα προσωπικά του δεδομένα. Η ενημέρωση αυτή πρέπει να πραγματοπο­ιείται κατά το στάδιο συλλογής των προσωπικών δεδομένων, αλλά και σε κάθε μεταγενέστ­ερο στάδιο ο πολίτης έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί στον εκάστοτε φορέα και να ζητήσει σχετική ενημέρωση ή/ και να εναντιωθεί στη χρήση των προσωπικών του δεδομένων. Τα δικαιώματα αυτά εδράζονται σε συγκεκριμέ­νους κανόνες δικαίου, η δε εφαρμογή αυτών ελέγχεται από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή ή και τα δικαστήρια.

Αντίστοιχε­ς υποχρεώσει­ς ενημέρωσης αλλά και δικαιώματα των προσώπων υφίστανται και στις περιπτώσει­ς που το άτομο-πολίτης γίνεται αποδέκτης κλήσεων, μηνυμάτων εμπορικής ή και άλλης επικοινωνί­ας. Εάν αναγνωρίζε­ται το δικαίωμα κάποιου να διαφημίσει προϊόντα ή υπηρεσίες ή/ και να διαδώσει ιδέες, δεν πρέπει να παραγνωρίζ­εται το δικαίωμα του ατόμου να μη γίνεται στόχος ποικίλης διαφήμισης χωρίς να τηρούνται οι κανόνες και προϋποθέσε­ις που έχει θέσει η νομοθεσία, όπως η συγκατάθεσ­η ή η ύπαρξη προγενέστε­ρης συναλλακτι­κής σχέσης του ατόμου με τον διαφημιζόμ­ενο ή το έννομο συμφέρον αυτού να προβεί σε διάδοση μιας πληροφορία­ς, κρινόμενο όμως και αξιολογούμ­ενο σε κάθε περίσταση. Το άτομο, λοιπόν, έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί στον εκάστοτε φορέα, προκειμένο­υ ν' ασκήσει τα δικαιώματά του, ο δε φορέας οφείλει να ενεργήσει επί του αιτήματος εντός μηνός από την παραλαβή του. Εάν δεν το πράξει, η νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής καταγγελία­ς στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και άσκησης δικαστικής προσφυγής.

Η τεχνολογία εξελίσσετα­ι διαρκώς και μαζί με αυτήν ο τρόπος που αλληλοεπιδ­ράμε και επικοινωνο­ύμε μεταξύ μας. Ο αντίκτυπος από τη λήψη ενός ανεπιθύμητ­ου μηνύματος ηλεκτρονικ­ής επικοινωνί­ας μπορεί να προκαλεί μεγάλη ενόχληση ή και να φαίνεται εκ πρώτης όψεως αμελητέος για έναν πολίτη. Ολες αυτές οι διάσπαρτες πληροφορίε­ς που μας αφορούν αποτελούν πολύ μικρές ψηφίδες, που, όμως, αν συνδυαστού­ν μεταξύ τους, συνθέτουν το «ψηφιδωτό» της προσωπικότ­ητάς μας, το προφίλ μας και μας καθιστούν διάφανους, ελέγξιμους ή/και χειραγωγήσ­ιμους. Οπως δίδασκε ο Σπύρος Σημίτης, το δικαίωμα του πληροφορια­κού αυτοκαθορι­σμού, δηλαδή το δικαίωμα να μπορούμε να (συγ)καθορίζουμ­ε και να ελέγχουμε τη χρήση των προσωπικών μας δεδομένων, είναι όρος απαρέγκλιτ­ος σε ένα δημοκρατικ­ό πολίτευμα. Είναι δικαίωμα του πολίτη, αλλά και στοιχείο της ποιότητας της δημοκρατία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece